שתף קטע נבחר
 

טורף תחת מעקב: גור הצבוע שנדרס שוחרר לטבע

בסוף השנה שעברה נדרס גור צבוע מפוספס על ידי טרקטורון באזור מודיעין. בתום תקופת אשפוז בבית החולים לחיות בר, הצבוע הצעיר הועבר לשיקום בפארק הטבע ברמת הנדיב ולאחר ארבעה חודשים שוחרר במערה נטושה באזור ירושלים. משדר לווייני שהותקן על צווארו יגלה מידע חדש על אורח חייו בטבע

גור צבוע מפוספס בן תשעה חודשים שנדרס בסוף השנה שעברה על ידי טרקטורון באזור מודיעין, יצא לדרך חדשה בטבע לאחר תקופת שיקום ממושכת בפארק הטבע ברמת הנדיב ובבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.

 

בדצמבר שעבר, הבחינה קבוצת מטיילים ברוכבי הטרקטורון שפגעו בחיה ונטשו אותה בשטח. המטיילים דיווחו על הצבוע הפגוע למוקד הסביבה וד"ר רוני קינג, וטרינר הרשות, הגיע למקום, הרדים את הגור והביאו לטיפול חירום בבית החולים.

 

"כשהגעתי אל הצבוע הוא היה בהלם והתחבא בשיחים", אומר קינג. "רק בזכות חבורת הצעירים שקראה לנו, היה לנו סיכוי להציל אותו. אבל היו רגעים שאחרי שהרדמתי אותו בשטח, חשבתי שהוא כבר אבוד בגלל הפציעה בלסת, אבל הוא גילה יכולת הישרדות טובה".

 

צילום פנים: רועי גזית, צילום השבה לטבע: אייל ברטוב

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הצבוע הצעיר נפגע בפה ושיניו הטוחנות נשברו לחלוטין. "למרבה המזל הוא שרד את הפגיעה מכלי הרכב וסבל מפציעות קלות הניתנות לטיפול, אך אם היה נותר בשטח פצוע, הוא לא היה מצליח לשרוד בכוחות עצמו, במיוחד בגיל צעיר שכזה, בו מיומנויות הציד שלו עדיין אינן מפותחות", אמר אז ד"ר יגאל הורוביץ, וטרינר הספארי ומנהל בית החולים. "הוא נפגע בפה ושיניו הטוחנות מצד ימין נשברו לחלוטין. מצאנו עליו קרציות ופרעושים רבים. הצבוע היה בהלם והתקשה להתמצא בסביבתו".

 

לאחר שהגור נוקה מקרציות ופרעושים, הוענק לו טיפול תומך והוא החל את תקופת ההתאוששות הארוכה. לאחר כחודש בו שהה בכלובי ההסגר בבית החולים, הועבר הצבוע הצעיר אל כלום איקלום ושיקום ראשון מסוגו בארץ לצבועים בפארק הטבע ברמת הנדיב.

 

ביל וודלי, אחראי על שימור חיות הבר ברמת הנדיב, ליווה מקרוב את תהליך השיקום של הצבוע בחודשים האחרונים. "כלוב האיקלום מאפשר לנו בעצם לעקוב אחרי הצבוע, מבלי שהוא יצטרך לראות בני אדם", מספר וודלי. "באמצעות מצלמות, יכולנו לראות אם הוא מצליח להתמודד ולאכול בכוחות עצמו את בעלי החיים אותם הוא יפגוש בטבע".

 

צילום: רועי גזית

 

 

פגרים טבעיים של חיות שנאספו מהטבע ברחבי הארץ הובאו לצבוע הצעיר. צבאים, עגלים, חזירי בר ואפילו טלה כבש היו חלק מהתפריט הקולינרי שלו, אך למרבה ההפתעה, דווקא הטלה לא היה ערב לחיכו של הטורף הקטן, לאחר שלא זיהה את החיה כמזון פוטנציאלי. 

 

השבוע, לאחר תקופת המתנה ארוכה, מבצע שיחרור ומישדור הצבוע יצא לדרך. אנשי פארק הטבע ברמת הנדיב ורשות הטבע והגנים הגיעו כדי להרדים את הצבוע לפני העברתו לאזור השיחרור.

 

ד"ר רוני קינג הרדים את היונק בכלוב השיקום באמצעות חץ הרדמה. בדומה למישדור צבי ים, נשרים ויחמורים, הוחלט לעקוב אחרי מסלול המחייה של הצבוע באמצעות משדר לווייני שהותקן על צווארו. המשדר הלווייני, יאפשר לוודלי לעקוב אחרי הטורף וללמוד על אורח חייו בטבע.

 


צילום: אייל ברטוב

רגעים ראשונים במערה החדשה (צילום: אייל ברטוב)

 

בתום בדיקה רפואית ושקילת החיה, הוכנס הצבוע לארגז נשיאה לקראת הגעה ליעדו החדש. באזור ראש העין ומודיעין נפגעים מדי שנה מספר צבועים על ידי כלי רכב. כדי לצמצם את הסיכויים לפגיעה חוזרת על ידי כלי רכב, הוא לא הוחזר למקום ממנו נאסף לטיפול.

 

"איתרנו מערה נטושה באזור ירושלים, אליה לא מגיעים מטיילים והיא תשמש לו מקום בטוח להסתתר בימים הראשונים.

אחרי כמה ימים בהם הוא ילמד להכיר את הריחות ויתרגל לסביבה החדשה, אנחנו נאפשר לו לצאת מהמערה", מסביר וודלי ומקווה כי היא תשמש לו נקודת יציאה בטוחה לחיים החדשים בטבע.

 


 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> שמוליק לנדאו: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל ברטוב
צילום: אייל ברטוב
צילום: אייל ברטוב
צילום: רועי גזית
מומלצים