כלכלת סין צמחה ב-7.9% ברבעון השני
התאוששות מרשימה בכלכלה השלישית בגודלה בעולם עשויה לשלוח סימן מעודד לכלכלה העולמית כולה, אך להשפיע בשלב המיידי בעיקר על מדינות שמייצאות לסין
כלכלת סין צמחה ב-7.9% ברבעון השני של 2009. על כך דיווחה אתמול (ה') ממשלת סין. מדובר בהתאוששות מרשימה של המעצמה המתפתחת, שמציעה שביב תקווה עבור שאר העולם.
- יתרות המטבע של סין: יותר מ-2 טריליון דולר
דובר הממשלה, לי שיאוצ'או, אמר בתדרוך לעיתונות כי "הכלכלה מתאוששות וקצב ההתאוששות גדל". בסיוע תוכנית תמריצים בהיקף של 580 מיליארד דולר, הכלכלה השלישית בגודלה בעולם הצליחה להאיץ את קצב הצמיחה, שעמד ברבעון הראשון על 6.1% בלבד.
במחצית הראשונה של 2009 צמח התמ"ג הסיני ב-7.1% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. הממשלה קבעה יעד צמיחה של 8% השנה. בין השנים 2003 עד 2007 ובשני הרבעונים הראשונים של 2008 רשמה סין קצב צמיחה דו ספרתי, קצב שנתפס כמינימום ההכרחי הנדרש ליצירת משרות ומניעת אי שקט חברתי רחב היקף בקרב 1.3 מיליארד תושבי המדינה.
לדברי אנליסטים, ההתאוששות הסינית עשויה לשפר את האמון בכלכלה העולמית, שנאבקת לצאת מהמשבר הכלכלי החמור ביותר מאז השפל הגדול בשנות השלושים של המאה הקודמת. עם זאת, לדברי כלכלנים, ההשפעות המיידיות של ההתאוששות הסינית יורגשו בעיקר במדינות שמייצאות לסין - בעיקר מדינות עשירות במשאבי טבע ומדינות שכנות באסיה.
לדברי לי, השפעת חבילת התמריצים היתה "מרשימה". עם זאת, הוא הזהיר כי עדיין קיימים מכשולים בדרך, וחששות להתנפחות של בועות בשוק הנדל"ן ומגזרי מפתח אחרים. "קיימים קשיים ואתגרים רבים בביצועים הכלכליים הלאומיים הנוכחיים. הבסיס להתאוששות עדיין חלש, והמומנטום עדיין אינו יציב", אמר לי.
בשבוע שעבר דווח כי הייצוא הסיני צנח ב-21.4% ביוני לעומת החודש המקביל אשתקד, החודש השמיני ברציפות של ירידה. עם זאת, התפוקה התעשייתית התרחבה ב-9.1% ברבעון השני של 2009 לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ביוני בלבד עלתה התפוקה ב-10.7% לעומת אשתקד.
ההשקעות בנכסים קבועים עירוניים, מדד של השקעות ממשלתיות בתשתיות, עלו ב-33.6% במחצית הראשונה של 2009 לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ביוני נרשמה עלייה של 35.3% בהשקעות בנכסים קבועים עירוניים. עוד דווח כי מדד המחירים לצרכן ירד ב-1.7% ביוני לעומת החודש המקביל אשתקד, בהמשך לירידה של 1.4% במאי.