האו"ם: פינוי ההריסות בעזה יימשך לפחות שנה
שיירי הבתים שהופצצו ונהרסו על-ידי בולדוזרים עדיין עומדים. למרות שהשיקום לא נראה באופק - באו"ם החלו בתוכנית הפיתוח לפינוי כ-600 אלף טונות של פסולת בניין
העבודות לפינוי ההריסות שנגרמו עקב פעילות צה"ל ברצועת עזה במהלך מבצע "עופרת יצוקה" יימשכו לפחות שנה - כך עולה מדו"ח שפרסמה היום (יום ה') תוכנית הפיתוח של האו"ם (UNDP). מהדו"ח עולה כי פסולת הבניין ברצועה נאמדת בכ-600 אלף טונות.
העבודות לפינוי פסולת הבניין החלו רק החודש - כחצי שנה לאחר סיום הלחימה בין צה"ל לחמאס. לדבריו של נציג תוכנית האו"ם, ינס-אנדרס טויברג-פרנדזן, העבודות החלו למרות שבשלב זה התאריך לתחילת עבודות השיקום הממוסדות ברצועה כלל אינו ידוע. "בשלב זה איננו יכולים לבנות מחדש וזה כמובן עצוב מאוד. אין לנו גישה למלט ולחומרי בנייה אחרים כי המעברים סגורים", אמר. על-פי התוכנית, תועבר פסולת הבניין האדירה למזבלה המרכזית ברצועה, שם תיגרס ותשמש כחומר לבניית בתים חדשים.
אלפי בתים נהרסו במהלך פעילות צה"ל ברצועת עזה, בין אם בהפצצות מהאוויר או בפעילות בולדוזרים על הקרקע. על-מנת לצמצם למינימום את החשש לפגיעה בחיילי צה"ל, "גולחו" במהלך המבצע בתים רבים שנחשדו כמקומות מסתור של חמושים או כ"מחסנים" של אמצעי לחימה. מאז המבצע חיים אלפי פלסטינים אצל קרובי משפחה שבתיהם לא נפגעו, באוהלים שסיפק להם האו"ם או במחנות מאולתרים על הריסות בתיהם.
"האו"ם קורא בעקביות לפתוח את המעברים כדי שחומרים יוכלו להיכנס למטרות הומניטאריות וכדי שנוכל לאפשר לתושבי הרצועה חיים בכבוד שוב. עד-כה לא הצלחנו בכך", הוסיף נציג האו"ם.
חשוב לציין כי ישראל אמרה בעבר כי היא מונעת העברת מלט, ברזל וחומרי בנייה נוספים לרצועה, מחשש שחמאס יעשה בהם שימוש לייצור רקטות נוספות.
לפחות 4 מיליארד דולר נאספו על-ידי הקהילה הבינלאומית בוועידת התרומות לשיקום רצועת עזה לאחר עופרת יצוקה. בכספי הסיוע טרם נעשה שימוש, עקב אי-פתיחת המעברים לרצועה והמחלוקות בידי מי יופקדו כספי השיקום - חמאס או הרשות הפלסטינית. טויברג-פרנדזן ציין כי האו"ם זקוק גם לכ-60 מיליון דולרים לתיקון נזקים שנגרמו במהלך ההפיכה שביצע חמאס בעזה ב-2005 ולא טופלו עד היום.