ועדת הכספים אישרה את הגדלת קצבאות הילדים
התיקון לחוק הביטוח הלאומי יגדיל את קצבאות הילד השני, השלישי והרביעי במסגרת חוק ההסדרים. עלות החוק: כ-1.5 מיליארד שקלים. בלחץ יו"ר הוועדה, משה גפני, בוטלה הדרישה כי הילדים יישלחו למוסד חינוכי מוכר בלבד
ועדת הכספים אישרה היום (ג') את התיקון לחוק הביטוח הלאומי שיגדיל את קצבאות הילד השני, השלישי והרביעי במסגרת חוק ההסדרים. התיקון אושר לקריאה שנייה ושלישית שתתקיים בשבוע הבא וייכנס לתוקף מיידי.
הגדלת הקצבאות נכללה בחוק ההסדרים על פי הסכם הקואליציה של הליכוד עם המפלגות החרדיות ש"ס ויהדות התורה. החוק החדש מגדיל את קצבאות הילדים מ-159 שקלים עד 259 שקלים בהדרגה ולמשך ארבע שנים. עלות החוק תסתכם בכ-1.5 מיליארד שקלים במשך ארבע שנים.
בוועדה סערו הרוחות סביב הצעת הממשלה להתנות את הגדלת הקצבאות בכך שהן יינתנו רק להורים הביולוגיים של הילדים ובתנאי שהילדים לומדים במוסד מוכר ומקבלים את כל החיסונים לפי הוראות משרד הבריאות. החוק חל גם על תינוקות שעדיין אינם לומדים.
הצעת הממשלה קבעה, כי הקצבאות יישללו מההורים אם ישלחו את הילדים למוסד חינוכי לא מוכר, אולם "התנאי החינוכי" הוצא מהחוק בלחץ יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה). גפני טען כי הוא עלול לפגוע באלפי ילדים מהמשפחות החרדיות אשר לומדים במוסדות חינוך שאינם מוכרים. גפני טען כי הסעיף נכנס לחוק שלא לפי הנוסח עליו חתם בהסכם הקואליציה - שלא כלל סייג כלשהו לגבי סוג המוסד החינוכי.
עם זאת דחה גפני בתוקף דרישה ללחצים של הח"כים חיים אורון (מרצ) ואחמד טיבי (תע"ל) להוציא מהחוק גם את תנאי החיסונים, שכן ילדים רבים במגזר הערבי, בעיקר הבדואי, אינם מקבלים את החיסון בהיעדר תחנות לטיפול באם וילד בתחום מגוריהם.
טיבי הגיב בצעקות על התעקשותו של גפני וטען כי הוא מגן רק על המגזר שלו. גפני הגיב: "מנכ"ל משרד הבריאות לפיו התנאי נוסח באופן שלא יפגע ספציפית בשום מגזר".
הוועדה דחתה גם הסתייגות של ח"כ אורון להרחיב את הגדלת הקצבאות גם על ילד ראשון. הביקורת על התנאים להגדלת הקצבאות נתקלה בהתנגדות עקרונית של ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) בגיבוי של ד"ר יצחק קדמן מנכ"ל המועצה לשלום הילד, בטענה שכל העניין פסול מיסודו כי אין להעניש את הילדים בגלל החלטות הוריהם.
קודם לכן אישרה הוועדה לקריאה שנייה ושלישית תיקון אחר בחוק הדיור הציבורי אף הוא במסגרת חוק ההסדרים לפיו לא תינתן זכאות אוטומטית למגורים בדיור הציבורי לדייר ממשיך שנכנס לגור לאחר מות הדיירים הראשונים. עם זאת נכנס לחוק תיקון שהציעה הוועדה לפיו לא יפונה דייר ללא התראה מוקדמת ולפני שיובטח לו דיור חלופי.