תחקירי ה"אש כוחותינו": האזהרה שלא נשמעה
זיהוי שגוי, אמצעי שליטה שונים לכל כוח והודעה אחת בקשר, שיכולה הייתה למנוע טעות טראגית - אך פוספסה. ynet חושף את ממצאי תחקירי האירועים הקשים ביותר של צה"ל במבצע "עופרת יצוקה", בהם ירו חיילים אש קטלנית על חבריהם
שרשרת טעויות, לאורך יותר מחצי שעה, קדמה לאירוע הקשה ביותר לצה"ל במבצע "עופרת יצוקה". כך עולה מהתחקיר המלא, שנערך בעקבות האירוע, הוצג לאחרונה למשפחות החללים - ופרטים מתוכו מתפרסמים כאן לראשונה.
מדובר באירוע שהתרחש ב-5 בינואר, בו נהרגו שלושה חיילי צה"ל מפגז טנק שנורה לעבר מבנה שבו שהו לוחמי גולני. עוד 23 נפצעו, בהם גם מפקד החטיבה. התברר, בין היתר, שרגע לפני האסון, דיווח מפקד הטנק כי הירי מתבצע מחוץ לגבולות הגזרה שהוקצו לו - אולם המפקדים לא שמעו, ונתנו בכל זאת אור ירוק לירי. כמו כן התברר שצוות הטנק תצפת על מטרה אחרת מהיעד שקיבל, והשתמש במפות קוד שונות מאלו שהיו בידי כוח הפיקוד - דבר שהגביר את הקצר בתקשורת בין הצדדים.
לצד ההצלחות הרבות במבצע ברצועת עזה, עלו בצה"ל גם לא מעט שאלות קשות לגבי שורה של אירועי ירי של "כוחותינו על כוחותינו", בהם נהרגו ארבעה לוחמים ונפצעו למעלה מ-30. קרוב לחצי שנה לאחר תום המבצע, סיימו לאחרונה בצה"ל לערוך את התחקירים המלאים על אירועים אלה, והם אף הוצגו בכמה כנסי מפקדים. מפרטי התחקירים שהגיעו לידי ynet עולה תמונה מורכבת, לעתים קשה, לגבי השגיאות שהובילו לתוצאות המצערות.
הדברים נוגעים באופן מיוחד לאותה תקרית ב-5 בינואר, מצפון לשכונת סג'עייה. הפיצוץ העז אירע במבנה שבו שהה כוח מגדוד 13 מחטיבת גולני, יחד עם החפ"ק של מפקד החטיבה, אלוף-משנה אבי פלד, התרחש בשעה 18:10, והוביל לגל שמועות אודות הנפגעים ומצבם. לאחר שעות ארוכות התבהרה התמונה, והתברר כי טנק ירה בשוגג לעבר המבנה.
לפי התחקיר, גדוד הנדסה שתחתיו פעל הטנק העביר לצוות הטנק הנחיה לתצפת באמצעות מערכת ראיית לילה תרמית מסוג "ארטישוק" על מבנה שבו דלק אור. אנשי הטנק זיהו שני "חמושים" במבנה אחר, וסברו שזה היעד אותו קיבלו - למרות שלא היה בתוך גבולות הגזרה שהוקצו להם. מכאן החלה שרשרת הטעויות הקטלנית.
שני פגזים מכל טנק - רק אחד ליעד הנכון
לבלבול בתקשורת בין הצדדים תרמה גם העובדה, שהם השתמשו בעזרי שליטה שונים: בעוד צוות הטנק נעזר במערכת אלקטרונית מסוג מענ"ק (מערכת עזר לניהול קרב), כוח ההנדסה שפיקד עליו עבד עם מפת קוד, כך ששני הצדדים לא "דיברו באותה שפה" לגבי השטח שבו התנהל הקרב.
הלווייתו של רב-סרן דגן ורטמן, שנהרג בתקרית הקשה (צילום: AP)
למרות זאת, צוות הטנק היה מודע היטב לכך שהמבנה שאותו איתר נמצא מחוץ לגבולות הגזרה שנקבעו מראש, אולם אנשיו סברו שהדבר מובן גם למפקדיהם. במקביל, קיבל טנק נוסף מטרה לתקיפת יעד אחר - שנמצא בתוך גבולות הגזרה.
מפקד גדוד ההנדסה הכיר את מיקום הכוחות, לרבות העובדה שבתוך המבנה שוהים חיילי גולני, אולם לא חשד שהטנק מתכונן לבצע ירי לעברם. הוא חשב, באותה עת, ששני הטנקים נערכים לירי לעבר שני יעדים בתוך הגזרה.
גם עשרות חיילי גולני ששהו בתוך המבנה לא שיערו שקנה הטנק מכוון אליהם. חלפה יותר מחצי שעה, ובצוות הטנק סברו שפרק הזמן הארוך נועד לתאם את הירי שלהם - החריג יחסית - משום שהוא נמצא מחוץ לגבולות הגזרה. מפקד הטנק טען בתחקיר שלפני הירי אמר ברשת הקשר, כי היעד נמצא במרחק 770 מטרים ממנו, כלומר - הרחק מחוץ לגבול הגזרה. המפקדים טענו שלא שמעו. אילו הגיע הדיווח לאוזן קשבת, ייתכן מאוד שהטעות הייתה מתגלה ונמנעת.
היעד המקורי אליו אמור היה הטנק לירות ניצב במרחק של 350 מטר. בפועל, הוא כיוון את הקנה ליעד אחר, במרחק יותר מכפול מזה שקיבל - וחצה את גבול הגזרה בו היה מותר לו לירות. מהתחקיר גם עולה כי היעד אליו כיוון הטנק היה דרומית לזה המקורי ובזווית שונה מעט. לא מדובר ב"התלכדות מבנים", כפי שסברו תחילה, אלא מטעות ראשונית שנבעה מהאופן בו נמסר לטנק היעד אליו הוא לירות, וכאמור, בהמשך - מהעובדה שאיש לא שם לב לסטייה בכיוונו.
בצה"ל מייחסים את הטעות לדרג הזוטר, קרי: לצוות הטנק, ופחות לדרג הפיקודי, שכן על הצוות היה להקפיד הקפדה יתרה על גבולות הגזרה ולוודא היטב מעל לכל ספק שהירי לא חורג מהם. התשדורות ברשת ברמה הפלוגתית אינן מוקלטות, כך שלא ניתן לאמת בדיעבד את הטענות הסותרות. כך או כך, עם קבלת ה-אל"ף - האישור לירי - ירה כל אחד משני הטנקים שני פגזים. הטנק הראשון פגע ביעדו, בתוך גבול הגזרה. הטנק השני פגע בשני חלונות המבנה שבו שהו לוחמי ומפקדי גולני. סוף קטלני לשרשרת אי ההבנות: רב-סרן דגן ורטמן, סמ"ר ניתאי שטרן ורב"ט יוסף מועדי נהרגו.
מספר שגוי אחד - טעות של אלף מטר
שעות ספורות לאחר מכן אירע מקרה דומה: ירי של טנק לעבר מבנה בו שהו לוחמים מגדוד 202 של הצנחנים. סרן יהונתן נתנאל נהרג וארבעה לוחמים נפצעו. מהתחקיר שנערך לאירוע זה, עלה כי הפעולה התבצעה בתנאי עייפות קשים שהביאו לשורת טעויות. צוות טנק, בפיקודו של סגן מפקד פלוגה, היה סבור כי הוא צופה מזרחה - אך בפועל התברר כי תותח הטנק כוון דרומה. הוא לא ידע על כוחות צה"ל שנמצאו במרחב שלו, וכאשר דווח על חמושים באזור, ירה פגז למיקום השונה מזה שעליו קיבל את הדיווח.
עוד נחשפים כאן תחקירים שנערכו לשני אירועים נוספים של "ירי דו-צדדי", אשר גרמו לנפגעים במהלך המבצע. הראשון נבע מטעות של מפקד פלוגה בגדוד 890 של הצנחנים, שקיבל 12 מטרות ירי. הכוח בפיקודו החל לירות במרגמות באמצעות מערכת "קשת" הממוחשבת. באחד היעדים, כפי שכבר פורסם, טעות בהזנת ספרה אחת של נקודת הציון גרמה לסטיית המרגמה ולפציעתם של כמה לוחמי צנחנים. כעת מתברר שאותה טעות של ספרה שינתה את טווח הירי בלא פחות מאלף מטר.
באירוע השני, ירו חיילי מילואים לעבר כוח סדיר מחטיבת הצנחנים. מהתחקיר עולה כי הכוח הסדיר לא הובל למקום כמתכונן על ידי קצין שהוטלה עליו המשימה, ותחת זאת נע עצמאית, למרות התרעות חמות מפני פיגועים.
כוח המילואים הבחין בדמויות ה"חשודות" והחל לצעוק לעברם. החיילים לא שיערו שהקריאות מיועדות להם ולא השיבו, ותוך שניות ספורות נפתחה אש לעברם, עד שהובן שאלו חיילי צה"ל. מהתחקיר עולה כי סטייה מהוראות פתיחה באש הובילה לאירוע.
קצין בכיר בצה"ל אמר ל-ynet כי חרף התוצאות הקשות של אירועים אלה, מדובר בלחימה צפופה, מורכבת ומסובכת. "אין ספק שמדובר במקרים עצובים", הסביר, "אבל זה לא אימון, אלא לחימה ארוכה עם עשרות ומאות הישגים מבצעיים. לעתים מתרחשות גם טעויות, וצה"ל תיחקר עד תום כדי שהלקחים יוטעמו בכל יחידות צה"ל ויילמדו".
לאחר האירועים וגם היום, מסבירים בצבא שמכיוון שהיו אלו טעויות בפעילות מבצעית, אין כוונה להעמיד איש מהמעורבים לדין. בתוך כך, באמצעות מחלקת הבטיחות של זרוע היבשה, החל צה"ל בימים האחרונים להפיץ לקורסי הפיקוד את התחקיר המלא מהאירוע הקטלני ביותר - יחד עם סרטון המשחזר אותו דקה אחר דקה - על מנת ללמוד את הלקחים ולמנוע אירועים דמים בעתיד.