פארק הסלעים: מבוכים וסירות
הילדים בחופשה? מחפשים אקשן ועניין? קחו את עצמכם ואותם לטיול בפארק הסלעים, במערב הגליל העליון, דרך מבוך גושי הסלע המרשים של שמורת הר סנה, נופי הגליל עוצרי הנשימה ואגם המונפורט. ויש גם קינוח: פיקניק ושייט על האגם
פארק הסלעים הוא תופעה גיאולוגית ייחודית ונדירה שיצרו באזור זה המשקעים והרוחות. מדובר במקבץ גושי סלע, מעין פסלים טבעיים, שחלקם גדולים וגושניים ואחרים נראים כמו ערימת פיתות שיצאה מן התנור. ברקע נוף חורש ים תיכוני סבוך של עצי אלון מצוי, אלה ארצישראלית, אלון התולע, קטלב, כליל החורש, אחירותם ועוד.
אבל בואו נעזוב לרגע את הגיאולוגיה והנוף הירוק ונתרכז בילדים, שהרי לשם כך התכנסנו כאן. עבורם מדובר במגרש משחקים לכל דבר ועניין. הם כבר ימצאו את הדרך לרוץ בין הסלעים, לזחול, לטפס, להתחבא ולהיעלם בין המערות ובסבך הצמחייה.
איפה אנחנו: בגליל העליון המערבי, שמורת הר סנה. מפת טיולים וסימון שבילים מס' 2. פארק הסלעים נמצא ביער מעלות ופותח רק ע"י קק"ל.
למי מתאים הטיול: לכולם, כולל מוגבלים בתנועה וילדים קטנים בעגלות (בשביל השחור).
המסלול הקצר:
שביל מעגלי מסומן בשחור. המסלול מקיף את מתחם הסלעים ואורכו פחות מקילומטר. אם לוקחים את הזמן, הוא אורך כשעה. לאורך הדרך יש ספסלים למנוחה.המסלול הארוך: כ-2.5 ק"מ והוא מסומן אדום. הוא מתחיל על כביש כפר ורדים-תפן, מצפון לאזור התעשייה ומגיע לשמורת הר סנה ופארק הסלעים. כשעה עד שעתיים של הליכה איטית ומהנה.
מתי: בעונה זו, עדיף בבוקר או אחר הצהריים. שעותיו היפות של אגם המונפורט הן שעות בין הערביים.
שימש שנים כמיזבלה מקומית
בפארק תפגשו בשכבות שונות של הסלע שעברו ועדיין עוברות תהליך המסה קרסטי. מי הגשמים, הרוח והצמחייה יוצרים בהן שלל צורות. חלק משכבות הסלע מונחות זו על זו, אחרות נראות כגושי אבן ענקיים בצורות שונות ומשונות – חיות ענק, פטריות, עמודים, צנירים, מחילות, מערות ועוד כיד הדמיון הטובה עליכם ובעיקר על ילדיכם.הגשם, הרוח והצמחייה יוצרים בסלע שלל צורות (צילומים:אבי הירשפילד)
כמו רבות מפינות החמד בארצנו, גם פארק הסלעים שימש משך שנים רבות כמיזבלה מקומית, עד שנחשף, נוקה ופותח על ידי החברה הממשלתית לתיירות וקק"ל, שגם הכשירה במקום שלושה מסלולי טיול קצרים:
שביל הממותות: עובר בין מערות וגושי סלע גדולים ומרשימים, הדומים לראשי פילים, או יותר מזה – ממותות, שנכחדו מן העולם לפני כ-4,500 שנים.
שביל היערון: הקטע המרכזי, העובר בין גושי סלע מפוסלים ועצי אלון מצוי, וקרוי על שם המכרסם הניזון מבלוטי האלון.
שביל הקטלב: עובר בחורש ים תיכוני בצד הדרומי-מזרחי של הפארק ומוביל לשלושה עצי קטלב מרשימים המצויים במקום.
אם אתם לא מוגבלים בתנועה, מומלץ להתחיל את המסלול בדרך היוצאת מכביש כפר ורדים-תפן. צפונית לאזור התעשייה תפן, הכשירו קק"ל, רט"ג והמועצה המקומית כיסרא-סמיע, דרך המובילה לשמורת הר סנה. הדרך עוברת בנוף עוצר נשימה של חורש טבעי ותצפית לעבר רכס פקיעין, בקעת מעלות ואגם מונפורט.
שכבות שונות של הסלע עברו ועדיין עוברות תהליך המסה קרסטי
הליכה של פחות משעה בשביל המסומן אדום, תביא אתכם לפארק הסלעים, בין היישובים הדרוזים כיסרא וסמיע. לאחר הליכה של כשני ק"מ נפגשים השביל האדום והשחור ומתחיל שביל הממותות. אחריו שביל היערן ובהמשך שביל הקטלב שמוביל לסוף המסלול. בסך הכל 2.5 ק"מ, שאותם תוכלו לעשות גם בכיוון ההפוך.
מעשה ידי אגם
תוכלו לקנח במסעדה דרוזית או להמשיך לפיקניק על גדות אגם המונפורט, האגם המלאכותי שלמרגלות מעלות תרשיחא. אמנם מלאכותי, אבל נאה, רטוב, ירקרק ומרענן, במיוחד בעונה בוערת זו. הכניסה חינם, הרחצה אסורה, אבל אפשר לשוט בסירות פדאלים או לשכור קייק.האגם הוקם ביוזמת עיריית מעלות תרשיחא, המועצה האזורית מעלה יוסף וקק"ל כדי ליצור אטרקציה תיירותית באזור. הפארק משתרע על פני 350 דונם. שטח האגם 51 דונם. במקום דשאים מוריקים ועצי זית יפים ומצלים, אופציה נהדרת לפיקניק בסוף המסלול.
סביב האגם שפע של אטרקציות, כמו בריכת שחייה, אולם החלקה על קרח, מסלול קארטינג, מסעדה, פארק שעשועים ומתקני משחק לילדים וגם מסלול הליכה בריאותי סביב האגם. אורך המסלול כקילומטר ובדרך תוכלו לעבור בחצי האי, לטפס על גשרוני העץ הציוריים או סתם להתרווח על ספסל לעת ערב.
איך מגיעים?
אם אתם מעוניינים להגיע ישירות לפארק הסלעים, סעו על כביש כרמיאל- מעלות, מס' 854. פנו לכיוון פקיעין והכפר הדרוזי כיסרא, כנסו לכפר, סעו עד לכיכר שלפני מרכז הפיס ופנו ימינה לפארק הסלעים. רצוי לעקוב אחר השילוט בתוך הכפר, המפנה לפארק.לכו בשביל האדום כשעה ותגיעו לפארק הסלעים, בין היישובים כיסרא וסמיע
אם אתם מעוניינים במסלול הארוך יותר, סעו על כביש מס' 854. אחרי אזור התעשייה תפן, כ-100 מטר לפני תחנת הדלק, מתחילה דרך מס' 8655, כביש כסרא-סמיע. לפני הכניסה המזרחית לכסרא, יש צומת טי. פנו צפונה לכיוון הפארק. יש שילוט הכוונה. במקרה זה, תצטרכו לדאוג שמישהו יאסוף אתכם מהפארק, בסוף המסלול.
לאגם מונפורט מגיעים מכביש 854. פנו מזרחה לכביש 89. האגם נמצא על הכביש, מול מושב חוסן.