שתף קטע נבחר

 

השגריר היוצא בארה"ב ל-ynet: ויכוח יפגע בשלום

סלי מרידור מתח ביקורת בשיחה עם ynet על יציאתו הפומבית של נתניהו נגד העמדות האמריקניות בנושא הבנייה בירושלים, אך הזכיר שגם בגין ושרון "הוציאו דברים החוצה". לדבריו, "המטוטלת האמריקנית נעה למרכז שמאלה והישראלית למרכז ימינה - זה מחייב תשומת לב מיוחדת"

מי שכיהן עד לא מכבר כ"גשר" של ישראל לבית הלבן מותח ביקורת, בלשון דיפלומטית, על מהלכי ראש הממשלה בסוגית הבנייה במזרח ירושלים. בנימין נתניהו נעמד השבוע על רגליו האחוריות למשמע דרישת ארצות הברית למנוע בנייה בשכונת שייח ג'ראח, ובחר להכריז בגלוי כי לא ימנע מיהודים לגור בכל חלקי העיר. העימות החזיתי עם מעצמת העל מעורר את דאגתם של רבים, ובין מותחי הביקורת גם סלי מרידור, האיש שעד כניסתו של השגריר החדש אתמול (יום ב'), לפחות באופן רשמי, היה ממונה על יחסינו עמה.

 

"מה היו השיקולים של ראש הממשלה במקרה זה - אינני יודע לומר בוודאות",

אמר בשיחה עם ynet השגריר היוצא מוושינגטון, על רקע הגשת כתב ההאמנה של השגריר החדש, מייקל אורן. "חשוב לנהל מגעים כאלו באינטימיות ככל שאפשר, מתוך ניסיון להגיע להבנה". עוד בטרם הביעו במחלקת המדינה דאגה מהשפעת הבנייה על המו"מ המדיני, הזהיר מרידור כי "מחלוקת בין ישראל לארה"ב משפיעה לרעה לא רק על היחסים בין שתי המדינות, אלא גם על הסיכוי לקיים שלום במזרח התיכון".


מרידור עם הנשיא ברק אובמה (צילום ארכיון: AP)

 

מרידור, שהתפטר מתפקידו זמן קצר לאחר שנתניהו נכנס ללשכת ראש הממשלה, אף רמז שהמהלך האחרון של נתניהו, לצאת בהצהרות פומביות נגד עמדת ארה"ב בעניין ירושלים מבלי להותיר את הסוגיה לפתרון דיפלומטי, נועד להסיט את זירת העימות מההתנחלויות לתחום פחות שנוי במחלוקת - ירושלים, המצויה בקונצנזוס הישראלי ובמידה רבה גם בזה האמריקני. "יש לנו הרבה יותר תמיכה בקרב הדמוקרטים בארה"ב סביב סוגיית ירושלים מאשר בסוגיית ההתנחלויות, השנויה במחלוקת בלשון המעטה אצל האמריקנים", אמר. "ירושלים הוא נושא שלגביו יש גם יותר תמיכה בישראל".

 

את העימות החזיתי מול ארה"ב הגדיר מרידור "חריג, אך לא חסר תקדים". לדבריו, "דברים כאלו חשוב לנהל ככל שאפשר במגעים אינטימיים מתוך ניסיון להגיע להבנה, אך לא תמיד זה אפשרי, ויש תקדימים במסגרתם דברים יצאו החוצה. ראשי ממשלות הרגישו שנכון מבחינתם לומר דברים בפומבי על קווי מדינת ישראל. למשל, נאומו של מנחם בגין שדחה את מדיניות רייגן ונאום שרון נגד בוש".

 

ארה"ב זזה שמאלה - ישראל ימינה

על התקררות היחסים בין ישראל לארה"ב אמר מרידור, כי "חל שינוי ביחסי ארה"ב-ישראל באופן טבעי, כי הנסיבות הפוליטיות השתנו - המטוטלת האמריקנית נעה למרכז שמאלה והישראלית למרכז ימינה. עובדה זו מחייבת הקפדה ומאמץ גדול וזו בהחלט תקופה רגישה שמחייבת תשומת לב מיוחדת".

 

יחד עם זאת, הוא הדגיש כי "היחסים עם האמריקנים מאוד חזקים ואסור לערבב את ההקשר. אנו מצויים במחלוקת בנושא ההתנחלויות, אולם לשתי המדינות ברית חזקה שמתבססת על אינטרסים משותפים, בהם מניעת התפתחות גרעינית מסוכנת מול איראן, התמודדות מול טרור וקידום שלום. אסור לאבד את הראש ולהסתכל על היחסים הללו רק בראי המחלוקת סביב הבנייה בהתנחלויות. יש ידידות אמת בין ארה"ב למדינת ישראל".

  

למי שמתגעגעים למערכת היחסים החמה בין הנשיא הקודם, ג'ורג' בוש, לראש הממשלה הקודם, אהוד אולמרט, אומר מרידור: "נכון להיום, מערכת היחסים בין נתניהו לאובמה נראית מהצד פחות אינטימית, אבל לוקח זמן לבנות יחסים אינטימיים. גם היחסים בין בוש לשרון לא היו בתחילת הדרך כפי שהיו ב-2005, וגם בין בוש לאולמרט הם התפתחו בהדרגה. יש טעות בניסיון למדוד אינטימיות של יחסים בנקודה אחת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
מרידור. "עימות חריג, אך לא חסר תקדים"
צילום: אלכס קולומויסקי
נתניהו. מחלוקת משפיעה לרעה
צילום: גיל יוחנן
בוש ואולמרט. "היחסים התפתחו בהדרגה"
צילום: AFP
מומלצים