שתף קטע נבחר
 

מי עוד הרוויח ממניית ישראמקו?

האם גופים נוספים היו מעורבים בניצול מידע פנים? רשות ניירות ערך בודקת אם שני בתי השקעות זיהו תנועה חריגה במניית ישראמקו - ובמקום לדווח עליה, העדיפו לקנות את המניה

שני בתי השקעות נבדקים בפרשת השימוש במידע פנים במניית ישראמקו. כך נודע ל"ממון". לפי מקורות ברשות ניירות ערך, הבדיקה בפרשת ישראמקו מסתעפת לשני בתי ההשקעות שביצעו את קניית המניה - עסקה שכעת נבדקת האם מקורה במידע פנים. הרשות בודקת האם אותם בתי השקעות, שזיהו כי קיימת תנועה חריגה במניית ישראמקו, נמנעו מלדווח לרשות ובמקום זאת ביצעו פקודות קנייה נוספות בעצמם.

 

 

עדיין לא ברור האם בתי ההשקעות ביצעו את הרכישות עבור הנוסטרו (תיק ההשקעות שלהם), או עבור לקוחותיהם.

 

ל"ממון" נודע כי חוקרי הרשות יצרו קשר עם אותם בתי השקעות וביקשו הבהרות, כדי להבין לעומק את מידת מעורבותם בעניין והאם בוצעו פעולות לא תקינות. ברשות ני"ע סירבו אתמול להגיב לידיעה.

 

כפי שנחשף אתמול (א') ב"ידיעות אחרונות", רשות ניירות ערך בודקת האם נעשו עבירות בניירות ערך ביחידות ההשתתפות של ישראמקו. ב-11 בינואר השנה זינקו יחידות ההשתתפות בישראמקו ב-19%. רק בשעות הערב הודיעה החברה על "אינדיקציות ראשוניות" למציאת גז.

 

בעקבות הזינוק החריג במחיר המניה פתחה רשות ניירות ערך בבדיקת הסיבות לקפיצה במחיר יחידות ההשתתפות. מדובר בבדיקה שגרתית אותה עורכת הרשות בכל פעם שישנה תנודה חריגה במחיר נייר ערך.

 

במסגרת הבדיקה נבדקת מעורבותם של חבר הכנסת חיים כץ (ליכוד), יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת וחבר בוועדת הכספים, ושל שני בכירים בעולם הכדורגל, עסקן ומאמן.

 

ישראמקו שותפה בקידוח תמר 1 מול חופי חיפה, קידוח שהניב את תגלית הגז הטבעי הגדולה ביותר בישראל אי פעם. לפי החשד, היו משקיעים שקנו, לכאורה, את יחידות ההשתתפות לפני פרסום ממצאי בדיקות, על פי מידע פנים. משקיעים אלו גרפו רווחים של מאות אחוזים.

 

בניגוד לפרסומים שונים, לא נדרש אישור מהיועץ המשפטי לממשלה כדי לחקור את כץ. עם זאת, כיוון שמדובר בחבר כנסת, היועמ"ש מני מזוז קיבל עדכון ממחלקת החקירות של רשות ני"ע על הכוונה לחקור את כץ. כמו כן, מאחר שבפרשת ישראמקו נחקרות עבירות נוספות שאינן קשורות לניירות ערך נדרשו לרשות הסמכות משפטיות נוספות של היועץ, והוא נתן אותן כבר לפני שבוע.

 

"לא רעם ביום בהיר"

בשוק ההון שררה אתמול מבוכה בנושא פרשת ישראמקו. רוב בתי ההשקעות שללו את האפשרות כי מתקיימת נגדם חקירה בנושא. "כולם חיכו לגז, אבל הופתעו מהכמות. זה לא נפל על אף אחד כרעם ביום בהיר. כולם ידעו שקידוח תמר 1 הולך להיות משמעותי", אמר אתמול אחד הפעילים בשוק ההון. "אפילו חלק מהנהלות החברות בעלות הקידוחים רמזו פה ושם כי מדובר על קידוח מהותי. זה לא בהכרח אומר שמי שאסף כמה ימים לפני ידע משהו לא חוקי. שוק ההון הישראלי קטן, ומידע מסתובב. אין מה לעשות. ככה עובד שוק ההון. תמיד משקיעים מוסדיים ידעו יותר מהציבור", הוסיף הפעיל.

 

"מה זה 'רוד שואו?' הנהלת החברה עושה מצגות למנהלי ההשקעות הגדולים. לא בטוח שיש פה משהו פלילי. כמעט בכל יום יש איזו חברה שעושה מצגת בבית השקעות או עושה כנס לאנליסטים. בכל כנס כזה משקיע מוסדי מקבל משהו שסתם משקיע מהציבור לא יוכל לדעת. ברור שאם יש משקיעים מקצועיים שעקבו אחרי החברות, הם הבינו שיש שם משהו. לא סתם מוציאים 100 מיליון דולר על קידוחים", אמר אתמול מנהל השקעות לגבי הפרשה.

 

"אסור לשכוח כי איגרות החוב של קבוצת דלק נסחרו מספר ימים לפני הדיווח בשפל חסר תקדים. הרבה חששו כי דלק תתקשה לפרוע את האג"ח, ובתגובה יצאו בשוק הערכות כי הגז הוא שיציל את הקבוצה. להרבה מאוד גורמים היו אינטרסים לפמפם את המידע", אמר מנהל השקעות באחד הגופים. "בפועל זה מה שעזר לשוק להתאושש. לא רק ישראמקו ודלק פרחו מאז גילוי הגז, אלא כל הבורסה התרוממה".

 

מנכ"ל חברת ישראמקו, יוסי לוי, אמר אתמול כי "כל הדיווחים של החברה היו בתיאום עם מפעילת הקידוח נובל אנרג'י ועם השותפים האחרים בפרויקט, וכך אנחנו נוהגים בכל הפרויקטים שלנו". לדבריו, "לישראמקו לא ידוע על החקירה, ובכל מקרה אין לה כל קשר לכך. כמו כן, לא נעשתה כל פנייה רשמית לחברה בעניין החקירה המתנהלת כביכול".

 

למרות החשיפה ב"ידיעות אחרונות" על החקירה שמנהלת רשות ניירות ערך, החברה לא הוציאה אתמול דיווח לבורסה. גורמים בישראמקו אומרים שלחברה אין מידע על החקירה, וככל שידוע להם היא אינה קשורה אליה ישירות.

 

מקורבי איש העסקים קובי מימון, הבעלים של ישראמקו, טוענים כי לא קיבלו כל רמז לחקירת רשות ניירות ערך בפרשה זו, וכי אין לסיפור הזה שחר ובסיס. "כן, הוא וחיים כץ חברים, אז מה? הרי כץ עצמו אומר שהוא היה ללא כל פעילות במניה כ-3 שנים, ואם לא נעשתה פעילות הרי שאין סיפור. מדובר באיש ציבור ששמו הטוב הולך לפניו, איש משפחה, ואם מתפרסמת חקירה כזו צריך מאוד שיהיה לה בסיס. כפי שזה נראה, זה לא קיים".

 

בסביבתו של יצחק תשובה, השותף בקידוח הגז תמר 1, סירבו אתמול להגיב: "ברור שאין לנו טעם להתערב בעניין כזה, שאינו קשור אלינו כלל".

 

הכתבה מתפרסמת הבוקר במגזין "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

בהכנת הכתבה השתתפו אלי שמעוני, צח שפיצן, עמיר בן-דוד וצביקה ברוט
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קידוח תמר 1
צילום: "אלבטרוס"
מומלצים