שתף קטע נבחר
 
צילום: jupiter

התקציב מנופח? בהשוואה עולמית - לא בהכרח

אנו מקטרים על המסים והממשלה הבזבזנית, אך התקציב הישראלי אינו חריג. הוא גדול ביחס לארה"ב, לאיראן ולמצרים, אבל קטן ביחס לצרפת ולגרמניה - למרות שהוצאות הביטחון שלנו גדולות משלהן. בסופו של יום, אזרחי ישראל מקבלים פחות

צרפת וגרמניה: תקציב נדיב גם השכנים משקיעים בצבא אמריקה: תקציב רזה "אולי קיצצנו יותר מדי" 

תקציב המדינה, שאושר השבוע סוף-סוף בכנסת, הוא מהתקציבים ה"שמנים" והנדיבים שידענו בשנים האחרונות. מסגרת ההוצאה (דהיינו: הגידול בתקציב משנה לשנה) גדלה ב-3%, אחרי שהוגבלה במשך שנים ל-1.7% בלבד, כגובה שיעור ריבוי האוכלוסין במדינה - משמע שההוצאה לנפש נותרת ללא שינוי. עם הגדלת התקציב, צמח גם הגירעון ועלו גם המסים: המע"מ, מס הסיגריות, המס על הדלק והיטל הבצורת.

 

תקציב כזה, כמובן, מעורר מיד את אגדת "התקציב הבזבזני והמנופח". ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הרי הטביע את המטאפורה המפורסמת על "האיש הרזה" מהמגזר העסקי שנושא על גבו את "האיש השמן" מהמגזר הציבורי. אנשי עסקים מתלוננים בלי הרף על "המסים והבירוקרטיה" שחונקים אותם, ובשיחות סלון ובתגובות באינטרנט עולות תמיד התלונות הנרגנות - מצד מי שמשתכר מספיק בשביל לשלם מסים - על "הממשלה המושחתת" ועל "הפרזיטים שאנחנו צריכים לממן". 


תקציבי ממשלות בעולם

תקציבי ממשלות בעולם
מדינה תקציב (בדולרים) גודל התקציב (ביחס לתוצר) תקציב הביטחון (מכלל התקציב)
ישראל 79 מיליארד 41.6% 15.5% לפי התקציב הרשמי (לפי פרסומים זרים - יותר)
מצרים 51 מיליארד 25% 13.5%
איראן 103 מיליארד 27% 10%
צרפת 1.52 טריליון 51% 5.2%
גרמניה 1.58 טריליון (תקציב פדרלי, בנוסף לתקציבים של מדינות) 41.6% (תקציב פדרלי, לא כולל תקציבי מדינות) 3.6%
קליפורניה (תקציב מקומי ותקציב ממשל) 41.7 מיליארד (תקציב מקומי), ועוד 360 מיליארד(מתקציב הממשל) 23%, (חלקה של קליפורניה בשני התקציבים) 15% (חלקה של קליפורניה בשני התקציבים)
  

 

למרבה הצער, שחיתות ובזבוז אכן קיימים ומהווים חלק משמעותי מהתקציב. אמנם, ייתכן שבעולם אידיאלי ניתן היה לנהל מדינה בתקציב מזערי, אבל מי שרוצה תקציב חסכוני יותר, עלול למצוא עצמו מתלונן על תקציבים שקוצצו. בהשוואה למדינות אחרות, מתברר שהתקציב הכחול-לבן אינו גדול באופן חריג.

 

התוצר המקומי הגולמי של ישראל (דהיינו: סך כל הסחורות והשירותים המיוצרים במדינה) הגיע בשנת 2008 לכ-190 מיליארד דולר (שהם כ-740 מיליארד שקל).

 תקציב המדינה לשנת 2009 עומד על כ-316.6 מיליארד שקל (כ-80 מיליארד דולר). התקציב עומד, איפוא, על כ-41.6% מהתוצר בשנה הקודמת. הממשלה "גוזלת" כשתי חמישיות מהכסף שהאזרחים "עשו" בזיעת אפיהם בשנה שעברה. זה נשמע הרבה, אך לא בהשוואה בינלאומית.

 

היקף התקציב והיחס בין התקציב לתוצר שונים מאוד ממדינה למדינה. מרבית המדינות הגדילו באופן ניכר את תקציביהן בשל המשבר הכלכלי, אבל ההבדלים ביניהן נותרו בעינם. כהכללה גסה אפשר לומר, שתקציבי המדינות המערביות המפותחות גבוהים בהרבה ביחס לתוצר, לעומת תקציבי המדינות המתפתחות: תקציבה של מצרים הענקית, למשל, מגיע ל-51 מיליארד דולר - הרבה פחות מתקציבה של ישראל הקטנה. גם התקציב המצרי עומד על 25% בלבד מהתמ"ג המצרי. במילים אחרות: האיש השמן המצרי רזה יותר.

 

צרפת וגרמניה: תקציב נדיב
מבין הכלכלות הגדולות בעולם, צרפת היא בעלת התקציב ה"שמן" ביותר, עם תקציב שנתי של 1.525 טריליון דולר לשנת 2009. סכום זה משקף כ-50% מהתמ"ג הצרפתי לשנת 2008, שעמד על קרוב ל-3 טריליון דולר. אין ספק, התקציב הצרפתי גדול ו"שמן" בהרבה ממקבילו הישראלי.

 

מעצמה "שמנה" נוספת היא גרמניה, עם תקציב שנתי של כ-1.58 טריליון דולר. גם התקציב הפדרלי הגרמני מהווה כ-41.6% מהתמ"ג המקומי. לכאורה, הנתון זהה בדיוק לשיעור התקציב מהתמ"ג בישראל, אבל למעשה, התקציב הגרמני נדיב הרבה יותר, כיוון שגרמניה היא פדרציה של מדינות, שלכל אחת מהן תקציב נפרד משל עצמה. גרמניה, אגב, בניגוד לישראל ולצרפת, מקפידה להוציא פחות כסף מהכנסותיה, שהסתכמו בשנה שעברה בכ-1.61 טריליון דולר. 

 

לאמיתו של דבר, הצרפתים והגרמנים נדיבים (או בזבזניים) יותר מהישראלים עוד הרבה יותר מכפי שנדמה, ומשתי סיבות: הראשונה היא, שלישראל חוב ציבורי ענק, בשיעור של 75.7% מהתמ"ג. החוב נוצר כתוצאה ממלחמות ומהתנהלות מופקרת של ממשלות ישראליות בעבר, והמדינה עומדת כיום במועדי ההחזר שלו ומקטינה אותו בהדרגה, אך הוא גוזל מהתקציב 76.7 מיליארד שקל בשנה. ישראל נמצאת במקום ה-15 בהיקף החוב מתוך התוצר, מתוך כ-130 מדינות שלהן חוב חיצוני כלשהו. צרפת וגרמניה כלל אינן נמצאות ברשימה.

 

הסיבה השניה היא, כמובן, אילוצי הביטחון. תקציב הביטחון של צרפת עומד, לפי נתוני ארגון הביון האמריקני (הסי-איי-איי), על כ-77 מיליארד דולר – רק 5.2% מכלל התקציב שלה. תקציב הביטחון של גרמניה קטן עוד יותר: 57 מיליארד דולר, או כ-3.6% מהתקציב הפדרלי. תקציב הביטחון של ה"ננס" הישראלי, לעומת זאת, עומד, לפי הנתונים הישראלים הרשמיים, על כ-46 מיליארד שקל (כ-12 מיליארד דולר), או כ-15% מכלל התקציב. לפי פרסומים זרים הוא גבוה עוד יותר. האזרח הישראלי מחזיק "בבעלותו" פי שניים טנקים ומטוסים מהאזרח הצרפתי ופי ארבעה מהגרמני.

 

לתקציב הביטחון, להחזר החובות ולקיצוצים יש מחיר. הם באים, בהכרח, על חשבון כל הדברים האחרים: תשתיות, פיתוח, בריאות, הוצאות חברתיות וכמובן - חינוך. תקציב החינוך של ישראל עומד על כ-30 מיליארד שקל, בנוסף ל-6.4 מיליארד שקל שמועברים להשכלה הגבוהה ו-566 מיליון שקל לפרויקטים חינוכיים. כל אלה יחד מהווים בקושי 11% מכלל התקציב. צרפת, לעומת זאת, מוציאה על חינוך יסודי וגבוה מיליארד דולר, שהם 20% מהתקציב שלה. חיתוך נוסף של הנתונים מראה, שההוצאה הציבורית בישראל על חינוך מגיעה ל-7% מהתמ"ג, לעומת 10% מהתמ"ג בצרפת. כל זאת, בשעה ששיעור הילודה בישראל גדול פי 1.5 מאשר בצרפת. אמנם האם היהודייה דואגת לילד שלה, אבל בסופו של דבר, נראה שהאם הצרפתייה דואגת לילדיה פי שתים.

 

חזור למעלה
גם השכנים משקיעים בצבא

אפשר להתווכח על גודל תקציב הביטחון הרצוי ולטעון, שניתן לחסוך בו מיליארדי שקלים, אבל מעט ישראלים יחלקו על כך, שישראל זקוקה לתקציב ביטחון גדול, יחסית. כמעט כל ישראלי יסכים, שתקציב הביטחון שלנו חייב להיות גדול מזה של איראן - 9.5 מיליארד דולר (לפי הערכות אמריקניות) ושל מצרים (כ-5.4 מיליארד דולר). על רקע זה ראוי לציין, כי בכל הנוגע להוצאות צבאיות, גם שכנינו אינם קמצנים: איראן מוציאה על צבאה כ-10% מהתקציב ומצרים - כ-13% ממנו.

 

ניתן לטעון, שהאזרחים של היום (ושל העתיד) צריכים לשלם על בזבזנות העבר ועל אילוצי הביטחון ולקבל פחות שירותים. אבל השורה התחתונה היא אחת: התקציב הישראלי, במונחים אירופיים, הוא קטן ורזה. מי שרוצה שישראל תישאר המעצמה הצבאית המובילה במזרח התיכון, ובאותו הזמן גם תספק לאזרחיה שירותים ברמה של גרמניה וצרפת, צריך להסכים לשלם מסים גבוהים עוד יותר מהמסים הגבוהים שמשלמים שם.

 

חזור למעלה
אמריקה: תקציב רזה
אם צרפת וגרמניה הן מדינות "שמנות", הרי שארה"ב היא דוגמה למדינה דיאטטית. התקציב הפדרלי האמריקני עומד השנה על כ-2.979 טריליון דולר. מדובר בכ-20% מהתמ"ג בלבד. בנוסף, מחזיקה כל מדינה בארה"ב תקציב גדול משלה. כדי להשוות את התקציב הישראלי והאמריקני, צריך לבחור מדינה בארה"ב ולבדוק כמה מהתמ"ג שלה מוקדש לשני התקציבים – העצמאי והפדרלי.

 

המדינה העשירה ביותר בארה"ב (ובעלת הכלכלה החמישית בגודלה בעולם) היא קליפורניה, עם תוצר שנתי של 1.7 טריליון דולר – שהם כ-12% מכלל התוצר האמריקני. המשמעות היא, שחלקה של קליפורניה בתקציב הפדרלי מגיע לכ-360 מיליארד דולר. אם מוסיפים את תקציבה של קליפורניה עצמה, כ-41.7 מיליארד דולר, מקבלים סך כולל של 400 מיליארד דולר בערך.

 

מהחישוב המסובך הזה עולה, כי שני תקציביה של קליפורניה הם בסך הכול רק 23.5% מהתמ"ג שלה. זה הרבה-הרבה פחות מתקציב ממשלת ישראל. קליפורניה, על אף תקציבה הרזה עומדת בפני פשיטת רגל. היקף התקציב במדינות השונות בארה"ב אינו אחיד, אבל רובן קמצניות (או חסכניות) בהרבה מישראל. גם אחרי הדיאטה שנתניהו כפה על ה"איש השמן" שלנו, הוא עדיין שמן בהרבה מהדוד סם.

 

התקציב האמריקני קטן בהרבה מהישראלי גם כשלוקחים בחשבון את החוב החיצוני ואת הצבא, לאור העובדה שגם הדוד סם נושא על גבו חוב ענק ותקציב ביטחון גדול. לארה"ב חוב חיצוני של כ-11.5 טריליון דולר (הגדול בעולם בערך מוחלט וה-22 בעולם ביחס לתוצר). הממשל מחזיר מדי שנה חובות בהיקף של כרבע טריליון דולר. הוצאות הביטחון של ארה"ב, שתפחו עקב המלחמות בעירק ובאפגניסטן, מגיעות ליותר מ-550 מיליארד דולר. "תקציב הביטחון של קליפורניה" עומד על 70 מיליארד דולר בערך, או 15% מה"תקציב המשולב" שלה – פחות או יותר כמו בישראל.

 

לכל דבר יש מחיר, והאמריקנים משלמים על התקציב הנמוך שלהם בשירותי בריאות ורווחה לקויים. תקציב החינוך האמריקני, לעומת זאת, מזכיר את זה הישראלי. תקציב החינוך של קליפורניה עומד על כ-40 מיליארד דולר, בנוסף לכ-6 מיליארד דולר שקליפורניה אמורה לקבל מהתקציב הפדרלי. בסך הכל, מקבלים תלמידי קליפורניה כ-11% מכלל כספי המסים שמשלמים הוריהם - בדומה לתלמידים הישראליים, אף שבישראל הכסף מתחלק בין תלמידים רבים יותר.

 

האמריקנים, או, לפחות, הקליפורנים, מממנים תקציב קטן משלנו, אבל מקבלים תקציב חינוך ותקציב ביטחון דומים לאלה שלנו. וגם מכך מתבקשת מסקנה אחת: מי שרוצה לשלם מסים נמוכים כמו באמריקה, ואינו מוכן לוותר על ביטחון ועל חינוך, צריך להשלים עם עוד ועוד קיצוצים בשירותים החברתיים ובמנגנון הממשלתי.

 

חזור למעלה
"אולי קיצצנו יותר מדי"
תקציב הוא נושא פוליטי, וה"מומחים" השונים שמנתחים אותו מביעים, תמיד, את עמדתם הפוליטית. העובדה שכבר אין לנו תקציב מנופח מרגיזה את הפעילים החברתיים, אך משמחת את חסידי השוק החופשי ואנשי האוצר לדורותיהם.

 

"לדעתי, אנחנו נמצאים היום במקום סביר", אומר הממונה לשעבר על הכנסות המדינה, ד"ר יורם גבאי, שכיום הוא מרצה לכלכלה באוניברסיטה העברית ויו"ר קרן ההשקעות פעילים. "אנחנו נמצאים פחות או יותר בממוצע של ארגון המדינות המפותחות (OECD). בתחילת העשור היה לנו תקציב מהגבוהים ביותר במערב, כמעט כמו צפון אירופה. לכן, תמכתי בהורדת מסים והורדת הוצאות. היום אני חושב, שאנחנו לא צריכים להוריד מסים ולא להעלות אותם".

 

אבל אם מנכים מהתקציב שלנו את הוצאות הביטחון, יוצא שמה שנשאר לתקציב האזרחי הוא לא ממוצע, אלא נמוך.

 

"נכון, ויש לזה מחיר: תקציבי הבריאות, החינוך והרווחה שלנו יותר נמוכים מאשר באירופה. וכשאין תקציבים ממשלתיים, אנשים נאלצים לשלם מכיסם. הישראלי הממוצע מוציא על חינוך ובריאות הרבה יותר מהאירופי הממוצע".

 

וזה גורם לעשירים ליהנות משירותים בסיסיים טובים ולעניים לסבול משירותים גרועים. אתה היית חלק מפקידות האוצר שהובילה לשם. אתה לא מצטער על כך?

 

"לפעמים אני שואל את עצמי, האם לא הלכנו רחוק מדי, אבל הבעיה היא, שתקציב גבוה פירושו, קודם כל, מיסוי גבוה מדי, ודבר שני, יותר מדי כוח למערכות הבירוקרטיות והשלטוניות, לפוליטיקאים ולפקידים. המערכות הללו הן לא יעילות, ולפעמים הן לא לגמרי אמינות, ואני לא רוצה לתת להם יותר מדי כסף".

 

הבעיה היא, שאותם פקידים ממשיכים לפעול, רק עם תקציב קטן מדי, וזה גורם להם להיות עוד יותר לא יעילים. פקיד גרוע עם תקציב קטן זה מתכון למערכת שבקושי מתפקדת, וכך זה נראה.

 

"יש בזה משהו, ומצד שני, אני גם לא סומך עליהם, שאם התקציבים יגדלו הם ינצלו אותם ביעילות. ה'חברתיים' מביאים כדוגמה תמיד את סקנדינביה. אבל המערכות בסקנדינביה הן יעילות. יכול להיות שאם היו כאן פוליטיקאים סקנדינבים ופקידים סקנדינביים הייתי בעד. או, אולי נגיד את זה בצורה חיובית: כשהמערכות השלטוניות יתייעלו, והמשק יחזור לצמוח, יהיה בהחלט כדאי להגדיל את התקציבים החברתיים".

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תקציב שמן ונדיב?
צילום: שי רוזנצוויג
מי נושא את מי על הגב? השמן והרזה
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים