שתף קטע נבחר
 

אין ממוגרפיה, אין מודעות: סרטן שד בצעירות

מדי שנה מאובחנות בישראל עשרות נשים מתחת לגיל 40 כחולות בסרטן השד. בגלל היעדר בדיקות ממוגרפיה לצעירות וערנות נמוכה של הנשים האבחון מגיע, פעמים רבות, מאוחר מדי: הגידול כבר שלח גרורות. מי נמצאת בסיכון גבוה ומה אפשר לעשות כדי לצמצם אותו

אורית (השם המלא שמור במערכת‭,(‬ בת ‭,32‬ הייתה בריאה לחלוטין. היא מעולם לא אושפזה בבית חולים, וגם ביקוריה אצל רופא המשפחה היו נדירים. כל זה השתנה יום אחד, כששבה מיום עבודה מפרך. היא חשה חולשה ניכרת בכל הגוף, מלווה בכאבי ראש הולמים ובטשטוש ראייה. לאחר שהופיעו גם הקאות, היא החליטה שזה הזמן לפנות לחדר המיון.

 

אורית אושפזה באחת מהמחלקות הפנימיות, ולאחר שכאבי הראש לא חלפו עברה בדיקת CT ראש. ממצאי הבדיקה לא הותירו ספק: במוח היו מפוזרים מוקדים החשודים כגידולים סרטניים. הרופאים במחלקה החלו לבדוק היכן נמצא הגידול הראשוני ששלח גרורות אל מוחה, ולבסוף התגלה שהיה זה סרטן השד.

 

בשבועות ובחודשים הקרובים תעבור אורית דרך מפרכת שתכלול כריתת שד, כימותרפיה והקרנות למוח בניסיון לצמצם את הגידול. אולם גם לרופאים ברור שספק רב אם חייה ישובו למסלולם משכבר.

 

הישרדות נמוכה  

בגיל צעיר אורית לא לבד. מדי שנה מאובחנות בישראל עשרות נשים מתחת לגיל 40 כחולות בסרטן השד. מתוך ‭3,806‬ חולות בסרטן השד שאובחנו בישראל בשנת ‭244 ,2006‬ היו נשים מתחת לגיל ‭,40‬ כ‭.6.4%-‬

 

במשך עשר השנים האחרונות שיעור הנשים הצעירות (מתחת לגיל ‭(40‬ שמאובחנות כחולות בסרטן השד בישראל נע סביב ‭8%‬ מכלל חולות סרטן השד, בלי שינויים משמעותיים. עם זאת, מאחר שבדיקות הסקר למחלה (הכוונה לבדיקת ממוגרפיה חד-שנתית) מתבצעות רק אחרי גיל ‭,40‬ וגם בשל המודעות הנמוכה לקיומו של סרטן השד בגיל מוקדם, האבחון אצלן נעשה לרוב מאוחר מדי כשהסרטן כבר התפשט בגוף והפך אגרסיבי.

 

בשנת 2007 פירסם המכון האוסטרלי לבריאות מחקר שבוצע על יותר מ‭10,000-‬ נשים ומצא שככל שהגידול הסרטני גדול יותר, כך קטנים סיכויי ההישרדות,

וכי אצל נשים שאובחנו בגיל צעיר מ‭40-‬ סיכויי ההישרדות היו הנמוכים ביותר, גם אם הגידול שנמצא אצלן היה קטן.

 

נמצא כי ‭98%‬ מהנשים שאצלן נמצא גידול סרטני בקוטר של 10 מילימטרים ומטה היו עדיין בחיים חמש שנים לאחר האבחון. אצל נשים צעירות מגיל 40 השיעור נמוך במעט ‭95% –‬ מהן היו בחיים חמש שנים אחרי האבחון. אבל בקרב הנשים שאצלן נמצא גידול בקוטר של 30 מילימטרים ומעלה עמדו סיכויי ההישרדות על ‭67%‬ בלבד. החוקרים הוסיפו כי ההישרדות הגבוהה ביותר נמצאה אצל נשים בשנות ה‭50-‬ לחייהן.

 

עוד עלה מהמחקר כי שיעורי ההישרדות היו גבוהים יותר אם הסרטן אובחן לפני שהתפשט לבלוטות הלימפה.

 

"המחקר מצביע על כך שיש לעודד את הנשים לגשת לאבחון מוקדם בשל סיכויי ההישרדות הגבוהים כשהגידול קטן‭,"‬ אמרו החוקרים‭".‬בזכות האבחון המוקדם שיעור ההישרדות מגיע לכ‭87%-‬ בממוצע אצל כל הנשים, בעוד ש‭20-‬ שנה קודם לכן עמדו סיכויי ההישרדות על כ‭70%-‬ בלבד‭."‬

 

האשם המרכזי: מוטציה גנטית  

הגורמים לסרטן השד בקרב נשים צעירות עדיין אינם ברורים דיים, אולם נראה כי כמה מגורמי הסיכון למחלה הזאת הם בעלי משמעות מיוחדת עבור נשים צעירות.

 

מוטציה גנטית: בקרב כ‭5%-‬ מהנשים החולות בסרטן השד נמצאת מוטציה באחד הגנים הקרויים ‭BRCA1‬ או ‭.BRCA2‬ נמצא כי לגנים האלה יש חשיבות מכרעת בהתפתחות סרטן השד, ולאישה הנושאת פגם באחד מהגנים האלה סיכון גבוה יותר לפתח סרטן שד. במקרה של נשים צעירות, שיעור הנשים שחלו לפני גיל 35 ושאצלן נמצאה המוטציה הגנטית גבוה בהרבה ומגיע עד לכדי ‭.25%‬

 

נתונים בישראל מראים כי נשים צעירות ממוצא אשכנזי הן בעלות סיכוי גבוה יותר לשאת את המוטציה הגנטית הזאת. כ‭80%-50%-‬ מהנשים שאצלן אובחנה המוטציה הגנטית עלולות לחלות בסרטן השד. את המוטציה הזאת ניתן לאתר בבדיקת דם לאחר קבלת ייעוץ גנטי במרפאות בבתי חולים ובקופות החולים.

 

היסטוריה משפחתית: נשים שבמשפחתן יש מקרים של סרטן שד, ובפרט אם מדובר בקרבת דם (אם, בת, אחות) – נמצאות בסיכון גבוה יותר עד פי שלושה לחלות בסרטן שד מאשר נשים ללא סיפור משפחתי של המחלה.

 

הקרנה: נשים שעברו לפני גיל 20 הקרנות לטיפול בסרטן (בעיקר למחלת הודג'קין) בחלק הגוף העליון נמצאות בסיכון מוגבר לחלות גם בסרטן השד.

 

מחלת שד: סיכון נוסף קיים אצל נשים שלקו בגיל הפריון בהיפרפלזיה אטיפית. זוהי מחלת שד לא ממאירה שבמהלכה מתפתחים תאים לא תקינים בתעלות החלב של השד.

 

"בשל השכיחות הנמוכה של סרטן שד מתחת לגיל 40 לא מבצעים בדיקות סקר לנשים בגילים האלה‭,"‬ אומרת ד"ר נועה אפרת בן-ברוך, מנהלת המחלקה האונקולוגית בבית החולים קפלן ויו"ר ועדת העדכון בנושא סרטן שד של האגודה למלחמה בסרטן. "מי שבכל זאת עוברת בדיקה היא זו שיש לה מוטציה גנטית או סיפור משפחתי משמעותי‭."‬

 

הבעיה היא שגם בדיקת הממוגרפיה בגיל צעיר אינה מדויקת ומניבה שיעור גבוה של תשובות שגויות. "השד בגיל צעיר הוא רקמה צפופה, וקשה להבחין בה בין גושים וגידולים‭,"‬ מסבירה ד"ר בן-ברוך. "ממוגרפיה דיגיטלית מעלה במעט את שיעור הדיוק, אולם הבחירה הטובה ביותר בגיל צעיר היא בדיקת ‭.MRI‬ זו בדיקה יקרה, שניתנת רק לנשים ברמת סיכון גבוהה מאוד של יותר מ‭25%-‬ לחלות בסרטן שד.

 

"כל אישה צריכה להיות מודעת לכל שינוי בשדיים‭,"‬ אומרת ד"ר בן-ברוך. "אם התלוננת שוב ושוב, והרופא אומר לך, 'זה שום דבר' – חפשי רופא אחר‭."‬

 

כך תוכלי להביא לגילוי מוקדם של סרטן השד: שימי לב לכל שינוי בשד - אם הופיעו גושים, נפיחות, אודם, שינוי במרקם או כאב שלא הורגשו או נראו קודם לכן. כ‭70%-‬ מהגידולים מופיעים בחלק החיצוני העליון של השד,

הכולל גם את אזור בית השחי, אך כמובן יש לבדוק ביסודיות את כל אזור השד עד הזרוע.

 

בין גיל 30 ל‭40-‬ גשי פעם אחת לפחות לבדיקת שד מקצועית אצל מנתח שד. אם את בסיכון גבוה בעקבות מקרי סרטן שד במשפחה, פני למרפאה לייעוץ גנטי להמשך הערכה ולביצוע בדיקת דם לאיתור המוטציה וכן ממוגרפיה דיגיטלית או MRI של השד.

 

מה את צריכה לחפש

הסימן הראשון לסרטן השד הוא ב‭90%-‬ מהמקרים גוש שאת חשה בו במישוש, אולם ישנם סימנים אחרים הדורשים בדיקה של כירורג שד. האגודה למלחמה בסרטן מסמנת את ה"דגלים האדומים" הבאים, שאליהם תשימי לב:

 

בשד:

  • שינוי בצורה או בגודל.
  • ורידים מורחבים או בולטים.
  • שקע או בליטה בעור.
  • אודם על פני השד, ללא קשר להנקה, או זיהום חריף בשד. 
  • גירוד עקשני שאינו חולף. 
  • אי-נוחות או כאבים.

 

בפטמה:

  • הפרשה דמית או שקופה.
  • פריחה על הפטמה או מסביב לה.
  • פטמה ששקעה פנימה לאחרונה.
  • גוש.

 

בבית השחי:

  • גוש עמוק. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לרוב, האבחון בצעירות נעשה מאוחר מדי
צילום: Jupiter
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים