הרוב בעד "ריבוי טבעי", אך לא על חשבון אובמה
"מדד המלחמה והשלום" מראה כי רוב הציבור מסכים עם מדיניות נתניהו ביחס לפלסטינים וההתנחלויות, בתנאי שהדבר לא יפגע ביחסים עם ארה"ב. הביקורת של רוב הישראלים כלפי ראש הממשלה קשורה במאמצים לשחרור גלעד שליט
רוב הציבור היהודי בישראל, כ-61 אחוזים, תומך בעמדת ראש הממשלה לא להקים התנחלויות חדשות, אך להרחיב את הקיימות בהתאם לצורכי "ריבוי טבעי". 31 אחוזים מתנגדים לעמדת נתניהו. אולם לרוב הישראלים יש גם מסר ברור לממשלה - אסור לפגוע ביחסים עם ארה"ב.
את הנתונים מספק "מדד המלחמה והשלום", המתפרסם ב-ynet אחת לחודש. מהסקר עולה כי התמיכה הרחבה בעמדת נתניהו ביחס להתנחלויות נשחקת במידה ניכרת במקרה שיישומה יגרום להחרפת היחסים עם הנשיא ברק אובמה. במצב כזה, רק 40 אחוזים ממשיכים לתמוך בעמדת נתניהו, בעוד 48 אחוזים מתנגדים לה. כלומר, יותר משליש מהתומכים במדיניות נתניהו בנושא ההתנחלויות באופן עקרוני, אינם סבורים כי כדאי בעניין זה להסתכן בהרעת היחסים עם ממשל אובמה.
העמדה בנושא ההתנחלויות קשורה לא רק ליחסי ירושלים-וושינגטון, אלא בראש ובראשונה לעמדת הציבור בנוגע לפלסטינים. רוב ברור - 62 אחוזים בציבור הישראלי-יהודי - מכיר כיום בקיומו של עם פלסטיני (32 אחוזים
מתנגדים והשאר השיבו כי אינם יודעים). פילוח על פי הצבעה לכנסת מעלה שרק בקרב מצביעי ש"ס ומפלגות הבית היהודי והאיחוד הלאומי, הרוב סבורים שאין עם פלסטיני. בכלל הציבור היהודי, כ-50 אחוז מהאוכלוסייה סבורים שלפלסטינים מגיעה מדינה.
עוד עולה מהמדד כי 71 אחוז מהציבור היהודי משוכנע שרוב הפלסטינים אינם מכירים בישראל כמדינה יהודית. עמדה זו משותפת למצביעי כל המפלגות, אך המספרים הנמוכים ביותר היו - כצפוי - בקרב מצביעי השמאל. 35 אחוז ממצביעי העבודה ו-42 אחוז ממצביעי סבורים כי הפלסטינים דווקא כן מכירים בישראל. סוגיה זו חשובה לאור תביעת ראש הממשלה בנאום בר אילן להכרה פלסטינית בישראל.
אולם, מהסקר עולה כי גם אם הפלסטינים יכירו במדינת העם היהודי, הדבר לא בהכרח יחזק את התמיכה בפשרה טריטוריאלית בקרב הציבור הישראל. 60 אחוז מהנשאלים אמרו כי יתנגדו להקמת מדינה פלסטינית הכוללת את כל השטחים שנכבשו במלחמת ששת הימים, חרף הכרה פלסטינית רשמית. החריגים הבולטים למגמה זו הם בין תומכי מרצ וקדימה, בהם הרוב תומך בחזרה לגבולות 67' אם תהיה הכרה פלסטינית במדינת ישראל.
רוצים את גלעד, מתנגדים להכרה ב"נכבה"
רוב הציבור היהודי בישראל מתנגד בנוסף לכל הצהרה רשמית שתקבל אחריות לסבל שנגרם לפלסטינים בעקבות הקמת המדינה ומלחמת השחרור, כמו בעיית הפליטים. גם הפעם תומכי מרצ הם היוצאים מן הכלל, מהם 78 אחוז סבורים כי ישראל צריכה לקבל אחריות - ולוּ חלקית - על ה"נכבה".
ניתן להסיק מנתוני הסקר כי הציבור מסכים עם ראש הממשלה באשר לשאלה הפלסטינית. עם זאת, יש ביקורת כלפי הממשלה בסוגיית המגעים לשחרור החייל החטוף גלעד שליט הנמצא בשבי בעזה כבר 1,108 ימים.
59 אחוזים מנשאלי הסקר קבעו כי התנהלות הממשלה אינה עניינית ושקולה, לעומת 31 אחוז המחזיקים בדעה הפוכה ועשרה אחוז שאינם יודעים. ההסתייגות ממדיניות הממשלה בנושא שליט משותפת למצביעי כל המפלגות - מלבד תומכי הבית היהודי - והיא חורגת מעבר להבדי גיל, מין, דתיוּת, השכלה והכנסה. 58 אחוז המליצו למשפחת שליט להחריף את צעדי המחאה שלהם.
הסקר ממומן על-ידי "תוכנית אוונס ליישוב סכסוכים וגישור" באוניברסיטת תל-אביב, ומבוצע על-ידי מכון ב. י. כהן שבאוניברסיטה. האחריות האקדמית המשותפת על הפרויקט, כולל ניסוח השאלונים וניתוח הממצאים, היא של פרופ' אפרים יער מאוניברסיטת תל-אביב ופרופ' תמר הרמן מהאוניברסיטה הפתוחה. הסקר כלל 503 נשאלים, המייצגים את האוכלוסייה הבוגרת בארץ (טעות הדגימה המרבית - 4.5%).