לא על הזרע לבדו: כמה עובדות על ביציות
כיצד מגבירים את ייצור הביציות, איך שואבים אותן, האם ניתן להקפיא ביציות, ואם יש בנק זרע - מדוע לא קיים בנק ביציות? בעקבות פרשת הישראלים העצורים ברומניה בחשד שסחרו בביציות: עוד כמה דברים לא ידעתם על עליהן
מאות נשים נוסעות מידי שנה לחו"ל לקבלת תרומת ביצית. קשה להעריך עוד כמה זמן האבסורד הזה בחוק הישראלי, שאינו מאפשר לאלפי נשים להגשים את חלום ההורות, יימשך. מעצרם אתמול (א') של עשרות ישראלים ברומניה בחשד למעורבות בסחר בביציות, מדגיש יותר מתמיד את הצורך בשינוי החוק.
אז איך בעצם פועל בנק הביציות, כיצד הן נשאבות, מה הסיכונים ומדוע אין בנק ביציות בארץ? יחד עם פרופ' מרתה דירנפלד, מנהלת היחידה להפרייה חוץ גופית בבית החולים כרמל בחיפה, הנה עוד מידע על התהליך:
כמה ביציות קיימות אצל האישה?
כל אישה נולדת עם מיליוני ביציות. בהתבגרותה היא נשארת עם כ-400 אלף, ובמהלך חייה כ-300 ביציות בוגרות משתחררות מהשחלות. בכל חודש נבחרת אחת השחלות בה מתרחש הביוץ: כמה ביציות מבשילות, אולם רק אחת משלימה את "בגרותה" ומופרשת מהשחלה אל החצוצרה בדרך למיפגש המיוחל עם הזרעון.
מה קורה עם שאר הביציות שהבשילו ולא הופרשו מהשחלה?
ביציות אלה הולכות לאיבוד, ולא נוצרות ביציות חדשות במקומן.
מה קורה בטיפולי פוריות?
במהלך הטיפול מקבלת האישה תרופות הורמונליות המאפשרות להביא לגיוס של 12 עד 15 ביציות. מספר גבוה יותר של ביציות מעמיד את האישה בסיכון של גירוי יתר של השחלה, הכולל תופעות לוואי חמורות ובהן קרישיות יתר, ברחית נוזלים, ירידה בנפח הדם.
איך נשאבות הביציות?
בניגוד לימים עברו בהן שאיבת הביציות כללה החדרת לפרוסקופ דרך הטבור, כיום שאיבת הביציות נעשית באמצעות אולטרסאונד וגינלי בפעולה הנמשכת דקות ספורות.
האם קיימים בנקי ביציות בעולם?
לא ניתן להקפיא ביצית, אולם נעשים בעולם נסיונות לפיתוח טכנולוגיה להקפאת ביציות. יותר ויותר מרכזים רפואיים מדווחים לאחרונה על הצלחות. נכון להיום, ניתן להקפיא רק רקמת שחלה ובה ביציות, או ביצית מופרית. עובר כזה ניתן לשמר בהקפאה למשך מספר שנים - לרוב עד חמש שנים - אולם קיימים בארץ מאות עוברים מוקפאים גם 10 שנים ויותר.
האם תרומת ביצית מותרת בישראל?
תקנות משרד הבריאות אוסרות על תרומת ביצית. הדרך היחידה לתרום ביצית היא באמצעות אישה העוברת ממילא טיפולי הפריית מבחנה, ובמידה והיא מתירה, החוק מאפשר לה לתרום את הביציות שאינן בשימוש לאישה אחרת.
מה קורה בחו"ל?
בארצות רבות מתיר החוק תרומת ביצית וכאמור מאות נשים ישראליות נוסעות מידי שנה לארצות זרות כדי לקבל תרומת ביצית. אחד המרכזים הגדולים נמצא בספרד, ארצות נוספות פופולריות הן מדינות מזרח אירופה לשעבר שהצטרפו לאחרונה לאיחוד האירופי, וארצות הברית.