בריטניה חוקרת: איך נשלחה פסולת רפואית לברזיל
1,400 טונות של פסולת מסוכנת נשלחו מבריטניה לברזיל ב-90 מכולות. בתוך המכולות היו שקיות דם, מזרקים ותחבושות משומשות, פסולת אלקטרונית וגם צעצועים מלוכלכים, ופתק בפורטוגזית שביקש לשטוף אותם לפני החלוקה ל"ילדים מסכנים". הבריטים והברזילאים פתחו בחקירה
בבריטניה נערכים לאסוף בחזרה יותר מ-1,400 טונות של פסולת רעילה שהועברו, בניגוד לחוק, לברזיל ולעוד מדינות בדרום אמריקה בחודשים האחרונים. במקביל הורה השר להגנת הסביבה, הילארי בן, על פתיחת חקירה במטרה לבדוק כיצד יצא המשלוח את גבולות בריטניה חרף האיסור החוקי לייצא פסולת למדינה זרה.
הפרשה, שנחשפה בתקשורת הבריטית בימים האחרונים, מעלה את החשש שפסולת מסוכנת יוצאת באופן בלתי חוקי מתחומי בריטניה למרות החוקים והתקנות הבינלאומיים שנועדו להילחם בתופעה.
הפסולת התגלתה בברזיל על ידי פקחי איכות סביבה בעיר סנטוס, שטיפלו במשלוח שהגיע בתוך 90 מכולות. כשפתחו את המכולות גילו ארגזים ושקים שהכילו, על פי הדיווח, פסולת ביולוגית מבתי חולים - מזרקים, שקיות דם, קונדומים משומשים וחיתולים מלוכלכים. כמו כן נמצאו מושבי אסלה, תחבושות משומשות ופסולת פלסטיק למיחזור. משלוח אחר הכיל מחשבים, מקלטי טלוויזיה ומצברי מכוניות. הפקחים הגדירו את שיגור הפסולת לברזיל "מעשה נפשע" ודרשו להחזיר את המשלוח לבריטניה.
על פי הדיווח ב"טיימס", משלוח אחד עורר תרעומת ציבורית רבה בברזיל. המשלוח הכיל צעצועים מלוכלכים ופתח בפורטוגזית בו נכתב כי יש לרחוץ את הצעצועים לפני שמחלקים אותם ל"ילדים ברזילאים מסכנים".
ליז פארקס, האחראית על פסולת ברשות הגנת הסביבה הבריטית, אמרה כי המשלוחים עדיין מוחזקים על ידי שלטונות ברזיל, אך ישנם מגעים על מנת לשחררם ולהחזירם לבריטניה. להערכתה הדבר יארך כמה שבועות. היא הודיעה כי הרשות החלה לחקור את הפרשה כדי לגלות את מקור המשלוח ולבדוק האם בוצעו עבירות על תקנות יצוא הפסולת. לדבריה, העונשים עלולים להיות קנסות ואף עונשי מאסר.
גם שלטונות ברזיל החלו לחקור את הפרשה. לדבריהם, המשלוחים הגיעו לברזיל דרך אנטוורפן ונשלחו על ידי חברות בריטיות העוסקות בתחום הטיפול בפסולת רפואית. את החברות הקימו ב-2007 שני ברזילאים שהיגרו לבריטניה.
השר בן אמר כי הוא רואה את הנושא בחומרה, אך ידוע לו שיש להדק את התקנות והחוקים הקשורים ליצוא פסולת רעילה ומסוכנת. "אם, לאחר שנבדוק את המקרה הנוכחי, יהיו לקחים להפיק בנוגע לאכיפה, נפיק אותם", אמר.
מרשות שמירת הסביבה הבריטית מסרו לעיתון "אינדיפנדנט": "בריטניה מתנגדת באופן ברור לסחר בלתי חוקי מכל סוג, ונוקטת בצעדים נחושים על מנת להפסיק את הסחר הבלתי חוקי בפסולת כדי לשמור על הסביבה ובריאות הציבור. אם יתברר שחברה כלשהי עברה על התקנות בכל הקשור ליצוא פסולת כפי שנוסחו באמנת באזל, הרשות לא תהסס לנקוט נגדה בהליכי אכיפה".