שתף קטע נבחר

מדענים: אל-ניניו מתגבר באוקינוס השקט

לדברי מדענים בארה"ב, הטמפרטורה של מי האוקינוס נמצאת במגמת עלייה כבר למעלה מחודש, וככל הנראה מדובר במחזור נוסף של תופעת אל-ניניו. תופעת האקלים, שעוצמתה משתנה, עלולה לגרום לגלי חום ובצורת ומנגד לגשמי זעף ושטפונות עזים. התוצאה: נזק ליבולים, רעב, עליית מחירי מזון ומהומות על רקע חברתי-כלכלי

היכונו לבצורות, שטפונות עזים, יבולים פגומים ומהומות: אל-ניניו, תופעת האקלים באוקינוס השקט שגורמת לכאוס בדפוסי מזג האוויר בעולם, חוזר.

 

מדעני המנהל האמריקני הלאומי לאטמוספירה ואוקינוסים (NOAA), מחזור חדש של תופעת אל-ניניו מתהווה על פני המים באזורים הטרופיים שבמזרח האוקינוס השקט. המים באזור זה התחממו לאחרונה במעלת צלזיוס מעל הרמה הרגילה והטמפרטורה שלהם במגמת עלייה. גם מתחת לפני המים, כ-150 מטר בעומק, המים מתחממים - ב-4 מעלות צלזיוס בקירוב.

 

הנתונים הללו נאספו בחודש האחרון על ידי לוויינים ומצופים רובוטיים ברחבי האוקינוס, ולדברי המדענים הם מעידים על תופעת אל-ניניו שמקרבת.

 

בתנאים רגילים מנשבות הרוחות באזור קו המשווה באוקינוס השקט לכיוון מערב. כתוצאה מכך הטמפטורה של פני המים במזרח האוקינוס (חופי פרו ואקוודור למשל) נמוכה בכ-8 מעלות מבמערבו (למשל באינדונזיה). ככל שהטמפרטורה של פני הים גבוהה יותר, כך האזור גשום יותר.

 

אך כאשר מתחרש אל-ניניו מתהפך כיוון הרוחות: הן מתחילות לנשב מזרחה ומביאות איתן התחממות ומשקעים רבים למזרח האוקינוס, ואילו מערבו סובל מהתייבשות.

 

ההשלכות של התופעה חמורות, לא רק עבור האקלים אלא גם על שפע המזון, היבולים החקלאיים, אספקת המים ועוד. אוסטרליה למשל, שסבלה לאחרונה מהבצורת החמורה ביותר מזה מאה שנה, תיפגע שוב ככל הנראה אם הגשמים לא ירדו על "רצועת החיטה" שלה. גם אינדונזיה, שהיא היצרנית הגדולה בעולם של שמן דקלים (שמן צמחי) - מקור פרנסה של מיליוני בני אדם - צפויה להיפגע מבצורת קשה.

 

הודו, שממילא סובלת מתקופת מונסונים יבשה מהרגיל, תיפגע גם היא. המדענים סבורים שעצירת הגשמים בתת-היבשת קשורה לאל-ניניו. הגשמים באו מוקדם ואז פסקו. בשבוע שעבר שב הגשם לפקוד את כל המדינה, אך הכמות הייתה קטנה מהרגיל. החשש הוא שאם הגשם לא ימשיך לרדת, ייפגעו יבולים, מחיר המזון יעלה, ומיליוני בני אדם יסבלו מרעב.

 

מחסור ביבולים ועליית מחירים גרמה אשתקד למהומות קשות במקסיקו ואפריקה, אוזבקיסטן, האיטי ומצרים. מדינות המייצאות אורז עצרו את המשלוחים ועתודות האורז ירדו לרמתן הנמוכה ביותר מזה 30 שנה.

 

המדענים מעריכים שהתופעה תתחזק בחודשים הקרובים ותגיעה לשיאה בחצי הכדור הצפוני בחורף. עם זאת, כל מחזור אל-ניניו שונה מהאחרים ותלוי במידת התחממות מי האוקינוס. ב-1997-98 למשל, היו גשמי זעף בקליפורניה, גלי חום באוסטרליה וברזיל, שריפות יער באינדונזיה ושטפונות באפריקה. הנזקים הסתכמו במיליארדי דולרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בצורת בקליפורניה. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים