שתף קטע נבחר
 

הממשלה אישרה את עקרונות חוק בנק ישראל

החוק גובש על רקע מחלוקות רבות בין בנק ישראל למשרד האוצר, ולאחר שרה"מ הכריע במחלוקת בין הצדדים בסוגיית הפיקוח על שכר עובדי הבנק. השר סילבן שלום התנגד, בטענה כי אין זה הזמן המתאים להעניק לבנק ישראל כוח כה רב

הממשלה אישרה היום (א') את עקרונות חוק בנק ישראל החדש,, אשר יחליף את החוק הקיים אשר נחקק לפני 55 שנה. החוק גובש על רקע מחלוקות רבות בין בנק ישראל למשרד האוצר, ולאחר שראש הממשלה, בנימין נתניהו, הכריע במחלוקת בין הצדדים בסוגיית הפיקוח על שכר עובדי הבנק.

 

 

שר האוצר, יובל שטייניץ, ונגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, אמורים לגבש בחודשיים הקרובים את הכללים לעדכון שכרם של עובדי בנק ישראל. לאחר מכן תוגש טיוטת החוק המעודכנת לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה, ובהמשך לוועדת הכספים ולמליאת הכנסת.

 

השר לפיתוח אזורי סילבן שלום (ליכוד) היה השר היחיד שהצביע נגד החוק, בטענה כי אין זה הזמן המתאים להעניק לבנק ישראל כוח כה רב, ולהפוך את תפקידו של הבנק בתמיכה בצמיחה ובהגדלת התעסוקה, לעניינים משניים, אל מול תפקידו הראשי לדאוג ליציבות המחירים.

 

השר שלום אמר כי "בעתיד כשהממשלה תרצה לתת מענה לבעיות האבטלה ותחליט על הרחבה תקציבית, בנק ישראל, בעזרת החוק החדש, יילחם בכך על ידי העלאת הריבית שתחנוק את הצמיחה".

 

השר שלום גם יצא נגד הרב הוועדה המוניטרית, שבו יחסי הכוחות בין נציגי בנק ישראל ונציגי הציבור הם שווים, כשלנגיד יש קול מכריע. "זהו הרכב בעייתי שנותן יתרון עצום לבנק ישראל, ולאלה שחושבים כמותו. כמה אירוני, שדווקא ביום שבו הממשלה דנה בבעיית התעסוקה היא מביאה את החוק שאמור להפוך את עידוד הצמיחה והתעסוקה לנושאים משניים. הממשלה הזאת, כקודמותיה, מאבדת את עצמה לדעת וממשיכה לאבד סמכויות.

 

"לשמירת יציבות המחירים, לצמיחה ולתעסוקה היה תמיד משקל שווה. וכאן מדובר בהזנחה מודעת של יעדים חשובים אלה. האם זה המסר שלנו למובטלים, דווקא בימים אלה?".

 

המטרה המרכזית: יציבות המחירים

על פי החוק החדש, נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, ימשיך להיות הגורם המכריע בהחלטות הריבית של המדינה. החוק קובע כי קביעת מדיניות הריבית של בנק ישראל תעבור בקרוב לידי ועדה מוניטרית, שתכלול נציגים מהציבור יחד עם נציגים מבנק ישראל.

 

אך הרכב הוועדה, כפי שהחוק מתכנן, מותיר את אפשרות ההכרעה בידי פישר. כיום נמצאת קביעת שיעור הריבית החודשית בסמכות הנגיד בלבד, אף כי הוא חייב להתייעץ עם הנהלת בנק ישראל. החוק יחייב את הנגיד לכנס את הוועדה לפחות שמונה פעמים בשנה, ולישיבות מיוחדות לבקשת שני חברים לפחות.

 

בחוק החדש הורחבו מעט מטרות בנק ישראל, לעומת החוק הקיים. המטרה המרכזית היתה ונשארה - שמירה על יציבות המחירים בתחום האינפלציה, שנקבע בהחלטה משותפת של הבנק והממשלה. מטרה משנית שנוספה כאן היא תמיכה במטרות אחרות של הממשלה במדיניותה הכלכלית, במיוחד הצמיחה והתעסוקה. זאת בתנאי שלא תהיה בכך פגיעה ביציבות המחירים במשך עד שנתיים.

 

לצד הוועדה המוניטרית תקום מועצה מנהלית בת 7 חברים, עם רוב (5) של נציגי ציבור כשלצדם הנגיד והמשנה שלו. המועצה תעסוק בתקציב הבנק ובתנאי השכר של העובדים בהליך שקבע לאחרונה ראש הממשלה נוכח המחלוקת בין הבנק לאוצר על השליטה בנושא השכר. הבנק פרסם את קיומה של המועצה והרכבה כשהמחלוקת פרצה לתקשורת.

פורסם לראשונה 05/07/2009 10:58

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים