באריזה קטנה: לארוז מזוודות לילדים
מה לקחת ומה להשאיר בבית, מה לקנות ומה להשאיר במלון: כך תארזו בחוכמה וביעילות את מזוודות הילדים לטיול בחו"ל
את ההצלחה במלאכת האריזה כבר איבחנתי מזמן כעניין אבוד עבורי. זו מלאכה שקשורה ישירות וללא פשרות לאופיו של האורז, ולכן אדם לא מסודר לא ממש יצליח לארגן אריזה מסודרת, ואם פעם זה יצליח לו, אופיו האמיתי ישתלט על המזוודה בזמן הפריקה והטעינה מחדש. העניינים מסתבכים עוד יותר, כאשר אדם לא מסודר, כלומר אני, הופך להיות אחראי גם על מטענם של שני קטינים, שמאמינים באמונה שלמה ש: א. אמא מאוד מסודרת ומאורגנת, ואין סיכוי שהיא תשכח משהו. ב. זה שזזנו מהבית איזה 3,000 מייל לא אומר שלא נמצא מעבר לים את אותו הבית עם אותם הדברים. בקיצור, ילדים קטנים לא ממש מקשרים בין אריזה לבין מה שייצא מהמזוודה בצד השני.
ובכל זאת, יש כמה כללים פשוטים, שאם נקיים אותם, אז יש סיכוי טוב שנגיע ליעד עם כל מה שצריך, ולכל היותר נזדקק לכמה השלמות בחנות הנוחות המקומית. אופס! הנה עלינו על המוקש הראשון: האם יש בכלל חנות נוחות ביעד? ומה מוכרים בה? וכמה שעות לוקח להגיע אליה? וכמה עולים שם המוצרים החסרים?
הדבר הראשון והחשוב הוא לערוך תחקיר על יעד הנסיעה ולהכין את רשימת הציוד הדרוש. התחקיר מבטיח שנדע כל מה שצריך על היעד ועל הזרימה השוטפת של אספקת הציוד בו, מבחינת הצרכים החשובים לנו ולילדים: חיתולים חד-פעמיים? אדוויל בטעם ענבים? דייסות אורז או תחליפי חלב? יש לא מעט מדינות בהן המרחק מחנות נוחות אחת לשנייה יכול להתבטא במאות קילומטרים (גיאורגיה, למשל) ויש מדינות כמו הודו, בהן המסע אחר חיתול חד-פעמי או תחבושת היגיינית יכול להסתיים בלא כלום ממש, או במוצר היגייני שנראה, איך להגיד את זה בעדינות, קצת משומש ובאדיבות יצרנים לא מוּכרים לכם. מדובר במוצרים חיוניים, ובמקרה של ספק בקיומם בנקודת היעד – בצורה, בטעם ובאריזה המוּכרים לילדים – יש לשקול תיק נוסף לדרך, ובו כל הציוד מהבית. הכנת הרשימה מראש גם מאפשרת דיון משפחתי מקדים: ייתכן ששכחתם משהו חשוב או שהגזמתם בחשיבותו של משהו, ששוקל 3 קילו. שתפו את המשפחה וקבלו ביקורת בונה.
משחק לדרך (צילום: index open)
ומה עוד כדאי לשים בתיק הנוסף, עם ציוד החובה מהבית? עבור הילדים: הרבה בגדים להחלפה, כי עם ילדים אי-אפשר לחשב שלושה זוגות מכנסיים ושבע חולצות לשבוע. כל החישוב נופל על המפגש הראשון עם קטשופ. מצד שני, בטלו את סעיף הבגדים הרבים במידה וביררתם וגיליתם שיש שירותי כביסה וייבוש במלון. אם אתם שוהים שבוע באותו מקום, תוכלו גם להשתמש במכבסות ברחוב. חוסך משקל, חוסך אריזה מסובכת, חוסך עצבים.
כדאי גם לשים בתיק של הדברים מהבית את הפלסטרים שהילדים אוהבים, מד חום, משחק קופסה קטן שכל הילדים אוהבים, תרסיס נגד יתושים (אם אתם נוסעים לתאילנד, תשמחו מאוד שהבאתם אותו מהבית,( משחה להרגעת כוויות ומסנן קרינה. כדאי גם לקחת תרופה להורדת חום, וכמה תרופות מרשם, מהסוג שיש לכם תמיד בבית, אבל לא תוכלו לרכוש בבית מרקחת בחו"ל: טיפות אהיסטון נגד אלרגיה, משחת בטא-קרוטן נגד גירויים וגירודים, משחה אנטיביוטית פשוטה ורב תכליתית. נכון, צריך גם טיפות אוזניים, אבל הן הולכות לתיק הקטן שלכם, שעולה אתכם למטוס. ייתכן שהילדים יזדקקו להן. כדאי להכניס לתיק הקטן שלכם גם רסקיו רמדי (באך.( גם אם אתם שייכים לסוג ה"לא מאמינים שזה עוזר" - ילד לחוץ במטוס, שמציעים לו טיפות ואומרים לו שאלו טיפות אושר, או חלומות נעימים, או לילה טוב, או טיסה נעימה – יאמין שזה עובד.
יש טיולון ישן?
אם שוכרים רכב, צריך לברר היטב אם יש בארץ היעד ובחברה ממנה אתם שוכרים מדיניות ברורה לגבי השכרת בוסטרים וכיסאות בטיחות. בחלוקה גסה אפשר לומר זאת כך: יש מדינות שבהן תקבלו את המכונית עם כיסא בטיחות לילד, ויש כאלה שבלי. חייבים לברר מראש. חייבים לברר מראש גם את תוספת המחיר הנדרשת עבור הבוסטר, ואשר עלולה לייקר מאוד את מחיר ההשכרה. אם ככה, מומלץ לצאת מהארץ עם בוסטר במידת הצורך. ואם עושים זאת, כדאי מאוד לצאת עם בוסטר ישן, ולהשאיר אותו בסוף הטיול במלון או במכונית. משקלו יתקזז עם משקל הקניות החדשות שביצעתם.
עוד פריט ששווה להצטייד בו, אם אין אותו בחבילת ההשכרה, הוא ג'י-פי-אס למכורים לדבר. זה נחמד לנווט ולהתברבר בזוג, וקצת פחות כאשר ילדים רעבים יושבים במושב האחורי ושואלים כל דקה "מתי מגיעים?"
ועוד משהו קטן ששווה לסחוב הוא הטיולון הישן ששוכב במחסן, בעיקר אם אתם מתכננים ביקור בערים גדולות כמו לונדון, למשל, בהן יש קילומטרז' אדיר של הליכה. גם בן ארבע ישמח להתמקם בטיולון הישן כשיכאבו לו הרגליים, ובסוף הטיול תוכלו להשאיר אותו מאחור (את הטיולון, לא את הילד.(
רוב המומחים מאוחדים בדעה, שבעת נסיעה משפחתית לחו"ל, ילדים מגיל ארבע והלאה בשלים לקבלת אחריות על תיק גב קטן, ובו ציוד חשוב (לכם ולהם.( אני מסכימה לחלוטין עם המומחים ורק מבקשת להוסיף מניסיוני טיפ קטן: דאגו שהתיק הזה יהיה קל ככל האפשר. יש סיכוי לא רע שהוא יחזור אליכם באיזה בומרנג זוויתי ")אמא, אני לא מרגישה טוב, כואב לי הראש, את יכולה לסחוב לי את התיק,("? ואז תשמחו שהוא לא שוקל הרבה. אוקיי, ומה יש בתיק האישי הקטן והקל?
קודם כל, משהו אישי של הילד. בובה, וובקינז, משהו אהוב שהוא ישן איתו (בגודל סביר, כמובן. השמיכי נשאר בבית.( ועוד: בקבוק מים מינרלים קטן. כל הזמן, גם בעלייה למטוס. אם הבקבוק הוחרם בבידוק, יש לרכוש מיד אחד אחר. ועוד: שניים-שלושה חטיפים (בריאים.( גם במטוס לוקח זמן עד שאוכלים, ולא תמיד האוכל טעים לילדים. ועוד: כובע וכפפות, אם נוסעים למקום קר. כובע רגיל, אם נוסעים למקום חם. חפיסה של קלפי משחק לדרך, לכל דרך: מטוס, רכבת, מכונית. אם הילד גדול מספיק, הוא יכול לקחת את האייפוד שלו. אם הוא קטן מספיק, את הגיים בוי. חוברת תשבצים, חוברת ציור לקטנים יותר, ספר דק או חוברת קריאה.
מה עוד יש בתיקי הגב של הילדים? מברשת שיניים ומשחה, סט בגדים להחלפה, תחתונים. זה יעיל לשלושה מצבים, לפחות. האחד, הילד ניסה לאכול או לשתות במטוס, והיה כיס אוויר. השני, המזוודה הגדולה לא הגיעה, ואתם צריכים להתחיל את הערב הראשון במלון בלי ציוד. השלישי, הציוד דווקא הגיע, אבל הצ'ק-אין מאוחר וכולם עייפים. ממש לא בא לכם לצלול כרגע למזוודה המשפחתית הגדולה ולשלות ממנה זוג תחתונים מספר ,6 ואיפה לעזאזל המכנסיים של הפיג'מה? אז פשוט שולפים את הטי-שירט מהתיק הקטן, מקלחת זריזה, ולמיטות.
ואפרופו בגדים שמתלכלכים: בכל תיק גב אישי, של הילדים וגם שלכם, שימו לפחות שתי שקיות ניילון (שניתן למחזר, כמובן). החולצה עם הקטשופ תצטרך ניילון משל עצמה, נכון?
עוד בתיק הילד: טישיו, אריזה קטנה של מגבונים לחים (גם אצלכם בתיק, כמובן. הרי כבר ברור לכל שמדובר במוצר שמגיע לעולם ביחד עם הילד, וייעלם מחייכם ככל הנראה רק כאשר לילד ייוולד ילד,( מסטיק או סוכריות ללעיסה בזמן המראה ונחיתה.
עבור פעוטות עליכם לשאת בתיק האישי שלכם גם אוכל לטיסה (גרבר, דייסה, מים רתוחים מצוננים, תה,( חיתולים חד-פעמיים וכל הנחוץ לטיפול מיידי בתינוק, כי אין ציוד מסוג כזה על המטוס. גם עבור ילדים גדולים יותר כדאי להחזיק אוכל: כריך או פרי. בחברות תעופה רבות לא מגישים דבר בין הארוחות.
והכי חשוב באמת, ולא כקלישאה, זה לארוז מצב רוח טוב. וזה אומר, שבטיול לא מפיקים דרמות מציוד שהולך לאיבוד, או נשכח בבית, או לא ניתן להשגה בקלות בארץ היעד. אז אמרתם להם לארוז תחתונים, והם שכחו. אז תעשו מזה בדיחה ותצחקו ממנה כל הטיול, ואולי גם עוד כמה שנים אחר-כך.
עוד כמה טיפים לדרך
- מזוודות בעלות ארבעה גלגלים עולות יותר, ובצדק. הן קלות יותר לתפעול ולגלגול, וכך גם הילדים יכולים להוליך אותן בשדה התעופה, וזה עוזר: גם לכם, גם להרגשת השיתוף שלהם.
- סמנו היטב את המזוודות בשמות ובסימני זיהוי צבעוניים. זה מאוד מתסכל להרים עשר פעמים מהמסוע מזוודות שחורות וכבדות של מישהו אחר. הילדים גם ייהנו מהניסיון לזהות את המטען שהם סימנו בסרטים צבעוניים.
- באריזת המזוודה הכללית כדאי לארוז תחתונים וגרביים של הילדים בשקיות נפרדות, ששמם רשום עליהן. זה יקל עליכם להתמצא, ויקל עליהם להתלבש לבד בבוקר.
- כאשר אורזים למשפחה, כדאי לפזר בכל מזוודה מעט מציודו של כל אחד מהנוסעים. כך, אם נעלמת מזוודה אחת, לפחות לא נשארים עם אבא או אמא או ילד עירומים וחסרי ציוד לחלוטין. כל אחד איבד קצת, ולכל אחד נשאר קצת. וכן, צרת רבים עוזרת, בעיקר עם ילדים.
- כאשר שוכרים רכב, כדאי להזמין רכב גדול לפחות במידה אחת מהדרוש. צריך לחשב מקום למטען, וצריך לחשב נוחות רבה יותר במושב האחורי.
- בררו היטב את סוגיית החניון שליד המלון. מלונות רבים מתהדרים באינטרנט בקיומו של חניון, כאשר בפועל מדובר בחניון ציבורי בקצה המרוחק של הרחוב. גם עולה כסף, גם צריך להיגרר עם הילדים בלילה. לפעמים כבר עדיף לשלם יותר על מלון, אשר לו חניון צמוד באמת וגם פטור מתשלום.
- לא לשכוח לארוז נעלי הליכה ו/או נעלי בריכה, לפי היעד.
- הכינו אוכל לטיסות, לא רק חטיפים. חלק מהילדים לא אוכלים את ארוחות המטוסים, גם לא את ארוחות הילדים במטוסים.
- כדאי להכין צ'ופרים סודיים שמוחזקים אצלכם ומיועדים לחלוקה ברגע המתאים. זה יכול להיות חטיף או משחק או גם וגם.
- מצלמות דיגיטליות הפכו זולות מספיק כדי להפקיד אותן בידי ילדים מגיל 6 ומעלה. תנו להם לצלם את הטיול שלהם. לא רק לשם החוויה החינוכית, אלא גם כתעסוקה מבצעית שוטפת. אל תשכחו כרטיסי זיכרון, מטענים ובטריות.
- כובעים, כובעי-ים, מקדמי הגנה, משקפות בריכה, בגדי-ים, נעלי כינרת, גרביים, קוקיות, קשתות: לכל אלה יש נטייה חזקה ללכת לאיבוד. אם יש לכם עוד כמה, תביאו מהבית. הם לא תופסים הרבה מקום, ובחופים ובבריכות בחו"ל הם עולים פי שניים מאשר בארץ.
- אל תגזימו בניסיון להעניק אווירת בית לילדים בזמן הטיול. הטיול הוא בדיוק ההפך מבית, ולשם כך נועד, לשבור שגרה. ולכן אל תתפתו לגרור שמיכות או כריות אהובות, בגדים אהובים, ספרים או משחקים כבדים, וגם לא את אריזות הקורנפלקס שהם חייבים. הם לא. הצד הזה של האריזה צריך להיות חסכני וקפדן.
- לגבי טלפונים ניידים: אם יש לכם מדיניות בעניין, ותרו. ייתכן שכדאי לשקול טלפון נייד לילד, למקרה של פארקים צפופים או כל מצב חירום אחר.
להכנת הכתבה נעזרנו בקבוצת "למטייל," ערן בורוכוב מחברת "מדראפט," דמיאן יפה, מנכ"ל החברה הגיאוגרפית מקבוצת אופקים, "וואלה! טורס "דיזנהאוז".