איראן: אחרי חודש, משפחת המפגין גילתה שנהרג
סוהרב אערבי, בן 19, השתתף לפני ארבע שבועות בהפגנת מחאה בטהרן על רקע תוצאות הבחירות לנשיאות - ונעלם. רק עתה התבשרה אמו: הוא נהרג בעימותים עם כוחות הביטחון. פעילי זכויות אדם חוששים: כמוהו יש עוד רבים
כמעט חודש שלם לא ידעה משפחתו של סוהרב אערבי - צעיר שהשתתף בתהלוכת מחאה שנערכה בטהרן שלושה ימים אחרי הבחירות לנשיאות איראן - מה עלה בגורלו. האם, שניסתה ללא הרף לברר אצל הרשויות לאן נעלם בנה, גילתה רק אתמול שהוא נורה ונהרג. היום (ב') הוא הובא לקבורה.
סיפורו משקף את יחסן של הרשויות ברפובליקה האיסלאמית אל משפחות קורבנות דיכוי מחאות האופוזיציה, שפרצו בעקבות טענות המחנה הרפורמיסטי שהנשיא השמרן מחמוד אחמדי-נג'אד ניצח רק הודות לזיופים. ארגוני זכויות אדם חוששים שהרשויות מעלימות מידע אודות מאות עצורים נוספים, בהם גם קטינים, שאינם זוכים בגישה אל עורך דין או אל בני משפחותיהם.
סוהרב אערבי, בן 19, נהרג ככל הנראה ב-15 ביוני במהלך אחת ההפגנות ההמוניות שנערכו אחרי הבחירות. גורם בטהרן מסר כי הוא נהרג בתהלוכה שנערכה בין כיכר המהפכה לכיכר אזאדי, שם ירו אנשי הבסיג' - המיליציה העממית של משמרות המהפכה - לעבר המפגינים. אותו גורם סיפר לאתר האיראני "רוז אונליין" כי "השלטונות טענו כי שבעה נהרגו שם, אבל באופן מוזר - ההרוגים לא זוהו ולא נמסר על כך למשפחותיהם".
"אחזיר לך את קולך"
אמו של סוהרב, פרבין פהימי, ניסתה ללא הרף להשיג מהרשויות פרטים על בנה לאחר שנעלם. אולם רק 26 ימים לאחר שנהרג זומנה המשפחה לבית המשפט ושם נמסר לה על מותו של הבן. הבוקר הוא נקבר בבית קברות בטהרן, בטקס שבו השתתפו, לפי רשת CNN, כ-300 בני אדם. רבים למדו על סיפורו ברשתות החברתיות פייסבוק וטוויטר.חלק מהנוכחים בלווייה הגיעו כדי להביע תמיכה פוליטית במשפחה וקראו קריאות הזדהות כמו "אללה הוא אכבר". הם הניפו שלטים עליהם נכתב בין היתר "אחי השהיד נמשיך בדרכך" ו"אחי השהיד, אני אקח את קולך בחזרה". הם גם סימנו בידיהם את סמל הניצחון, שהפך לא מכבר לסמל המאבק של האופוזיציה.
על פי האומדן הרשמי של הרשויות, 20 מפגינים נהרגו
במהלך המהומות באיראן. ואולם על פי דיווחים לא רשמיים, מספר ההרוגים גבוה בהרבה והגיע לכמאה. ארגון זכויות האדם הבינלאומי למען איראן קרא לפתוח בחקירה עצמאית לבדיקת נסיבות מותו של אערבי ותהה מדוע לקח כל כך הרבה זמן להודיע למשפחה.
דובר הארגון, האדי קאימי, אמר כי "משפחות רבות חוששות שייוודע להן כי יקיריהן נהרגו בהפגנות ושהן לא יידעו אם זאת האמת". הוא הוסיף כי משפחות רבות של צעירים שנעלמו "עוברות סוג של עינוי בשל היעדר מידע אמין". לטענת הארגון, רק ביום חמישי האחרון נעצרו 190 מפגינים, בהם קטינים בגילאי 14-17.