שתף קטע נבחר

 

אולמרט במסר לארה"ב: עזבו את ההתנחלויות

במאמר שפרסם ב"וושינגטון פוסט" הסביר ראש הממשלה לשעבר כי ארה"ב וישראל הגיעו כבר בעבר לשורת הבנות בנוגע להתנחלויות, וכי בכל מקרה, יש להתמקד בנושאים אחרים, קריטיים יותר, ולא בהן. והוא גם רוצה להעביר מסר לאובמה: זכור מי בעלת-בריתה הטבעית של ארה"ב במזרח התיכון

ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, מתח במאמר שפרסם היום (ו') ב"וושינגטון פוסט" ביקורת מרומזת על מדיניותו של נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, וטען כי עליו לקחת בחשבון את העובדה שישראל היא בעלת-בריתה הטבעית של ארה"ב, והדמוקרטיה האמיתית היחידה במזרח התיכון.

 

במאמרו, שנועד להגן על ההתנחלויות בגדה המערבית, ציין אולמרט כי הקונגרס האמריקני אישר כבר ב-2004 את מכתבו של בוש, הקובע כי לישראל יש את הזכות להגן על עצמה, וכי המרכזים היהודיים הגדולים בגדה המערבית יישארו חלק בלתי-נפרד מישראל, במסגרת הסכמי הקבע. עוד ציין אולמרט את ועידת אנאפוליס בשנת 2007, בה הונחו היסודות למשא ומתן ישיר בין ישראל לרשות הפלסטינית.

 

"ועדיין כיום", כותב אולמרט, "במקום ההליך הפוליטי, נושא הבניה בהתנחלויות שולט בסדר היום שבין ישראל לארצות הברית. זו טעות שאינה מועילה, לא להליך עם הפלסטינים, ולא ליחסי ישראל והעולם הערבי. מעבר לזאת, זו טעות שעלולה לזעזע את יחסי ארה"ב עם ישראל".

 

עוד מציין אולמרט את ההבנות שהושגו בעבר בין ישראל לארה"ב בנוגע להתנחלויות, ביניהן ההבטחה שאדמות חדשות לא יולאמו לצורך ההרחבות, ההבנה שההרחבות יבוצעו בתוך קווי המתאר הקיימים, ואחריותה של ישראל לפנות את כל המאחזים שהוקמו לאחר מרץ 2001, התחייבות אותה, ציין אולמרט בצער, ישראל לא מילאה.

 

"עליי להבהיר", כתב אולמרט, "מבלי הבנות אלה (על המשך הבניה בהתנחלויות), התהליך באנאפוליס לא היה מתקדם לשום מקום. לכן, ההתמקדות על הבניה בהתנחלויות אינה מועילה".

 

לדבריו, "ההתעקשות כעת על הקפאה מוחלטת של הבניה בהתנחלויות - דרישה שלא ניתן לאכוף - לא תקדם את מאמצי הפלסטינים לשפר את הביטחון בתחומיהם, לא את הכלכלה בגדה המערבית, ולא את היחלשות החמאס בעזה. היא לא תגדיל את ביטחון ישראל, לא תשפר את יחסיה עם העולם הערבי, לא תחזק את קואליציית המדינות הערביות המתונות, ולא תביא יציבות אסטרטגית למזרח התיכון".

 

בהמשך מאמרו תוקף אולמרט את החלטת הפלסטינים שלא לקבל את ההצעה שהגיש להם בעת כהונתו כראש ממשלה, שכללה בתוכה פתרון לכל הסוגיות שעל הפרק, החל בפשרות טריטוריאלית וכלה בפליטים. "יש לתת את הדעת על החלטת הפלסטינים לא לקבל את ההצעה", כתב.

 

לסיכום, הסביר אולמרט כי "ההתמקדות בהרחבת ההתנחלויות, תוך התעלמות מהבנות קודמות, מסיטות שלא בצדק את הפוקוס מהתהליכים הפוליטיים האמיתיים, ומההתמודדות עם הסוגיות האסטרטגיות האמיתיות".

 

ומהן סוגיות אלה? לטענת אולמרט מדובר בהליך הפוליטי, במניעת איראן מהשגת נשקר גרעיני, במיגור הטרור האסלאמי הקיצוני, וביצירת הדיאלוג ההכרחי לנרמול היחסים בין ישראל לעולם הערבי. "הזמן לטיפול בנושאים חשובים אלה הולך ואוזל", כתב ראש הממשלה לשעבר בסוף מאמרו, "אנחנו לא יכולים לבזבז את הזמן שנשאר לנו על נושאים שחשיבותם פחותה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבהיר. אולמרט
צילום: גיל יוחנן
לא ממוקד? אובמה
צילום: AP
מומלצים