ה-G8: מפגש של "לשעברים" שאבד עליו הכלח?
מה הצורך בפורום שמונה המדינות המתועשות, שכולל מדינות כמו קנדה ואיטליה שהיו ענקיות תעשייה בשנות השבעים אך ירדו בינתיים מגדולתן, ואינו כולל ענקיות תעשייה עכשוויות כמו ברזיל וסין? פתיחת הכינוס השנתי של הפורום היום הוא הזדמנות טובה לתהות על קנקנו
הכינוס השנתי, שאותו תארח איטליה בעיירה ל'אקווילה, שנפגעה ברעש האדמה החזק שפקד אותה באפריל האחרון, מספק הזדמנות לבחון את נחיצותו של הפורום הנוכחי, הכולל את מנהיגי ארצות הברית, בריטניה, צרפת, גרמניה, איטליה, קנדה, רוסיה ויפן. מתוקף שמו, הצדקתו של הפורום היא בראש ובראשונה כלכלית – אך מקומן של ענקיות כלכליות כמו סין, הודו, ברזיל ודרום אפריקה נפקד ממנו.
"היום ברור שהמבנה של ה-G7 פלוס רוסיה הוא אנכרוניסטי", קובע הד"ר עמנואל נבון מהתוכנית לממשל ודיפלומטיה על שם אבא אבן באוניברסיטת תל אביב. "בשנות השבעים, כשהוקם ה'מועדון' הזה על ידי נשיא צרפת דאז ולרי ז'יסקאר ד'אסטן, זה היה ניסיון להקים מעין דירקטוריון של הכלכלות החזקות בעולם. אבל בעולם של ימינו, אין הגיון שבגוף שנועד לייצג את הכוחות הכלכליים המובילים בעולם חברות איטליה וקנדה – אך לא סין, הודו וברזיל", הוא מסביר. "מהסיבה הזאת, הפורום הכלכלי העולמי הנכון יותר לטיפול בבעיית המשבר הכלכלי הוא ה-G20, שכולל את 20 הכלכלות הגדולות בעולם, שנציגיו התכנסו בלונדון באפריל האחרון".
הכנות אחרונות לפסגה. רעשי המשנה מסכנים את המנהיגים? (צילום: AFP)
G8? בעצם, 39
בשנה שעברה, נראה היה שנפערו סדקים קטנים בהצדקה לקיומו של הפורום – כאשר מארחת הכינוס השנתי, יפן, הזמינה אליו את מנהיגי הודו, דרום אפריקה, ברזיל, מכסיקו וסין. "בשנה שעברה היתה נכונות להזמין מדינות חשובות בעולם כדי שיהיו חלק מההחלטות שהתקבלו בפורום הזה, זה היה צעד נכון. זה גם היה סמלי שיפן, שכלכלתה נפגעה וירדה מגדולתה, היא זו ששיגרה את ההזמנות למדינות החזקות החדשות", הוא מציין.
גם השנה הוזמנו מנהיגי חמשת המדינות האמורות, ולצידם הוזמנו גם מנהיגי מצרים, אוסטרליה, אינדונזיה, דרום קוריאה, דנמרק, הולנד, ספרד, טורקיה, וכן כמה ראשי מדינות אפריקניות. כך שאולי על הנייר נקרא הכינוס "פסגת מנהיגי שמונה המדינות המתועשות", אך בפועל ישתתפו בו בכירים מ-39 מדינות.
האולם שבו ייערכו הדיונים. תוכנית חילוץ למקרה חירום (צילום: רויטרס)
בנאום שנשאה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל בפרלמנט לפני ימים ספורים, ציינה מרקל כי פורום ה-G8 בעייתי, וטענה שיש להרחיבו. גם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי ונשיא ברזיל לואיס אינאסיו לולה דה סילבה קראו ל"סדר עולמי דמוקרטי יותר", שיעניק לכלכלות עולות אפשרות להשמיע את קולן בזירה הבינלאומית, ובמאמר שפרסמו היום בעיתונים בברזיל וצרפת הציעו להקים "ברית לשינוי". הם לא פירטו מה תכלול הברית - ולא ציינו אם התוכנית זכתה לתמיכתם של מנהיגים נוספים.
האם מדובר בסנונית הראשונה לקראת ביצוע רפורמה כה חיונית בגוף המיושן? נבון סבור שעוד חזון למועד. "הדיבורים על רפורמה ב-G8 הם כמו הדיבורים על רפורמה במועצת הביטחון של האו"ם; החברות בשני הגופים מסכימות שיש בהם משום אנכרוניזם, אך אף אחת מהן אינה מוכנה לוותר על מקומה שם. בניגוד לחברות במועצת הביטחון, החברות ב-G8 בעיקר נועדה לתת הרגשה טובה למי שמחזיק בה. אין פה כוח אלא יוקרה, אבל גם אליה קשה להתייחס ברצינות בגלל האנכרוניזם. זה הפך להיות מועדון 'וי-איי-פי' ל'לשעברים'".
מלבד סוגיות כלכליות, צפויים באי הפסגה לעסוק גם בנושאים פוליטיים – ובהם תהליך השלום במזרח התיכון והמשבר בין איראן למערב. בנוגע לנושא השני, מעניין יהיה לראות אם הפורום ישעה לקריאתה של מרקל לגבש "מסר ברור ומאוחד" לאיראן, שיתנגד לדיכוים של פעילי האופוזיציה המוחים על תוצאות הבחירות השנויות במחלוקת לנשיאות. ערב הפסגה, אותת המארח, ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני, כי המנהיגים טרם גיבשו עמדה מאוחדת בעניין. נבון סקפטי שתצא מהפסגה בשורה בנושא זה. "לא נראה לי שבכינוס הזה ייצאו הערות בומבסטיות בנוגע לאיראן", הוא מסכם.
המפגינים לא ייעדרו
מגזר אחד שלא צפוי להדיר רגליו מהפסגה למרות הפיכתה לשולית הם כמובן המפגינים נגד ה-G8, שנוהרים בהמוניהם לכל פסגה, בתקווה שיוכלו להשביתה ולכפות על המנהיגים את האג'נדות שאותן הם מקדמים – יהיו אלה חברתיות, כלכליות או סביבתיות.
מפגינים מתעמתים עם שוטרים בוויצ'נזה, השבוע (צילום: AFP)
ממשלת איטליה בראשותו של סילביו ברלוסקוני חוששת שגם הפעם תגרור הפסגה הפגנות אלימות כמו אלה שהעיבו על פסגת ה-G8 הקודמת שנערכה במדינה, שהתקיימה ב-2001 בעיר גנואה. במהומות הקשות נהרג אחד המפגינים, ועשרות נפצעו בעימותים עם שוטרים.
החלטתו של ברלוסקוני להעתיק את הפסגה מהאי סרדיניה לעיירה החרבה ל'אקווילה נבעה בין היתר מתקווה שהעובדה שהפסגה נערכת במקום שבו נספו בני אדם באסון טבע תרתיע את המפגינים מלהגיע לאזור. בינתיים קיימו הפעילים כמה הפגנות במקומות אחרים: בשבת התעמתו כמה אלפי מפגינים נגד הקפיטליזם והגלובליזציה עם כוחות משטרה איטלקים סמוך לוויצ'נזה, בצפון-מזרח המדינה, והיום נערכה הפגנה ברומא, שבה נעצרו 36 פעילים שהציתו פחי אשפה סמוך לאחת האוניברסיטאות בבירה.
השבוע דיווח השבועון "אוברזרוור" כי גורמים בינלאומיים שונים מתחו ביקורת על ההחלטה לקיים את הפסגה בל'אקווילה, בטענה שאת העיירה עדיין פוקדים רעשי-משנה, שחלקם נאמדו ביותר מ-4 דרגות בסולם ריכטר, המסכנים את ביטחונם של המנהיגים שיתארחו בפסגה. משום כך, שרטטו גורמי ביטחון איטלקים תוכנית לשעת חירום במקרה של רעש חזק נוסף. על פי התוכנית, יפונו המנהיגים מהאזור ברכבת אווירית.