קלינטון: להטיל סנקציות חמורות יותר על איראן
בראיון לתחנת טלוויזיה בוונצואלה הביעה מזכירת המדינה האמריקנית תמיכה בהטלת עיצומים חמורים יותר על איראן כדי "לנסות לשנות את התנהגותו של המשטר". האם הקיץ הקץ על הצעתו של ברק אובמה לקיים דיאלוג עם הרפובליקה האיסלאמית?
האם חלון ההזדמנויות שהעניקה וושינגטון לאיראן עומד להיסגר? מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון הביעה הלילה (יום ד') תמיכה בהטלת "סנקציות חמורות יותר" על איראן, במטרה "לנסות ולשנות את התנהגותו של המשטר במדינה".
בראיון שהעניקה לתחנת הטלוויזיה "גלובו-ויז'ן" בוונצואלה, אמרה קלינטון: "נבקש מהקהילה הבינלאומית להצטרף אלינו ולהטיל סנקציות חריפות יותר נגד איראן - כדי לשנות את ההתנהגות של המשטר שם". היא ציינה כי ארה"ב "מוטרדת" מאופיו של המשטר האיראני, "חתירתו להשגת נשק גרעיני ותמיכתו הבלתי פוסקת בטרור".
לאחר שנכנס לתפקידו, הושיט נשיא ארה"ב ברק אובמה יד לאיראן והציע למשטר להיכנס להליך של הידברות. זאת, בתקווה שדיאלוג יגרום לאיראן לזנוח את תוכניתה הגרעינית השנויה במחלוקת, שהמערב חושד שנועדה לייצור נשק גרעיני. טהרן מכחישה שפניה מועדות לפצצה - וטענה פעמים רבות כי היא מעוניינת בטכנולוגיה גרעינית למטרות אזרחיות, דבר שנתפס בעיניה כזכות טבעית שאינה ניתנת לערעור. מועצת הביטחון של האו"ם הטילה על איראן שלושה סבבי סנקציות, בתקווה שאלה יגרמו לה לזנוח את התוכנית, אך בינתיים ממשיכה איראן בתוכנית הגרעין בלי היסוס.
קלינטון גם מתחה ביקורת על התנהלותו של המשטר האיראני לאחר הבחירות לנשיאות במדינה, שתוצאותיהן השנויות במחלוקת העניקו ניצחון גורף לנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד. "בשבועות האחרונים התרשמנו שאיראן אינה מכבדת את חוקיה הדמוקרטיים", אמרה.
אתמול אמרו דיפלומטים אירופים בבריסל כי האיחוד האירופי שוקל להחריף את העיצומים נגד איראן גם על רקע פרשת מעצרם של תשעת עובדי השגרירות הבריטית בטהרן. שמונה עובדים שנעצרו, כולם ממוצא איראני, כבר שוחררו, אך עובד אחד
נותר במעצר, ואיראן איימה להגיש נגדו כתב אישום, בגין מעורבות בליבוי מהומות האופוזיציה בחודש שעבר.
הדיפלומטים במטה האיחוד האירופי אמרו כי פקידים בדרג נמוך דנים באפשרות להטיל מגבלות תנועה חדשות על בכירים איראנים, בניסיון להפעיל לחץ ולאפשר את שחרורו. הם ציינו כי השבה זמנית של שגרירי מדינות האיחוד האירופי מטהרן נשקלת אף היא, אך לפי שעה הצעד אינו מקובל על כל 27 המדינות החברות.