יתרות המט"ח של ישראל: 50 מיליארד דולר
מאז תחילת התערבותו במסחר במט"ח בחודש מרץ, רכש כבר בנק ישראל סכום כולל של יותר מ-22.3 מיליארד דולר. בחודש שעבר רכש הבנק 1.95 מיליארד דולר
כפי שנכתב אתמול ב"כלכליסט", יתרות המט"ח של ישראל גדלו בחודש שעבר בכ-2.4 מיליארד דולר נוספים והסתכמו בסוף יוני בשיא חדש של כ-50 מיליארד דולר. בנק ישראל השהה הפעם את הפרסום הרשמי למשך מספר ימים בשל בעיות בקביעת ערכם המדויק של כמה נכסים פיננסיים שנוספו בחודש שעבר להרכב היתרות.
כמעט מחצית מסך היתרות נצברה במהלך השנה וחצי האחרונות בעקבות רכישות הדולרים המאסיביות שמבצע בנק ישראל. מאז תחילת התערבותו במסחר במט"ח בחודש מרץ, רכש כבר בנק ישראל סכום כולל של יותר מ-22.3 מיליארד דולר. בחודש שעבר לבדו רכש הבנק 1.95 מיליארד דולר.
בנוסף לרכישות הדולרים הגדולות שמבצע בנק ישראל, גדלו בחודש שעבר יתרות המט"ח בשל כמה גורמים נוספים: שיערוך היתרות והצגתן במונחי דולר, יחד עם ההכנסות מריבית, הגדילו את היקפן בכ-404 מיליון דולר. הממשלה העבירה מחו"ל לארץ כ-53 מיליון דולר והסקטור הפרטי העביר כ-28 מיליון דולר נוספים.
גודלן העצום של יתרות המט"ח מעורר לאחרונה יותר ויותר גורמים הקוראים לבנק ישראל לשנות את דרך התערבותו בשוק מטבע החוץ. בראיון ל"כלכליסט", אמר אתמול החשב הכללי באוצר, שוקי אורן כי ללא ספק מדובר כבר בעליית מדרגה מבחינת גודלן של היתרות. "ככל שיתרות המט"ח גדלות, גדלה גם החשיפה של בנק ישראל לשער החליפין", הזהיר אורן, "ובמקרה של תנודות כלפי מטה בשער הדולר עלול בנק ישראל לספוג הפסדים משמעותיים".