הרב יהודה גלעד: נשים ירעננו את ההלכה
ראש ישיבת מעלה גלבוע דיבר בכנס "קולך" בזכות כניסת נשים לתחום פסיקת ההלכה: "כולנו מרגישים שבחיים הדתיים שלנו יש דברים שטעמם פג". הרבנית מלכה פיוטרקובסקי טענה בכנס שרבנים שאינם מאפשרים "תכנון משפחה" - חוטאים
"כניסת נשים לתפקיד פוסקות הלכה עשוי להוביל למחשבה שונה בתחומים רבים, לתחייה, הרחבה והתרעננות של עולם ההלכה" - כך אמר הבוקר (יום ב') הרב יהודה גלעד, ראש ישיבת מעלה גלבוע ומרבני הקיבוץ הדתי. הוא הסביר כי מאחר שנשים לא עסקו בתחום זה במהלך השנים, הן אינן מקובעות למסורת הלכתית ויכולות להציע חידושים.
הרב גלעד אמר את הדברים בכינוס הבינלאומי השישי "אשה ויהדותה" של ארגון קולך. גלעד השתתף במושב הפתיחה של הכינוס, שנערך תחת הכותרת "רב-שיח בנושא נשים, יהדות וצדק חברתי".
בדבריו הדגיש הרב גלעד את הצורך ברענון ההלכה ואמר: "מסורת היא דבר מאוד חשוב, ובכך אין ספק. אי אפשר לדבר על חיים יהודיים בלי מסורת. יחד עם זאת, כולנו מרגישים שבחיים הדתיים שלנו יש דברים שטעמם פג, והם מנותקים מהמצב הקיים".
גלעד אמר כי החיסרון המרכזי בפסיקת נשים הוא החשש שהן יטמעו במערכת, עד שיהיו חששניות והססניות יותר מהפוסקים הגברים. לדבריו, כך קרה בבתי הדין הרבניים, עם כניסתם של דיינים דתיים-לאומיים. מנגד מנה חיסרון נוסף, והזהיר מפני עודף מוטיבציה, שתביא את האג'נדה הנשית לכדי ביטוי יתר בפסיקה.
הוא סיכם כי על אף היתרונות והחסרונות "זהו הדבר הנכון". הרב גלעד לא חשש מביקורת האגף השמרני במגזר הדתי ואמר בציניות: "גם ככה מכנים אותנו ניאו-רפורמים, כך שאין לנו מה להפסיד".
תכנון משפחה - חובה הלכתית
ראש מדרשת לינדנבאום לנשים בירושלים, הרבנית מלכה פיוטרקובסקי, התייחסה במושב לנושא "תכנון המשפחה" בחברה הדתית: "יש מקום בהלכה, ובעיניי זו חובה ולא זכות, שכל זוג יתכנן את משפחתו".
לדבריה, דחיית הריון ראשון, ויצירת פער בזמן בין לידה ללידה, הן "חובה מספר אחת בהלכה". היא תקפה רבנים שנמנעים מלדון בנושא ואמרה כי "מי שמסתיר את המידע הפשוט הזה, שהדבר
אפשרי מבחינה הלכתית, עובר ממש על מצוות מהתורה ועל דברי חכמים. הוא גוזל מידע קריטי להמשך חייהם של זוגות, וחוטא ב'לא תעמוד על דם רעך'".
פיוטרקובסקי הוסיפה כי לדעתה, אסור לפוסקי ההלכה לנקוב בפרקי זמן לדחיית הריון, אלא רק להקנות לזוג השואל את ההיבטים ההלכתיים שיש לתת עליהם את הדעת, ולאפשר להם להכריע בעצמם.
על המצב הקיים - שבו הנוער מתחנך "להתחתן מהר, להוליד הרבה ילדים, ומיד" - אמרה הרבנית כי זה נורא בעיניה. "אם לא נשכיל לפתח שיח ציבורי בנושא, נשלם מחירים חברתיים ואנושיים, וכבר כיום זה כך. ולא, אני לא חוששת שבגללי לא יוולדו עוד ילדים", אמרה.