שתף קטע נבחר

 

מת רוברט מקנמרה, אדריכל מלחמת וייטנאם

ג'ון פ' קנדי מינה את מקנמרה לתפקיד ראש הפנטגון ב-1961, והוא מילא את התפקיד שבע שנים, יותר מכל אדם אחר שהחזיק במשרה. הוא היה מזוהה בצורה מוחלטת עם מלחמת וייטנאם, ומבקריו בזו לו בצורה חסרת-רחמים על שהכניס את ארה"ב לבוץ

רוברט מקנמרה, שר ההגנה לשעבר שספג קיתונות של רותחין מפני שהכניס את ארצות הברית למלחמה השנויה במחלוקת בתולדותיה, מת היום (ב'). הוא היה בן 93 במותו.

 

רעייתו של מקנמרה, דיאנה, סיפרה כי בעלה מת סמוך לשעה 5:30 בבוקר (12:30 בצהריים שעון ישראל)  בביתו שבוושינגטון. היא ציינה כי בתקופה האחרונה היתה בריאותו לקויה.

 

מקנמרה היה קשור בעבותות ברזל למלחמת וייטנאם, שאף כונתה "מלחמתו של מקנמרה". היא היתה המבצע הצבאי ההרסני ביותר בתולדות ארה"ב, והסתיימה בנסיגה משפילה ולא בניצחון. מקנמרה היה ידוע כמעצב מדיניות עם חיבה לניתוחים סטטיסטיים. הוא מונה לתפקיד ראש הפנטגון על ידי הנשיא ג'ון פ' קנדי ב-1961, כשהיה נשיא חברת הרכב פורד. הוא כיהן בתפקיד שבע שנים - יותר מכל אדם אחר שהחזיק במשרה זו מאז שנוצרה ב-1947.

 

הזיהוי שלו עם מלחמת וייטנאם היה מוחלט. אפילו בנו, כאשר למד כסטודנט באוניברסיטת סטנפורד, מחה נגד המלחמה על אף שאביו היה זה שניהל אותה. בביקור באוניברסיטת הרוורד, מקנמרה אף היה צריך להימלט במנהרות תת קרקעיות מפני המון זועם של סטודנטים. מבקריו בזו לו בצורה חסרת רחמים.


מקנמרה (במרכז) עם הנשיא קנדי וסגנו ג'ונסון ב-1961 (צילום: AP)

 

לאחר שעזב את הפנטגון, על סף התמוטטות עצבים, מונה מקנמרה לתפקיד נשיא הבנק העולמי. הוא האמין כי שיפור איכות החיים בקהילות כפריות ומרוחקות במדינות מתפתחות יסלול את הדרך לשלום - הרבה יותר מאשר צבירת נשק וחיזוק הצבאות.

 

סירב לכתוב את זכרונותיו - עד הסוף

מקנמרה היה אדם פרטי, וסירב במשך שנים ארוכות לכתוב את זכרונותיו, לגולל את נקודת מבטו למלחמה השנואה ולעימותים שניהל עם ראשי צבאו. אך בתחילת שנות התשעים של המאה הקודמת החל להיפתח. הוא אמר בראיון למגזין

"טיים" ב-1991 כי לא חשב שהפגזת צפון וייטנאם - ההפגזות האוויריות הקשות ביותר עד אותה תקופה - יניבו פירות, אך הורה על ביצוען "מאחר שהיינו צריכים להוכיח שזה לא יעבוד, ומשום שאחרים סברו שזה כן".

 

לאחר קץ המלחמה הקרה, ב-1993, הוא התפנה לכתוב את זכרונותיו - בטענה שכמה מלקחי וייטנאם ברי יישום גם לתקופה שלאחר המלחמה הקרה, "עד כמה שזה נשמע מוזר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקנמרה במסוק בווייטנאם ב-1965
צילום: AFP
מקנמרה ב-2002
צילום: AFP
מומלצים