שתף קטע נבחר

 

קפלינסקי: טעות לבנון - מפקדים נשארו בפלזמות

סגן הרמטכ"ל לשעבר השתתף בכנס לציון שלוש שנים למלחמת לבנון ה-2 וניסה להפיק לקחים משירותו. האלוף (מיל') קפלינסקי סבור כי אחד הפספוסים הגדולים הוא שהמפקדים לא יצאו לשטח. "זה פגע בערכי צה"ל, כמו דבקות במשימה", אמר

סגן הרמטכ"ל לשעבר סבור כי אחד הכשלים של מלחמת לבנון השנייה היתה שלא היו יעדים ברורים, לא הוכרז על מצב חירום בעורף והמפקדים לא יצאו לחזית. "התוצאה של הפספוס היתה שחלקנו נשארו בפלזמות ולא הגדרנו משימות בצורה נכונה. חלק מהדברים האלה נשארו למטה ואפשרו לפגוע בערכים כמו דבקות במשימה", אמר האלוף (מיל') משה קפלינסקי.

 

"הנקודה הראשונה שבה שגינו או כשלנו כמפקדים היתה שלא הצלחנו לשנות את התפיסה הכללית - של הממשלה, של הציבור - אבל בעיקר בתוך הצבא פנימה, שאנחנו נמצאים במקום אחר", אמר קפלינסקי במכון למחקרי ביטחון לאומי בתל-אביב, במהלך כנס לציון שלוש שנים לפרוץ המלחמה נגד חיזבאללה. "לא הצלחנו להסביר שאנחנו במלחמה, שהפעילות היא לא המשך ישיר של מה שביצענו בשש השנים האחרונות בשומרון".

 

הרמטכ"ל דאז דן חלוץ שיגר בימי המלחמה את קלפינסקי לשמש כנציגו בפיקוד צפון, תוך ניסיון לעקוף את אלוף הפיקוד, אודי אדם. "אני חושב שאנחנו, קודם כל בדרג המפקדים בצבא, היינו חייבים לעשות כמה דברים מוחשיים... אי גיוס המילואים, נהלי העבודה, חלוקת גזרות שהייתה צריכה להיות בפיקוד צפון ואופי הפקודות המשיכו להיות אותן פקודות בשש השנים שקדמו למערכה הזו. לא הגדרנו עד סוף המלחמה מצב חירום בעורף".  

 

גם ראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר האלוף (מיל') גיורא איילנד השתתף בכנס ותקף את ממשלת אולמרט. הוא טען בעקבות שתי המלחמות בעזה ובלבנון כי בשני המקרים הורה הדרג המדיני על מבצע צבאי מבלי לקבוע יעד ברור ומוגדר.

 

"כשיצאו ל'עופרת יצוקה' עדיין לא היה ברור מה הם רוצים להשיג", אמר. "ההגדרה, כפי שניתנה בדרג הפוליטי, היתה ליצור תנאים ביטחוניים טובים יותר. 'רוצים שיהיה יותר טוב' זו לא הגדרה שאפשר לתרגם לדרג הצבאי. רק אחרי שלושה ימים התחיל דיון. מה היתה המטרה כשהתחילו את עופרת יצוקה? אני אומר לכם - היא לא היתה מוגדרת".

 

איילנד סבור כי מדובר באותה בעיה שהוביל לכשלי המלחמה בלבנון לפני שלוש שנים. "אם חוזרים לאותה ישיבת ממשלה שהתקיימה ב-12 ביולי, היא לא הגדירה בצורה נכונה את המטרה. היה את האירוע עצמו, היו דיווחי מודיעין מאוד ארוכים, אבל אז היה צריך לעסוק בשאלה האמיתית של המטרה. לכן היה חשוב להגדיר מה רוצים", הדגיש. 

 

הוא טען כי האפשרות הטובה ביותר שעמדה לרשותו של ראש הממשלה דאז, אהוד אולמרט, היתה "להגיד שאנחנו נבצע פעולת תגמול חזקה ונפעיל את חיל האוויר יומיים-שלושה. כך המחיר שחיזבאללה משלם מאוד גבוה, ויש להניח

שתוך יומיים העולם יזעק להפסקת אש. פעולה כזאת מסוגלת לשקם את יכולת ההרתעה של ישראל והמחיר של הצד השני מאוד גבוה. ההישג יהיה מוגבל, אבל גם המחיר יהיה נמוך".

 

איילנד גם שיגר עצה לראש הממשלה הנוכחי, בנימין נתניהו. "לגיטימיות בינלאומית היא דבר מאוד חשוב", אמר, "בדרך כלל, ההשפעה של הגורמים האלה היא קצרה ולכן צריכים להיות מסוגלים לספוג לחץ בינלאומי וכעס בינלאומי, גם מידידות כמו ארצות הברית. לאורך זמן הלגיטימציה חוזרת אליך, כשאתה מוּכח כאחד שהצליח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לקח. קפלינסקי בימיו בצבא
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
היועץ. איילנד
צילום: עופר עמרם
לחץ סופגים. אובמה ונתניהו
צילום: AFP
מלחמות לא מוגדרות. אולמרט ולבני (ארכיון)
צילום: AFP
יעד לא ברור. עופרת יצוקה
צילום: רויטרס
מומלצים