חשד: מכרו ביצים מזויפות וסיכנו את הציבור
כתב אישום הוגש באחרונה נגד חברת ביצת הצדק מחדרה בטענה כי "זייפו ביצי רבייה ומכרו אותן כביצי מאכל". החשש: הביצים מזוהמות ומסוכנות לבריאות. תגובת המפעל: "אנחנו פועלים בהתאם לתקנות"
כתב אישום חמור הוגש באחרונה נגד מכון למיון ביצים "ביצת הצדק בע"מ" מחדרה, המואשם בזיוף ביצים. בכתב האישום, שהגיע לידי "ממון," מואשמת החברה מחדרה בכך ששיווקה ביצי רבייה כביצי מאכל, ובכך סיכנה את בריאות הציבור. למרות הגשת כתב האישום לפני כחודשיים, ממשיך מכון המיון לשווק את תוצרתו לשוק הפרטי.
על פי כתב האישום, שהוגש על ידי משרד החקלאות, נתפסו במכון על ידי יחידת הפיצו"ח (פיקוח צומח וחי) של המשרד 34,560 ביצי רבייה ב1,152- תבניות (כ30- ביצים בתבנית.( אנשי משרד החקלאות גילו עוד שביצים אלה הוזנו במכון למכונת המיון והוחתמו בחותמת החברה על מנת שיימכרו כביצי מאכל. "במעשיהם האמורים לעיל סיכנו הנאשמים את בריאות הציבור, שיווקו תוצרת לול שאינה ממגדלים הצמודים אליהם וזייפו ביצים לצורך שיווקן כביצי מאכל," נאמר בכתב האישום.
תנאים תברואתיים שונים לחלוטין
יש הפרדה מוחלטת בין ביצי רבייה לבין ביצי מאכל, בשל הסכנות התברואתיות הקיימות בביצים לרבייה. לדבריו של ד"ר רמי לם, וטרינר האחראי על בטיחות מוצרי הלול במועצה לענף הלול – ביצי רבייה הן ביצים מופרות שנועדו לייצור אפרוחים ולא למאכל. "ביצי הרבייה מיוצרות בלולים נפרדים לגמרי מלולי ביצי המאכל. בעוד בלולי הטלה התרנגולות נמצאות בכלובים המוגבהים מן הקרקע, המכונים סוללות, בלולי הרבייה התרנגולות המטילות שוהות יחד עם תרנגולים על הקרקע," מסביר לם.
ביצי המאכל מיוצרות בתנאים תברואתיים שונים לחלוטין, ברוב המקרים ללא מגע יד אדם. "ביצי הרבייה, לעומת זאת, מוטלות בתאי הטלה בתנאים היגייניים פחות טובים, ולכן אינן ראויות למאכל. התרנגולות המטילות ביצי רבייה מקבלות לעתים תרופות נגד זיהומים אפשריים, כמו אנטיביוטיקה, ולכן קיים חשש שביצי הרבייה יכילו שאריות של תרופות אלה.
"בנוסף, כיוון שביצי הרבייה הן ביצים מופרות, עלולה להתחיל בהן התפתחות עוברית, במיוחד בחום של הקיץ הישראלי. טעויות באחסון הביצים, כבר בטמפרטורה שמעל 29 מעלות צלזיוס, מאפשרת התחלה של התפתחות עובר בביצה, וכך הצרכן עלול למצוא חלקי עובר בביצים אלה."
ומדוע בכלל להפנות ביצי רבייה לצורכי מאכל, אם משקיעים כל כך הרבה בגידולן? "בתקופות של עודפים על המגדלים להשמיד את ביצי הרבייה. על פי כתב האישום, מכון זה בחר לשווק אותן ולהרוויח בגינן במקום להשמידן," אומר ד"ר לם.
המפעל: המוצר איכותי
מחברת ביצת הצדק נמסר בתגובה, באמצעות עו"ד זיו אגמון ממשרד רותי אגמון ושות' בנתניה: "מרשתי נמנית בין קבלני השיווק והמיון הטובים, המקצועיים והאיכותיים בתחום ביצי המאכל. החברה פועלת ביסודיות ובהתאם לכל תקנה או חוק לאורך שנים רבות ואף מהווה דוגמה לגורמים רבים בענף החקלאי. כתב האישום שהוגש נגד מרשתי מתייחס לאירועים שלכאורה התרחשו לפני חודשים רבים. השיהוי בהגשת כתב אישום מעלה ספקות רבות ומפחית משמעותית ממשקלו השיפוטי. בידנו ראיות חותכות להגנת מרשתנו שיוצגו בימים הקרובים במסגרת ערר שמוגש נגד משרד החקלאות ופיתוח הכפר."
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה, כי בעקבות הממצאים והגשת כתב האישום הוצא צו סגירה למכון, אך בעליו פנו לבית המשפט בבקשה לבטל את הצו. ביהמ"ש נעתר לבקשה כדי לא לפגוע בפרנסת בעלי המכון ועובדיו, וזאת ללא שמיעת טענותיהם של אנשי משרד החקלאות.
מהמועצה לענף הלול נמסר בתגובה, כי נעשה כל מאמץ כדי שביצי רבייה לא ימצאו דרכן לצרכנים. הציבור נקרא לרכוש ביצים רק בחנויות אמינות. בבית יש לאחסן את הביצים אך ורק במקרר.