שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

"הייקה מהעמק": פרק ב'

אלבומי הצילומים של אליעזר סקלרץ מובילים אותנו אל תקופת הלחימה על קיומו של היישוב היהודי - מימי ה"הגנה", הנוטרות והפלמ"ח, ועד מלחמת העצמאות וראשיתו של צה"ל

בשבוע שעבר ערכנו היכרות עם אליעזר סקלרץ, שעלה לארץ מגרמניה והתיישב ב-1924 בקיבוץ בית אלפא. בכתבה זו נעקוב בעזרת מצלמתו של אליעזר וקטעים מיומניו אחר תולדות ההגנה העצמית של היישוב היהודי - מאימוני ה"הגנה", ימי הנוטרות והקמת הפלמ"ח ועד מלחמת העצמאות וראשיתו של צה"ל. בין היתר מתועדת כאן תפיסת הערים בית שאן ונצרת.

 

הציטוטים המלווים את התמונות נכתבו על ידי אליעזר, ומובאים כלשונם.


1. "ב-1932 השתתפתי בקורס של מדריכי ה'הגנה'. הכול היה במחתרת, ערכנו קורסים במקומות שונים, אפילו בתוך מקלחת, כאשר בחוץ עמדו בשמירה".


2. "אלכסנדר זייד, שילדיו התחנכו אצלנו, הביא את רעיון 'הפועל'. הביא מדריך מחיפה לספורט ולהתעמלות, וכל החברים וגם חברות הקיבוץ התעמלו. בחורף היינו מוציאים את כל הריהוט מחדר-האוכל ופעמיים בשבוע עשינו התעמלות. בחור מגרמניה שהתארח בקיבוץ חפצי-בה, אימן אותנו בג'יאו-ז'יצו. בכנס 'הפועל' ב-1934 הופענו בהצלחה בתרגילי התעמלות ובג'יאו-ז'יצו".


3. נוטרי בית-אלפא חפציבה, עומד שני מימין - אברהם אטינגר, משמאל - סקלרץ. מספר אליעזר: "בקיץ 1935 הגיעה לנמל יפו אוניה שהובילה מלט מרומניה בשביל ארגון ההגנה. המלט היה רק מסווה ולמעשה היה בה נשק. אחרי שהתפוצצה חבית עם תחמושת, התחילה הסתה גדולה והמצב נעשה מתוח מאוד. הייתי אז אחראי על השמירה. בא אליי שוטר ערבי שסיפר לי שקרה משהו. נסעתי עם הסמל לעין-חרוד כי בוצעה שם גניבה. הלכנו אחרי העקבות והגענו לוואדי והסוסים לא יכלו לעלות. השומר במקום היה אז החבר משה רוזנפלד (בן מנחמיה, נ.מ.), שנרצח על ידי הערבים בזמן שהיה בשמירה. החלטתי לנהל את החקירה בעצמי לפני שתגיע המשטרה. לקחתי עמי גם את הערבי. הגענו למערה פתוחה על הגלבוע ובה מצאנו כדורים, פיתות, זיתים ודברים שונים. היה אי-סדר גדול, סימן לבהלה המעיד על בריחה חפוזה מהמערה. נמצאה גם חוברת ובה שמות שונים, ביניהם גם בית-אלפא. שמות של אנשים שונים. הייתה זו חוליית פורעים בהנהגת עז א-דין אל-קסאם".


4. טקס בארמון הנציב בירושלים בו אליעזר מקבל מידי הנציב העליון את המדליה. בעיתון של התקופה מתוארים האירוע: "....המלצה שהתקבלה מנפת נצרת (בעד שרות מצוין) על ידי המפקחים הבריטיים קלאו, מורטון וניקולס לנוטר היהודי אליעזר סקלרץ מבית אלפא, לקבל את המדליה של האורדר של הקיסרות הבריטית בעד אומץ לב. על הגנתו האמיצה על קבוצת חיילים בריטיים שהתרחצו בוואדי סחנה (ליד בית אלפא) בשעה שכנופיית ערבים מזוינים התנפלה עליהם והרגה שלושה חיילים. ה' סקלרץ התקרב תחת מטר כדורי הערבים, אל חייל בריטי שנפצע קשה, והגן עליו בגבורה רבה עד שבאה עזרה מצד בית אלפא. לאחר שקיבל את המדליה שלו נערכה לו אובאציה סוערת על ידי כל הנוכחים, בעיקר בריטיים".


5. יוני 1937, אליעזר במסדר נוטרים ליד המפקד הבריטי בתל יוסף. בשנה זו עורך חיים שטורמן היכרות לאליעזר עם וינגייט וכך מצטרף אליעזר ל"פלוגות הלילה".


6. אליעזר עם מפקד הגדוד הסקוטי בבית אלפא. מספר אליעזר: " זמן קצר אחר-כך החליפו את הגדוד האנגלי בגדוד סקוטי שאנשיו היו מאוד סימפטיים. מוניתי לשמש מקשר שלהם עם הקיבוץ. היו לנו יחסים טובים אתם, התקיימו מסיבות משותפות. גם אחרי שעזבו את הארץ עוד קיבלתי מכתבים מהמפקד שלהם. אזכיר כאן הופעה משותפת של הגדוד הסקוטי ושל חברים שלנו: הסתדרו יפה במדים ובכלי נגינה שונים, והיו מנגנים לפני חדר-האוכל. כמעט בכל ערב היינו מתאספים אתם לבילוי בנגינה ועוד. בעזרת המפקד הסקוטי השתתפתי בקורס השתלמות לסמלים שנמשך חודשים, בו למדתי הרבה. כאשר הם עזבו, ערכנו להם הופעת פרידה מעניינת מאוד".


7. בשנות הארבעים, עם הקמת הפלמ"ח, מתעקש אליעזר, למרות גילו, להתנדב לארגון. מצלמתו מביאה מראות מאותם הימים. בתצלום: מגויסי בית אלפא לגדוד 13 גולני במחנה גדעון. עומדים מימין: דב יוסף, חנוך רוזנברג, קלמן פיבניק, מאיר אלוני, שמואל אורנשטיין. יושבים מימין: דב טובין, אליעזר סקלרץ, אריה קריינוס (קרני). מחנה גדעון היה בתקופת המנדט הבריטי מחנה "חיל הספר". מייד עם עזיבת הבריטים נתפס המחנה בידי חיילי גד' 13 מחט' גולני שנקרא גם גדוד "גדעון" (הקרבות הראשונים של הגדוד היו ליד הגלבוע ומעין חרוד). שאלו את אליעזר איפוא הוא משרת והוא השיב: "במחנה גדעון" - ומאז זה שם המחנה.


8. מתארגנים לקראת כיבוש העיר בית שאן.


9. חיילי גדוד 13 נעים תחת מחסה לפאתי העיר בית שאן לקראת כיבוש העיר. נכבדי העיר חתמו על כתב כניעה לפני שהיה צורך בהפעלת כוח צבאי. הגורמים המסיתים ברחו מהעיר.


10. מראה העיר נצרת לאחר תפיסתה.


11. 1948, נערי קבוצת אורן בבית אלפא, שהתגייסו כקבוצה לגדוד 13 עוד בטרם סיימו את לימודי כיתה י"ב, בתצלום ביום גיוסם. עומדים מימין: בנצ'יק צבעוני, יצחק חבצלת, דוד שליפקה, אפרים ווינטראוב, נירה פלדנר, שאול סלומניצקי, עמוס דיסטנפלד. יושבים מימין: נעמי דרור, עליזה, ישראל זמיר (ליד המקלע), נחמה קרוסיצקי, דן גלילי, אפרים מילר.


12. להקה צבאית מופיעה בפני חיילים בנצרת.


13. חברי בית אלפא בביקור בנצרת לאחר הכניסה. מימין סוניה, גוסטה, עמוס, עליזה, שמואל, משה וסימה.


14. גוסטה מבית אלפא (שנייה מימין) גויסה ע"י אברהם יפה, מג"ד 13 של גולני, לבשל לחיילי הגדוד בנצרת, משמאלה - אליעזר.


15. משוריין צה"לי.


16. לשכת המסחר של נצרת.


17. ג'יפ שנתקע בשיטפון בעת הקמת כביש הגבורה לירושלים. משמאל - גברוש.

 

  • בשבוע הבא, פרק אחרון: על שליחותו של אליעזר סקלרץ במסגרת המוסד לעלייה ב' באירופה של אחר מלחמת העולם.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. אליעזר עונד את המדליה
ב. משוריין של צבא ההצלה (קאוקג'י)
ג. מג"ד 13, אברהם יפה, ונהגו בחצר משטרת נצרת לאחר תפיסת העיר
ד. סמטאות השוק בנצרת, 1948
ה. פלטי (פלתיאל) סלע בעת רישום תושבי נצרת, 1948
ו. חיילי צה"ל מטיילים במקומות הקדושים בנצרת
ז. חיילים מדברים עם תושב הכפר ספורייה (ציפורי)
מומלצים