הרפורמה במינהל תחול על 5% מאדמות המדינה
חוק הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל יכלול מגבלה זו, כדי להפריך את החששות בציבור מהפרטת כל אדמות המדינה ומכירתן לבעלי הון. ועדת הכלכלה אמורה לאשר היום את החוק לקריאה שנייה ושלישית
הרפורמה בקרקעות מינהל מקרקעי ישראל
תחול על 5% מאדמות המדינה. זאת, כדי להפריך את החששות שעלו בציבור
כאילו הרפורמה תוביל להפרטת כל אדמות המדינה ותביא למכירתן לבעלי הון.
מגבלה זו תתווסף להצעת חוק הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל שצפוי להתקבל סופית עד סוף השבוע. המגבלה נוספה באישור ראש הממשלה, בנימין נתניהו, וביוזמת ח"כ כרמל שאמה (ליכוד), יו"ר ועדת המשנה לרפורמה שליד ועדת הכלכלה, אשר אמורה לאשר היום (א') את החוק להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.
הוועדה תתמקד היום לפני ההצבעה בפתרון הבעיה של העברת הבעלות על מגורים בקיבוצים ובמושבים, למחזיקים בהם. הנכסים עומדים היום על קרקע חקלאית ומעמד הדיירים נחות לעומת הדיירים העירוניים בכך שהם אפילו לא במעמד של חוכרים. יו"ר העבודה, שר הביטחון אהוד ברק, איים הבוקר במשבר אם בעיה זו לא תיפתר אחרי שהתעכבה במשך שנים.
בינתיים, נדחתה יוזמה אחרת של ח"כ שאמה להחליף את הבעלות המוצעת בחוק על מגורים בישובים עירוניים לחכירה צמיתה לדורות. בפועל, שינוי ההגדרה מאפשר למחזיקים לנכסים לנהוג בהם מנהג בעלים. החלפת ההגדרה המשפטית נועדה לגייס את קולות הדתיים לטובת הרפורמה כדי להתגבר על האיסור ההלכתי ש"הארץ לא תימכר לצמיתות".
במינהל מקרקעי ישראל בתמיכת משרד המשפטים התנגדו בתוקף לשינוי זה. המינהל טען שעצם החלפת הבעלות בחכירה גם אם למשך מאות שנים תמשיך את המעורבות הביורוקרטית של פקידי המינהל, שחיסולה עומד בבסיס הרפורמה. משרד המשפטים טען כי השינוי עלול לשנות את רוח החוק.
ראש הממשלה שתמך בהחלפת ההגדרה, ניסה לדחות את ההתנגדות אך ללא הצלחה - כך הבהיר היום ח"כ שאמה ל-ynet שפרסם לראשונה את ההצעה. שאמה אמר כי הוא נפרד ממנה בצער.
מכשול אחר להשלמת החקיקה הוסר בסוף השבוע. הוא נוגע למעמד עובדי המינהל ביישום הרפורמה ובמעברם לגוף החדש שייקרא מנהל המקרקעין. לחוק ייכנס סעיף שקובע, כי מעמד וזכויות העובדים יובטחו בהסכם עבודה קיבוצי עם הגוף החדש.
בבסיס הרפורמה - חיסול הביורוקרטיה
מומלצים