תופעה: יותר ילדים לוקחים תרופות כדי להתמסטל
יותר ויותר בני נוער משתמשים בכדורי הרגעה, גלולות שינה ומשככי כאבים בהיחבא כדי להתמסטל, להיות חלק מהחבר'ה או להוריד מתח לפני בחינות, לפעמים יחד עם אלכוהול או סמים. בארה"ב כבר מדברים על תופעה שהפכה למגפה. כיצד תזהו אם הילד פולש לארון התרופות, ואיך תתמודדו עם התופעה?
זה קרה בסביבות השעה עשר בלילה. נסערת ומודאגת חייגה סמדר (שם בדוי) לפסיכיאטרית שהכירה וביקשה את עזרתה. בתה בת ה12- וחצי, סיפרה לרופאה, משתמשת על דעת עצמה ובהיחבא בתרופת הרגעה.
מדובר במשפחה נורמטיבית, מתפקדת ואמידה ממרכז הארץ. ההורים קרייריסטים, מצליחים ופעילים חברתית. הבת הישגית ותחרותית, תלמידה מצטיינת, שגם מקפידה פעמיים בשבוע לרקוד בלט. לדברי האם, הנטייה של הילדה למצוינות גורמת לה לעיתים לחצים וגובה ממנה מחיר אישי וחברתי.
בשיחות שקיימה הרופאה בהמשך עם האם ועם הבת, במשותף ובנפרד, הן שיחזרו את הפעם הראשונה שבה התוודעה הילדה לתרופת ההרגעה. סמדר סיפרה שבתחילת שנת הלימודים הבת, שהייתה אז לפני מבחן, נכנסה לחרדה שלוּותה בכאבי בטן, במצב רוח ירוד ובתחושה שהיא תיכשל במשימה.
היא התקשתה להירדם בלילות, וכשכבר הצליחה לנמנם לפנות בוקר, התעוררה במצב רוח רע. בעצה אחת עם בעלה החליטה סמדר להקל את מצוקתה של הילדה ונתנה לה חצי כדור אסיוול. הנערה ישנה מצוין, עברה את הבחינה בקלות וחזרה להיות רגועה.
"מה שהאם לא ידעה הוא שמאותו רגע היא למעשה סללה לבתה במו ידיה את הדרך לשימוש לרעה ושלא לצורך בתרופות הרגעה," אומרת ד"ר איריס מנור, פסיכיאטרית של הילד המתבגר ומנהלת מרכז קשב בגהה. "משיחות עם הילדה עלה שלפני כל בחינה, בגלל החשש שתיכנס ללחץ ולמתח, היא פשוט ניגשת לשולחן הלילה, שולפת משם את חפיסת האסיוול של אמה ולוקחת כדור."
גם במשפחתו של ג,' ילד בן ,13 הזדעזעו הקירות כשנודע להורים שהוא משתמש בתרופות שינה. ג,' כפי שאמו מגדירה אותו, הוא נורמטיבי, ממוצע וחביב. לא מוביל חברתי, אבל נחשב נחמד וחברותי. העובדה שהוא נוטל כדורי שינה היכתה את ההורים בתדהמה בעיקר מפני שבנם מעולם לא סבל מנדודי שינה. "אף פעם לא הייתה לו בעיה להירדם," סיפרה האם".להפך, בנסיעות ארוכות הוא נשכב באוטו ונרדם, וכך גם במטוסים או כשהוא ישן אצל חבר. לכן אני לא מבינה איך בכלל ולמה הוא הגיע לתרופות האלה."
אחרי שהתוודה בפניהם, הבינו ההורים שמדי לילה נוטל בנם כדור או כדור וחצי. במהלך הטיפול אישר ג' שאין לו בעיות שינה וגם לא הפרעות במהלך השינה. במהלך האבחון המקצועי התברר שמדובר בספק ילד ספק נער, בריא נפשית, שהגיע לנטילה המסוכנת הזאת רק בגלל הצורך שלו להשתייך. "הוא פשוט נגרר אחרי חבריו לכיתה, שתיארו באוזניו בגאווה איך הם מרגישים בוגרים וקולים כשהם פותחים את ארון התרופות המשפחתי, שולפים חפיסה ומשתמשים בכדורי השינה של הוריהם," מסבירה ד"ר מנור. "השימוש שלו בכדורי שינה לא בא ממקום של מצוקה אלא על רקע חברתי, מהיותו נגרר אחרי הרוב או אחרי הדומיננטיים שבקבוצה ומתוך רצון לרצות אותם ולהיות כמוהם."
יש תרופה, יש מסיבה
בסקר שערכו בשנת 2005 הרשות למלחמה בסמים בשיתוף משרדי החינוך והבריאות, נמצאו הנתונים המדאיגים הבאים: 5.8% מתלמידי כיתות ז-'י"ב, כלומר 32 אלף תלמידים, דיווחו על שימוש בתרופות הרגעה או שינה או במשככי כאבים שלא מתוך צורך רפואי ולא על פי מרשם רופא, ואילו בקרב בני הנוער המנותקים, שאינם נמצאים במסגרת לימודית מסודרת, עלה השימוש ל.8.3%-
לדברי ד"ר פאולה רושקה, מנהלת המחלקה לטיפול בהתמכרויות במשרד הבריאות, אמנם לא נעשה מאז סקר דומה, אך מדיווחים אקראיים שמתקבלים עולה הרושם שכיום מספר בני הנוער הנורמטיביים המשתמשים בתרופות שלא לצורך הוא
לפחות כפול מהנתון הרשמי האחרון, מה גם שגיל המשתמשים בתרופות האלה ירד ל.10-9- "בארה"ב התופעה כבר קיבלה ממדים של כמעט מגפה, וגורמי בריאות וחינוך מדברים על זה כעל בעיה בוערת שיש להתמודד איתה בכל הכוח ולהזהיר מפניה," היא אומרת. "בשנה האחרונה הקצו שם משאבים כספיים, הסברתיים ומניעתיים למלחמה בשימוש לרעה שעושים בני נוער בתרופות."
אבל בעוד שבארה"ב, כפי שעולה מדיווחים שונים, הנטילה היא חברתית והשימוש נעשה בקבוצות ובמהלך מפגשים ומסיבות, בישראל, ככל הידוע, הנטילה היא פרטנית. "אבל לא ירחק היום," מזהירה ד"ר רושקה, "שמסיבות התרופות יגיעו גם אלינו."
באילו תרופות מהארון הביתי עושים בני הנוער שימוש לרעה? "מדובר בתרופות הרגעה כמו אסיוול, ואבן, לוריוואן וקסנקס, במשככי כאבים שונים ובתרופות שינה," אומרת ד"ר רושקה, "כאשר סיכון נוסף הוא שלשם הגברת האפקט של התרופות הללו יתפתה הצעיר להשתמש גם בסמים ובאלכוהול."
עיקר הבעיה בשימוש לרעה שעושים בני נוער וילדים בתרופות הוא בזמינותן ובנגישותן. כל מה שבן הנוער צריך לעשות זה לפתוח את ארון התרופות הביתי. "אלה תרופות שנמצאות בכל בית כמעט ובהישג יד. תרופות שלא מסתירים אותן ולא מתביישים לדבר עליהן," אומרת ד"ר מנור. "לא מעט ילדים נחשפים להן לראשונה כשהם שומעים שאמא אומרת שהיא עצבנית ומוכרחה לקחת כדור כדי להירגע או שקשה לה להירדם והיא זקוקה לכדור שינה."
אבל הבעיה, מתברר, מורכבת יותר. "יש מקרים שבהם הילד לחוץ מסיבה מסוימת או נמצא במשבר זמני, והאמא מחליטה על דעת עצמה לתת לו כדור 'קל' להרגעה, ובלבד שחלילה לא יזדקק לתרופה פסיכיאטרית," אומרת ד"ר מנור. "מה שהאם לא יודעת הוא שדווקא לתרופות ההרגעה השונות יש פוטנציאל התמכרותי מוכח, בעוד שרוב התרופות הפסיכיאטריות אינן ממכרות."
התופעה של שימוש לרעה בתרופות רווחת בקרב בני שני המינים, אם כי מסיבות שונות. "בנות נוטלות תרופות הרגעה או שינה כשקשה להן, כשהחבר עזב אותן, כשיש להן יום לא מוצלח, כשלועגים להן או מחרימים אותן בכיתה, או להבדיל כשהן שיאניות והישגיות," מסבירה ד"ר מנור, "ואילו הבנים בדרך כלל נוטלים תרופות הרגעה או שינה או משככות כאב כדי להרגיש חלק מהקבוצה, לתפוס ראש ולהרגיש שולטים וגדולים. הנטילה אצלם לא נובעת ברוב המקרים מתחושה רעה, אלא מהצורך להשתייך, לא להיות יוצא דופן ולא ולהיחשד ב'חנאניות."'
למלא את הבור הפנימי
אבל לא פעם, כפי שמציינים מומחים, הדרך לארון התרופות נובעת ממצוקה סמויה. "נכון שלא מעט ילדים מתחילים ליטול תרופות מתוך שעמום, וחלקם נופלים קורבן לציווי חברתי ולנטילת שרשרת מידבקת, אך אצל חלקם הנטילה באה ממקום של קושי רגשי," אומרת ד"ר רושקה. "כך למשל בבתים של הורים קרייריסטים ועסוקים מדי עלולים הילדים לחוש מנותקים רגשית מהוריהם. הם מרגישים שההורים לא מתעניינים בהם ולא באמת נוכחים בהוויה שלהם, וכדי למלא את הבור הזה הם פונים לתרופות."
סיבה אחרת, לדבריה, היא האמונה של הצעיר שהוא בעצם מטפל בבעיה שלו: "הם נמצאים בדיכאון או באיזושהי מצוקה, ובדיוק באותו זמן מספרים להם חברים שהם לקחו תרופה מסוימת שעזרה להם. ואז הם חושבים: אם זה עזר להם, זה בטח יעזור גם לי."
המידע על התרופות השונות, פעילותן, יעילותן והדרך להשיג אותן נגיש באינטרנט לכל המתעניין. "בכל פעם אני המומה מחדש מהידע הפרמקולוגי העצום והמביך שיש לבני הנוער רק מהצצה בבלוגים או באתרים," אומרת ד"ר מנור. "במובן הזה האינטרנט הוא אסון. לא פעם הוא משמש גם ספקים שמוכרים באמצעותו תרופות לילדים ולבני נוער."
אז מה צריכים ההורים לעשות? "קודם כל לא להכחיש," מציעה ד"ר רושקה. "ממחקרים שנערכו בשנים האחרונות בארה"ב עלה שאין להורים כל מודעות לתופעה, וחמור מכך – שהם שרויים במעין אטימות מגוננת ובביטחון מדומה שלילדים שלהם זה לא יקרה. רוב ההורים, גם כשניכרים סימנים מובהקים שמשהו משתבש אצל בן הנעורים, מרגיעים את עצמם שמדובר בתופעות קלאסיות וחולפות של גיל ההתבגרות. הצרה היא שבזמן שהם ממשיכים להכחיש, הילד או הילדה שלהם בדרך להתמכרות או שהם כבר מכורים."
חושדים שילדכם משתמש בתרופות? כך תפעלו
ד"ר איריס מנור מציעה לנקוט את הצעדים הבאים אם אתם חושדים שילדכם משתמש שלא לצורך בתרופות מסוכנות.
- הפעילו סמכות הורית: הבהירו לילד שזה לא מקובל עליכם ושזה צריך להיפסק ומיד.
- בדקו מדי פעם את ארון התרופות שלכם; הסתירו תרופות מועדות לפורענות.
- הסבירו לילדכם שתרופות שרופא רושם לאחד לא בהכרח מתאימות לאחר, ובוודאי שלא לילדים ולבני נוער.
- הגידו לילד שנתפס משתמש בתרופות שאתם אוהבים אותו ודואגים לשלומו, ולכן מבקשים ממנו שיפתח בנוכחותכם את הילקוט וירוקן את תוכנו.
- אם ביומן אישי אסור לגעת, באינטרנט מותר לכם לבדוק לאילו אתרים ילדכם גולש. רק כך תלמדו למה הוא נחשף. זו לא חדירה לפרטיות, ובמקרים האלה זה מחויב המציאות.
- אם גיליתם שהילד משתמש בקביעות בתרופות, אל תנסו לגמול אותו בכוחות עצמכם ובפתאומיות. הנזק שעלול להיגרם לו יהיה רב מהתועלת.
- אל תאשימו, תבקרו ותגנו. אל תענישו. אל תיגררו למריבות.
- השתדלו להעניק לילד מצע חם ומחבק, שיאפשר לו לדבר ולחשוף את הסיבה שהביאה אותו להשתמש בתרופות.
- הציעו לילד שתפנו יחד איתו לייעוץ מקצועי.