ספירת כנף: הנשרים בישראל בסימן ירידה
כ-245 נשרים אותרו בספירת הנשרים הארצית שנערכה בחודש שעבר לעומת 275 נשרים שנספרו בתקופה המקבילה אשתקד. ברשות הטבע והגנים מודאגים בעיקר מהעובדה שהנשרים מתקשים לקנן בטבע וחוששים מהרעלות גדולות שעשויות להכחיד את הנשרים בצפון הארץ
בחודש שעבר התקיימה ספירת הנשרים השנתית הארצית של רשות הטבע והגנים. המטרה: להעריך את גודל אוכלוסיית הנשרים המקומית בישראל, לפני שיגיעו נשרים צעירים וחדשים מדרום-מזרח אירופה ודרום-מערב אסיה, ואף לנסות לזהות גוזלים או פרחונים חדשים מהקן. כמדי שנה, הספירה התקיימה בכל אתרי הקינון, הלינה ותחנות ההאכלה של הנשרים ברחבי הארץ, בסיוע אנשי הרשות ומתנדבים.
כ-245 נשרים אותרו בספירה ארצית שנערכה בחודש שעבר לעומת 275 נשרים שנספרו בתקופה המקבילה אשתקד. ברשות מתריעים כי השנה לא רק שנרשמה ירידה של כ-30 פרטים במספר הנשרים לעומת השנה שעברה, אלא שמגמת הירידה בהצלחת הקינונים של הנשרים בטבע בולטת במיוחד. מאז 2001 מתו בישראל 98 נשרים, דבר שהביא לפגיעה קשה בגודל האוכלוסיה המקומית.
עדיין נלחמים על הישרדותם בטבע (צילום: רוני ליבנה)
הירידה הבולטת השנה: נשרים בצפון הארץ
הירידה החדה ביותר נרשמה במספר הנשרים שניצפו בצפון הארץ, לעומת אזור הדרום בו מקיימת הרשות פעילות שוטפת של תחנות האכלה עם פגרים נקיים ממחלות, האוכלוסיה הדרומית נותרה יציבה תודות לפעילות האכלה בתחנות מיוחדות למען הנשרים, בסיוע של חברת כימיקלים לישראל, באמצעות מזון איכותי וסניטציה המקטינה את סכנת ההיפגעות מרעלים. במהלך הספירה בתחנות בדרום הארץ, זוהו מרבית מהנשרים על פי תגית הכנף וטבעת הזיהוי ברגל הנושאת זיהוי ייחודי לכל נשר. מכאן מעריכים ברשות, כי הנשרים סובלים מירידה בעיקר בצפון הארץ.
הנשרים בצפון הארץ עדיין לא התאוששו מאחת ההרעלות הקשות שידעו הדורסים הגדולים בשנים 2004 ו-2007, בה מתו עשרות פרטים בוגרים וגוזלים. על פי התחזיות הקודרות, תוך 25 שנה ייכחד שליש מהאוכלוסיה ולכן בתחילת 2008, החלה רשות הטבע והגנים בתוכנית חירום לצימצום הסיכון לנשרים - גם במחיר של התערבות בטבע.
מקווים לטוב וחוששים מהרעלות (צילום: רוני ליבנה)
פקחי הרשות הוציאו מאז ביצי נשרים רבות מהקינים במטרה לעודד את ההורים להטיל ביצים נוספות (הטלות מילואים). הביצים שהוצאו מהקינים הועברו למדגרה מלאכותית בגן החיות התנ"כי בירושלים והגוזלים שבקעו, הועברו לגידול בחי-בר כרמל לתקופה של ארבעה חודשים. בתום תקופת הגידול הראשונית, מועברים הגוזלים לכלוב איקלום מיוחד בשמורת גמלא, עד שיגיעו לגיל בגרות מינית לאחר שלוש-ארבע שנים, ורק אז ישוחררו לטבע.
ברשות מציינים כי בזכות פעולות לרבייה מלאכותית של הנשרים שרדו מאז התחלת התוכנית 11 גוזלים בשבי, שישוחררו בעוד כשנתיים לטבע. מאז 2005 רביית נשרים בצפון הארץ נותרה נמוכה ביותר ועומדת על 14 פרחוני נשרים בלבד.
בנוסף למגמה המדאיגה נוכח הצלחה נמוכה ברבייה של נשרים גם בדרום הארץ, למרות תחנות ההאכלה, החשש הגדול הוא מהרעלה מאסיבית נוספת שעשויה לפגוע קשות בסיכויי ההישרדות של האוכלוסיה בצפון הארץ.
מתמעטים בצפון, יציבים בדרום
צילום רוני ליבנה
גוזל נשר בחי-בר
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים