הדס ומדבקת הפלא: "היה עליו לחשוב פעמיים"
ראש השב"כ לשעבר לא מרוצה מכך שהשליח למו"מ לשחרור שליט מכהן כדירקטור בחברה שאותה מנהל עבריין מורשע. השר לשעבר רפי איתן לא ממהר לחרוץ את דינו ואומר: "אנחנו תמיד אוהבים לשפוט לפני העובדות". בכיר המוסד לשעבר רמי איגרא: סיפור המדבקה אפילו לא מצוץ מהאצבע, הייתי חושב פעמיים
"אם חגי הדס נמצא בדירקטוריון של חברה שמי שמנהל אותה הוא עבריין מורשע אז אני חושב שהשיקול בבחירתו היה מוטעה" - כך אמר היום (ד') השר לשעבר עמי אילון בעקבות הסתבכותו של השליח המיוחד למשא ומתן לשחרור גלעד שליט בפרשת "מדבקת הפלא".
"לאורך ההיסטוריה, כמעט כל מי שעסק בנושא של שבויים ונעדרים עסק במקביל גם בעיסוקים כאלו ואחרים, החל מיעקב פרי ועד
אילן בירן", אמר ראש השב"כ לשעבר, "בעניין הזה אין כל חדש. אם יש איזושהי מניעה, אז זו תבוא רק בנוגע לניגוד אינטרסים".
"אם יסתבר שהעסקה הזו היא לא נקייה אז אין לי ספק שהיכולת של הדס להמשיך ולמלא את תפקידו חייבת לעלות, היא בהחלט חלק מהדיון", אמר אילון. "שיקול הדעת הוא דבר אחד, עניין ניקיון הכפיים הוא דבר אחר, אבל בסוף בסוף הם עלולים להתחבר".
ראש חטיבת שבויים ונעדרים במוסד לשעבר, רמי איגרא, לא מצליח להבין כיצד הסתבך סגן ראש המוסד לשעבר בפרשה השנויה במחלוקת. "השאלה האמיתית בכל הסוגיה הזו היא איך הגיע שמו של חגי לכל העניין הזה", הוא אומר. "אני הייתי חושב פעמיים".
"אני עוסק ברפואה בין היתר וסיפור המדבקה הזה אפילו לא ראוי להיקרא מצוץ מהאצבע. זה נשמע לי כמו מדע בדיוני וכל הסימנים מראים כך", אמר איגרא, המכהן כיום כמנכ"ל כלל בריאות שירותי אשפוז.
"הקשר בין עסקים ליכולת המבצעית של הדס הוא אפס"
השר לשעבר רפי איתן, איש מוסד לשעבר, ממליץ שלא למהר לחרוץ את דינו של המתווך בעסקת שליט: "כל עוד לא הוכח נגד חגי הדס דבר אי אפשר לבוא אליו בטענות. בסדר, לא בסדר - אנחנו תמיד אוהבים לשפוט לפני העובדות".
אך האם לעסקה המפוקפקת יש השלכה על היכולות של הדס? "אני לא יודע", מודה איגרא, "אני כן יכול להגיד שהקשר בין עסקים ליכולת המבצעית של חגי הדס הוא אפס. חגי לא מונה לתפקיד בגלל יכולת ניהול משא ומתן שלו אלא בגלל יכולותיו המבצעיות. הוא נקרא לתפקיד בגלל יכולותיו האחרות והעבר שלו במערכת המודיעין הישראלית".
על היכרותו האישית עם הדס מספר איגרא: "הוא ישראלי טוב, לוחם מהולל עם הרבה מאוד עבר צבאי מפורסם. אפשר להגיד שהוא לא ד"ר בעסקים ובטח לא ד"ר ברפואה, ככה שאי אפשר להאשים אותו. יחד עם זאת, כשאתה שותף לסיפור כזה, גם אם אתה מאוד מוכשר, זה מעורר תמיהות והרמת גבה".
"הוא לא מתווך עסקי ידוע או דיפלומט רב תהפוכות. אם היו רוצים מישהו שמבין במשא ומתן היו פונים לנוחי דנקנר, יצחק תשובה או אביגדור קפלן - אנשים שיודעים לנהל משא ומתן לטובת כל מיני גורמים, ולא אל לוחם עם 80 אותות מופת ויכולת בלתי נתפסת כמעט ברמה המבצעית", טוען איגרא. "אין שום קשר בין האירוע הזה לחגי הדס, כי מלכתחילה הוא לא נקרא לתפקידו כאיש עסקים ומנהל משא ומתן מופלא".
"אי אפשר לצפות מאנשים בתפקיד ציבורי להפסיק לחיות"
אך האם ראוי שבמקביל לתפקידו הממלכתי, יפעל המתווך לשחרור שליט גם בזירת העסקים? איגרא סבור שכן: "הוא פנסיונר של המדינה וזכותו בתום כהונתו לנסות לעשות עסקים. אי אפשר לצפות מאנשים שמגיעים לתפקיד ציבורי שיפסיקו לחיות. אני מתאר לעצמי שעל פי החוק והנוהל במדינת ישראל, כל מי שלוקחים אותו לעבוד בתפקיד רגיש משתף את כל הנוגעים בדבר בתפקידים שאותם הוא ממלא. אם היה ניגוד עניינים בין החמאס למדבקה הפיקטיבית הזו היה ראוי לפרסם".
גם איתן מזכיר שהדס אינו הראשון שמשלב בין שליחות מטעם המדינה לעסקים פרטיים: "כל מי שעסק במשא ומתן לפני הדס, כולל אמנון זכרוני ואורי סלונים - כולם היו אנשים פרטיים שעסקו חוץ מזה גם בעסקים וגם בדברים אחרים, ואני לא רואה בזה שום פסול".
השר לשעבר אילון אומר:
"אני בעד ניקיון הכפיים, מי שעוסק בנושאים האלו חייב להיות אחד שציבורית ומוסרית אי אפשר לבוא אליו בשום טענה. עצם העיסוק בעניין הוא עיסוק מאוד רווי. ברור לגמרי שאם וכאשר יעלה עניין של עצם השחרור של שליט, השאלה מי משחררים ולמה היא שאלה שתמיד גולשת מהתחום המקצועי ועוברת לתחום הערכים והמוסר, ואז ההיסטוריה האישית של מי שעסק בעסקה עולה. זה חלק מהדיון, אין ברירה. האדם חייב להיות נקי מכל רבב משום שהסוגיה הזו תמיד תגיע לדיון על ערכים".
איגרא מציין כי גם אישים אחרים שעזבו את המערכת הביטחונית לטובת עולם העסקים "מעדו", ומנסה להסביר מדוע: "זה נורא פשוט, האנשים האלה באים ממערכת שבה אין שום הכשרה לזירת העסקים וכמות הרמאויות שיש בה. הם מסתנוורים מהכסף, ואתה מוצא אותם מתחברים לכל מיני דברים מפוקפקים".