שתף קטע נבחר

 

דו"ח: פחות קבילות שוטרים וסוהרים, מג"ב מוביל

על פי הדו"ח השנתי של נציבות קבילות השוטרים והסוהרים, ב-2008 הוגשו 660 קבילות, לעומת 809 ב-2007 - ירידה של 18 אחוז. 36 אחוז מהקבילות נמצאו צודקות. עיקרי הקבילות: סיווג מקצועי, תשלומי שכר ויחסי מפקד-פקוד

צעירוּת וטרטורים - גרסת מג"ב. התעללות, מכות במקלחת, קללות והשפלות למיניהן - אלו היו מנת חלקו של שוטר שהתגייס בשנה שעברה, והתלונן על היחס הבלתי הולם שלו זכה בפלוגה בה הוצב אחרי הטירונות. קבילתו התקבלה, ולא רק זאת: החשדות לכאורה לעבירות פליליות שבוצעו נגד אותו שוטר הועברו לטיפולה של המחלקה לחקירות שוטרים.

 

אותו שוטר אינו לבד: 238 קבילות של שוטרים או סוהרים הוגשו השנה נמצאו צודקות ועניינן בא על תיקונו, והן מהוות 36 אחוז מסך הקבילות שהוגשו. 53 אחוז מ-660 הפניות נמצאו לא צודקות, ויתר 12 האחוזים לא התבררו עד תום. הנתונים מופיעים בדו"ח השנתי ל-2008 של נציבות קבילות השוטרים והסוהרים, שהוגש הבוקר (יום ג') לשר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ' ולוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת.

 

מהדו"ח עולה כי ב-2008 חלה ירידה במספרן הכולל של הקבילות שהוגשו - 660 לעומת 809 ב-2007. נתון זה משקף ירידה של כ-18 אחוז. מאידך, חלה דווקא עלייה של 14 אחוז במספר הפניות לנציבות, אך רבות מפניות אלה הגיעו לידי פתרון בהליך מקדמי טרם הגשת קבילה, ולכן לא נספרו במניין הסופי. לדברי נציבת קבילות שוטרים וסוהרים, חנה קלר, הדבר נובע מיישום שינויים מערכתיים במשטרה בעקבות הפקת לקחים מטיפול בקבילות משנים קודמות.

 

נתון מעניין נוסף הוא השיעור הגבוה של שוטרי מג"ב בין הקובלים - 36 אחוז מהקבילות במשטרה, יותר מכל יחידה אחרת, אף ששוטרי מג"ב מהווים כ-28 אחוז בלבד מבין כלל השוטרים. לטענת אותו שוטר שקבילתו התקבלה, השוטרים הוותיקים בפלוגה החלו במסכת "גיבושים" נגד המצטרפים החדשים, שלא הייתה אלא התעללות. עוד סיפר, כי בקשתו לקבל הפניה לקב"ן ולעבור ליחידה אחרת לא זכתה להתייחסות מפקדיו, ואילו תלונותיו לגורמי הפיקוד בבסיס לא הועילו ואף הזיקו לו. משלא יכול היה לשאת את המצב, עזב את היחידה וסירב לחזור, ובגין נפקדותו ריצה עונש מחבוש בכלא. הקובל הוסיף כי גם לאחר שערק מהבסיס קיבל שיחות טלפון שבהן נאמר לו כי אם יחזור לבסיס ישלם על כך ביוקר - עד שהגיע למצב שפחד לצאת מהכלא. לבסוף, בהתערבות נציבות הקבילות סוכם כי הקובל אכן לא יוחזר ליחידה בה שירת, והוא הוצב ביחידה אחרת.

 

שוטרת הועברה מאות ק"מ - כנקמה על פרישת בעלה

מהדו"ח עולה כי בשנת 2008 התקבלו 660 קבילות שוטרים וסוהרים, מתוכן 511 קבילות שוטרים ו-149 קבילות סוהרים. נרשמה עלייה של 3 אחוז במספר הקבילות שנמצאו מוצדקות, אל מול ירידה של אחוז אחד במספר הקבילות שנמצאו בלתי מוצדקות. כאמור, היחידה שבה מספר הקבילות הגבוה ביותר (186) היא מג"ב. אחריה מחוזות הצפון והדרום. בסוף הרשימה - מחוזות ירושלים ותל אביב. הנקבלים ה"פופולריים" ביותר הם הם יחידות במטה הארצי, ובמג"ב. בתחתית הרשימה - מחוז ש"י. בקרב הסוהרים רוב הקובלים הם בדרום ובצפון, כשבתחתית הרשימה מפקדת נחשון ומטה הנציבות. לעומת זאת, רוב הנקבלים נמצאים דווקא במטה הנציבות.

 

עיקר הקבילות הן בנושא של סיווג מקצועי, תשלומי שכר ויחסי מפקד-פקוד. בתחום האחרון כלולות קבילות לגבי התנהגות לא ראויה, העלבה, אפליה, התעמרות, איומים, התנכלות, יחס בלתי הולם, נקיטת לשון לא נקייה וכיוצא בזה. בתחום זה חלה עלייה של 4 אחוז בקבילות.

 

בנושא זה כותבת קלר: "יש להעמיק את המפגשים עם הפיקוד כדי להציג בפניהם תמונת מראה באשר לתחושות הפקודים. רוב המפקדים בשורות המשטרה ושירות בתי הסוהר ממלאים מלאכתם נאמנה ומגלים מנהיגות ראויה שיש בה להנהיג ולהוביל את פקודיהם בעת פקודה, אך לא ניתן להתעלם ממי שלוקים בנקיטת לשון שאינה מכבדת את הנוקט בה, ממי שאוזנם אינה קשובה למצוקות ורחשי הלב של פקודיהם, ממי שבוחרים להנהיג מתוך שימוש בכוח השררה ורום הדרגה".

 

קבילה מעניינת אחרת שנמצאה צודקת וצוינה בדו"ח הייתה של שוטרת נשואה ואם לשני ילדים קטנים, נגד החלטת מפקד המרחב שבו היא משרתת להעבירה מתפקידה למרחב אחר, מרחק של מאות קילומטרים ממקום מגוריה.

 הקובלת ציינה כי היא שוטרת טובה הזוכה להערכת מפקדיה וכי ההחלטה להעבירה מתפקידה התקבלה משיקולים לא ענייניים וכמעשה התנכלות בשל הכעס של הפיקוד על בעלה שהתפטר מהמשטרה, ובסמוך להתפטרותו פתח משרד פרטי. כסנגור, הוא קיבל על עצמו את ייצוגם של עבריינים שמולם פעל קודם להתפטרות.

 

הקבילה, כאמור, נמצאה מוצדקת - אם כי במישור המערכתי כתבה הנציבה כי צריך לתת את הדעת אל הבעייתיות הטמונה במעבר ישיר ומיידי משירות בתחום אגף החקירות והמודיעין במשטרה לעיסוק מיידי בעריכת דין ובייצוגם של חשודים בפלילים. לדברי קלר, בלשכת היועץ המשפטי לממשלה כבר מגבשים נוהל שיחייב תקופת צינון במקרים כאלו.

 

אהרונוביץ': אמון רב במערכת

השר אהרונוביץ' אמר היום לוועדת הפנים כי הוא מקבל במלואו את הדו"ח ומקווה שגם במשטרה יפיקו ממנו לקחים. "יש לנו משטרה ושב"ס טובים", אמר, "והחריג שעולה מהדו"ח לא מעיד על הכלל. אם מישהו לקח את החוק בידיים ועשה בו שימוש לא חוקי, יש מערכת שתעמיד אותו לדין". לדבריו, העלייה בכמות הפניות לנציבות מעידה על "אמון במערכת".

 

השר לא התעלם מהבעיות העלות מהדו"ח. שיעור הקבילות המוצדקות הוא לדבריו "גבוה מאוד, וצריך טיפול כי זו בעיה שמחייבת שינויים". השר ציין במיוחד את בעיות השכר - נושא "כאוב ולא מטפל כראוי". באשר לקבילות מפקדים ופקודים, אמר: "גם כאן יש הרבה מה לשפר".

 

קלר עצמה ציינה בפני הוועדה את העלייה בפניות אליה בעל פה, שמעידות לא רק על חשש מהתנכלות, אלא גם על התחושה שתהיה להן אוזן קשבת. היא התייחסה גם לקבילות שנמצאו לא מוצדקות, שלדעתה "חשובות לא פחות מהמוצדקות, שגם מאחוריהן עומדים שוטרים מתוסכלים - ושוטר מתוסכל הוא לא פעיל ולא יעיל. הן נובעות מכך שלא תמיד יש למפקדים אוזן קשבת לתסכולי השוטר, וכאשר הם ניגשים לנציבות, עצם קבלת הסבר מתקבלת בתודה על עצם ההתייחסות".

 

בהתייחסה לתלונות האנונימיות שהוגשו, ציינה כי לא כולן נדחות על הסף, משום שאם מלעתים מזהים בהן כשל מערכתי. חלק מהקבילות האלה עוברת לבדיקת מבקר המשטרה, כשמדובר בכשל עמוק והיו גם שלושה נושאים שעלה מהם חשש להתנהגות פלילית שעברו לטיפול מח"ש.  

 

הנציבה אמרה כי היא מאמינה בדבר אחד: "אם המערכת לא תטמיע את חשיבות הנציבות, אין לנו שום סיכוי ללא שום שיתוף פעולה עם פיקוד המשטרה, כי אם נותנים לשוטרים להרגיש יותר טוב - עושים שוטרים יותר טובים".

 

בהכנת הידיעה השתתף צבי לביא
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובילים בקבילות. שוטרי מג"ב
הכי פחות קבילות - בת"א ובירושלים
צילום: ירון ברנר
צילום: צביקה טישלר
אהרונוביץ'. "משטרה ושב"ס טובים"
צילום: צביקה טישלר
מומלצים