שתף קטע נבחר
 

מאבק נדל"ן בקרית גת: הדיירים מאיימים במלחמה

תושבי מתחם יסקי הוותיק במרכז העיר מוכנים להיאבק בעירייה ובמשרד השיכון, שמנסים לפנות אותם בסכומים מגוחכים, לטענתם, כדי להקים במקום פרויקט נדל"ן בהיקף של 180 מיליון שקל, לפחות. השאלה כעת היא מי ימצמץ ראשון?

34 משפחות, המתגוררות במתחם יסקי קריית גת, נמצאות בימים אלו בעיצומו של מאבק במשרד השיכון, בעירייה ובחברת עמידר, שמנסים לפנות אותן מבתיהן עד סוף החודש הבא. במתחם, בשטח של 50 דונם, מבקשות הרשויות להקים פרויקט נדל"ן, שעל פי הערכות, היקפו יגיע לכ-180 מיליון שקלים, אולם הדיירים מתלוננים כי מציעים להם סכומים מגוחכים, בתמורה לפינוי. העירייה אף משמיעה איומים, בנוסח: "אם הם לא יתפנו מעצמם, נוציא צווי פינוי ונהרוס את המקום".

 

על אילו סכומים מדובר? 240 אלף שקלים לדירה בת 48 מ"ר ו-300 אלף שקלים לדירה בת 60 מ"ר. המתווך המקומי, מיקי זוהר, אומר, כי תמורת 300 אלף שקלים ניתן היום לרכוש דירת שלושה חדרים יד שנייה לא רעה בשכונות ממוצעות בעיר. "יחד עם זאת", הוא מוסיף, "טענות הדיירים לגיטימיות וקשה להתווכח איתם".

 

עו"ד איציק שטרית, המייצג כ-20 מבין המשפחות המסרבות להתפנות, מסביר: "חוק הדיור הציבורי נועד לשתי מטרות: להוריד מכתפי עמידר את הטיפול בדירות ולאפשר לדור הבא ליהנות מנכס בר-קיימא, ובכך לסגור פערים כלכליים בחברה. כעת מנסה המדינה לקחת מדיירים אלו, בצורה מגוחכת, את ההזדמנות לשפר את חיי יורשיהם. הסכומים שהם מציעים מאפשרים לרכוש בתים נידחים בשכונות נידחות, שישאירו את המשפחות במצב לא טוב".

 

יתירה מכך, כ-100 אלף שקלים מתוך הסכום שמוכן משרד השיכון לשלם לדיירים, ניתנים להם כמחווה מוגבלת בזמן: רק מי שיממש את ההצעה הנוכחית עד אוגוסט 2009 יוכל לקבל את הסכום המלא. הדבר מרגיז את התושבים: "מאיימים עלינו עם המענק וגם רוצים לקבוע עבורנו כמה שווה הנכס שרכשנו. בכוונה ישנה כאן הזנחה ועזובה, כדי להוריד מערך הדירות שעוד הספקנו לרכוש. אנחנו משלמים ארנונה, היטלי ביוב ומים, כשאנחנו חיים בתוך זבל". 

 


"רוצים בית תמורת בית, באותו המקום". הבנים של עליזה בוזגלו

 

עליזה בוזגלו (62), אם חד-הורית שגידלה במקום 4 ילדים, כועסת. "קניתי את הבית כדי שיהיה לילדים שלי עתיד טוב יותר. ומה הם אומרים עכשיו - שנקבל סכום כזה פעוט שיחזיר אותנו לשכונות עוני? פה במקום הזה היו בניינים לתפארת וגדלו מיטב בני העיר. אנחנו רוצים בית תמורת בית, באותו המקום".

 

עלויות הפינוי גבוהות

מתחם יסקי, שתוכנן על ידי האדריכל אברהם יסקי בשנות השישים המוקדמות, כולל ארבעה מבנים ארוכים ומכוערים, שבעבר אכלסו כ-240 משפחות, רובן ככולן משפחות עולים חדשים מצפון אפריקה. מדובר במשפחות ברוכות ילדים, שלעיתים קיבלו שתי דירות מקבילות כדי להרחיב את שטח המחייה.

 

בשנים האחרונות, עם החלת חוק הדיור הציבורי, ניצלו חלק מהדיירים את ההזדמנות ורכשו את הדירות במחיר מופחת ובמשכנתא נוחה. שאר הדיירים כבר פונו על ידי עמידר לדירות חלופיות, בעיר ומחוצה לה, עם זאת, נותרו גם דיירי עמידר, שגרים כבר למעלה מ-30 שנה במקום ולא מוכנים להתפנות, כי הדירות שהוצעו להם אינן לטעמם.

 

תושבי העיר קוראים למבנים המכוערים בשם "האוניות" והמראה החיצוני שלהם אכן מצדיק את הכינוי. רוב הדירות נטושות, חלקן הגדול נאטם בבלוקים והעזובה נראית בכל עבר. האזור אף משמש מחבוא לנרקומנים, לעבריינים ולכל מי שמחפש פינה אפלה.

 

"האוניות" נמצאות בטבורה של העיר וכבר יותר מ-20 שנה חולמים הפוליטיקאים המתחלפים בעירייה להקים במקומן בניינים חדשים ומרווחים, אלא שהמציאות טפחה בינתיים על פניהם. עד היום לא היו קופצים על הקרקע ועל המיזם כולו, בעיקר בשל עלויות הפינוי הגבוהות, שמייקרות כל תוכנית עתידית.

 

ראש העירייה הנוכחי, אבירם דהרי, נחוש בהחלטתו לפנות את הדיירים בכל מחיר. דהרי אמר ל-ynet, כי "אנחנו מתכוונים להוציא צווי הריסה לבנייני יסקי, על ידי מהנדסים ממשרד הבריאות וממשרד השיכון, בשל הסכנה האורבת למי שגרים שם.

 

"נכון, שהמקום מסוכן כבר זמן רב, אבל המורכבות הנובעת מכך שבמקום גרים גם שוכרי דירות ציבוריות וגם דיירים רוכשים, והחלטות שונות של משרד השיכון, גרמה לכך הדבר לא יצא אל הפועל, אבל ברגע שייצא הצו, הדיירים יצטרכו להתפנות על פי החוק. אגב, זו הסיבה שכרגע אין תוכנית פינוי-בינוי, אלא רק פינוי. בעבר היו תוכניות אחרות, שנגנזו בינתיים".

 

גורמים אחרים טוענים, כי הגניזה היא בעצם שלב ביניים, שמטרתו לגרום לדיירים הרוכשים להפחית את דרישותיהם, על רקע האפשרות שאולי קיים יזם שמתכוון להשקיע במקום. הדיירים, מצידם, זועמים על ראש העירייה: "אם הבניינים מסוכנים, למה לא פועלים מיידית? למה ממשיכים לסכן אותנו? זה מסוכן רק כשנוח להם?"

 

תוכנית כלכלית מאוד ליזמים

כל בר דעת מבין, שאי אפשר להשאיר בניינים נטושים בטבורה של עיר, המשתרעים על פני שטח גדול כזה, לאורך זמן. תוכנית בניין עיר (תב"ע) המאושרת באזור משלבת בין בנייה למגורים ולמסחר, אבל קרוב לוודאי שהיא תשתנה לאחר הפינוי, כך ששטחי המסחר והמגורים יגדלו או יקטנו.

 


"אם יגיעו הדחפורים, אתפוצץ עליהם". איציק וסלומון בוסקילה

 

יש לציין, כי בקרית-גת יש ביקוש עצום של זוגות צעירים ומשפחות גדולות לדירות ואין כמעט התחלות בנייה חדשות. באורח פלא, מצאנו כי אפילו בדירות העזובות במתחם יסקי, יש מי שמצליח להשכיר את הדירה שבבעלותו לאנשים דלי-אמצעים, שחיים בזוהמה ובטינופת באין ברירה ומשלמים על כך שכר דירה.

 

מה אפשר לבנות במתחם של 50 דונם? בהערכה גסה של המתווך זוהר, נראה כי "אפשר להקים במקום 10 בנייני מגורים של בין 6 ל-8 קומות, תלוי באישורי ועדות הבנייה. במגדלים אלו יהיו בין 300 ל-400 יחידות דיור של 3 חדרים כל אחת, עם סלון בגודל של כ-100 מ"ר. אפשר להעריך שמחירן יהיה כ-600 עד 700 אלף שקל".

 

לדברי איש הנדל"ן, אבי מוליאן, "השבחת הקרקע במקום צריכה להיות מלווה על ידי הרשות המקומית ומינהל מקרקעי ישראל במתן פטורים מעמלות ומהיטלים, במימון ביניים של תשתיות וביצירת פרוגרמה לבינוי עתידי, כדי להשביח את המקום לבנייה רוויה. קבלנים יהיה קשה להיכנס לתוכנית כזו ללא ליווי.

 

"יחד עם זאת, הביקוש לדירות כל כך גדול, כך שמדובר בתוכנית כלכלית מאוד ליזמים. אם קבלן חכם יסגור עם דיירים פיצוי של דירה תמורת דירה, או אפילו אחוז ניכר משווי הדירה, זה עדיין ישתלם לו. דירת 4 חדרים היום בקרית-גת נאמדת בכ-470 אלף שקלים".

 

"פה נולדתי ופה אמות"

משפחת בוסקילה מתגוררת במתחם כבר 42 שנה. כיום גרים בדירה האב, סלומון בוסקילה (82), ובנו, איציק, הסובל ממחלה שפגעה במערכת החיסון והעצבים שלו ומחייבת אותו להתנייד בקביים ובכיסא גלגלים.

 

"על מה אנחנו משלמים ארנונה?" אומר הבן איציק. "אף אחד פה לא עושה לנו טובה. אנחנו מבקשים לקבל רק את מה שמגיע לנו. איש לא יזיז אותנו מכאן בכוח. אם יגיעו לכאן הדחפורים, אני מתפוצץ עליהם. אני אלחם עד טיפת דמי האחרונה. פה נולדתי ופה אמות. לא רוצה וילה ולא כסף. רוצה דירה פה. אני אגמור על החיים שלי ועל עוד כמה ביחד איתי".

 

אריה בוזגלו, בנה של עליזה, בטוח, ש"שום קבלן לא ידרוך פה. אני יודע על ארבעה יזמים שכבר ביקרו כאן ורוצים להקים בניינים עם 17 קומות. על חשבון מי? על חשבון הגב של ההורים שלנו? הם לא יעשקו מסכנים וישבו במגדל השן, כל נותני ההוראות למיניהם".

 

עו"ד שטרית טוען, כי הדיירים קיבלו אישור טאבו מהמינהל והם בעלי הקניין בדירות, אלא ש"גורמי חוץ חברו להם כדי לפנות דיירים תמורת סכום מעליב. יש בידינו תוכניות שהעירייה רקמה בסתר כיצד להשביח את המקום. החיזור אחרי הדיירים אינו הוגן וכעת ממתינים מי ימצמץ ראשון. בבית המשפט נבקש לדעת, למשל, כמה כסף מקבלת עמידר תמורת הדירות שפינתה, שזה נתון סמוי עד כה. אם יוצאו צווי הריסה, מיד נבקש צווי מניעה".

 

תגובת משרד השיכון

קובי בלייך, דובר משרד הבינוי והשיכון, מסר בתגובה, כי "ההחלטה על סיוע בפינוי מבני המגורים יסקי בקרית גת, התקבלה לפני מספר שנים, כשהתברר כי המבנים הם במצב פיזי קשה ביותר, שלא מאפשר לדיירים - ברובם דיירי הדיור הציבורי - מגורים בתנאים נאותים. מדובר בהחלטה חשובה, חברתית וסוציאלית, שבה משרדנו מסייע לדיירים לדור במקום ראוי. המשרד פעל וסייע לשוכרים בדיור הציבורי מתן דירות חלופיות ובהסכמתם בלבד.

 

"האתר איננו פרויקט מוכר במסגרת פינוי-בינוי. בעבר נעשו בדיקות פרטניות על ידי גופים מקצועיים, שקבעו כי אין היתכנות כלכלית של הפרויקט במתכונת זו. לכן, ובשל מצבו הקשה של המבנה, הוחלט לסייע בפינוי הדיירים לדיור אחר והולם. להערכת המשרד, אין תוכניות בתקופה של 5 השנים הקרובות לבנות במקום. יודגש, כי בקרית גת יש מספר פרויקטים בבנייה רוויה, ששווקו לאחרונה ללא הצלחה על ידי מינהל מקרקעי ישראל".

 

לדברי הדובר, דו"ח שמאות, שנועד לקבוע את שווי הפינוי, העלה כי מחירי דירות דומות לדירות שבאתר, במצב תקין וראוי למגורים, הם כ-141 אלף שקלים, בממוצע, לדירת 48 מ"ר וכ-176 אלף שקלים לדירת 64-60 מ"ר.

 

"זה אמור היה להיות שווי הפיצוי לפינוי, לכאורה, אולם, הואיל ומדובר בבעלי הנכסים ויש ליצור דיור חלופי, נבחנו נתוני שמאות למ"ר ממוצע לדירות יד שנייה בבנייה רוויה במבנים בני 15 שנה... (ולפיהם) נקבע... כי גובה עלות הפיצוי... יהיה 5,000 שקלים למ"ר לפי גודל הדירה הקיימת, כשהצעה זו תהיה תקפה למשך 6 חודשים. מאחר שהפרויקט החל בסוף השנה שעברה, הרי לכאורה תשלום הפיצוי המיוחד עתיד להסתיים, אלא אם יוארך על ידי ועדת הפינויים.

 

"הפיצוי המיוחד שניתן... גבוה מערכו האמיתי של הנכס: 48 מ"ר - 240,000 שקלים ו-60 מ"ר - 300,000 שקלים. אין ספק, כי הצעת המשרד לדיירים הינה סבירה וראויה, בהתאם לנתונים הקיימים בקריית גת ובהתאם לשווי האמיתי של הנכס שברשותם. עד עתה פונו 10 דיירים, שראו בפתרון זה פתרון מוצלח. בשולי הדברים אציין, כי צו בתים מסוכנים יוצא על ידי הגורמים העירוניים, ויש לפנות אליהם.

 

"משרד הבינוי והשיכון, מתוך דאגה וכנות לשלומם של הדיירים ותנאי מחייתם, פועל רק מתוך כוונות טובות וחברתיות".

פורסם לראשונה 08/07/2009 21:30

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עליזה ואריה בוזגלו על רקע מתחם יסקי
צילום: צפריר אביוב
הזנחה במתחם יסקי
צילום: צפריר אביוב
מומלצים