בכיר איראני: חמינאי דורש את פיטורי סגן הנשיא
מחנהו של נשיא איראן מגביר את הלחץ בדרישה שאחמדי-נג'אד יפטר את אספנדיאר רחים משאי, שאותו מינה לסגנו ביום שישי. היום טען סגן יושב ראש הפרלמנט כי אפילו המנהיג העליון חמינאי מתנגד למינוי ודורש שהסגן השנוי במחלוקת יפוטר. הנשיא בינתיים לא נכנע ללחץ
"מנהיגה העליון של איראן האיתוללה עלי חמינאי כתב לנשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד כי הוא רוצה את פיטוריו של סגן הנשיא אספנדיאר רחים משאי". כך אמר היום (ג') סגן יושב ראש הפרלמנט האיראני, מוחמד-חסן אבוטוראבי פארד.
"פיטורי משאי מתפקידו היא החלטה אסטרטגית של המשטר", טען סגן יושב ראש הפרלמנט. בראיון לסוכנות הידיעות האיראנית איסנ"א, הוא קרא לאחמדי-נג'אד לפטר משאי "לאלתר" ולהודיע על כך בפומבי.
חרף הדברים, הודיע אחמדי-נג'אד לעיתונאים זמן קצר אחר כך שמשאי "ימשיך בתפקידו" - דבר המעיד כי אין בכוונתו להיכנע ללחץ לוותר על המינוי, גם לא מצד המנהיג העליון.
מאז שהחליט אחמדי-נג'אד למנות את משאי לסגנו הבכיר הוא נמצא תחת מתקפה מצד אנשי דת ומחוקקים מהזרם השמרני, שאליו הוא משתייך, המתנגדים למינוי משאי. איש הדת הבכיר, האייתוללה אחמד חאתמי, מתח שלשום ביקורת על הנשיא, ואמר כי במינויו של משאי, הוא "הפנה עורף לאנשי הדת ולאליטות". חאתמי, הנחשב לבן בריתו של הנשיא, הוסיף כי "אחמדי-נג'אד לא צריך לקבל החלטות המציבות אתגר בפני השמרנים".
גם עורך העיתון "כיהאן", חוסיין שריעת-מדארי, הנחשב למקורבו של המנהיג העליון חמינאי, מתח ביקורת על הבחירה של אחמדי-נג'אד וכתב כי "המינוי של משאי גרם להלם, צער ודאגה בקרב בוחריו". הוא תבע מאחמדי-נג'אד לחזור בו מהמינוי.
משאי, שכיהן קודם לכן כסגן הנשיא לענייני תיירות, עורר סערה בשנה שעברה כשאמר שאיראן ידידה של העם בישראל. בתגובה גינו אותו אז יותר מ-200 חברי פרלמנט ואנשי דת בכירים, וקראו לסלקו. אחמדי-נג'אד לא נכנע ללחץ ואמר כי דבריו של משאי הוצאו מהקשרם. הפרשה הגיעה לסיומה לאחר שהמנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי, אמר כי דבריו של משאי היו "שגויים ולא הגיוניים"וכי יש לסיים את הדיון בפרשה.
לנשיא איראן יש שורה של סגנים האחראים על ארגונים ממשלתיים שונים. לפי החוקה, הוא יכול למנות סגנים רבים בלא צורך באישור הפרלמנט, אולם הסגן הראשון נחשב לבכיר ביותר, ולממלא מקומו.
משאי, שבתו נשואה לבנו של אחמדי-נג'אד, נחשב לדמות שנויה במחלוקת באיראן גם בשל סערה אחרת שעורר, כאשר השתתף בטקס שבו נשאו נשים בלבוש מסורתי את הקוראן, הספר הקדוש למוסלמים, ורקדו לצלילי מוזיקה, דבר שנחשב לעלבון לדת.
חמינאי. מתנגד למינוי
צילום: AP
משאי. שנוי במחלוקת
אחמדי-נג'אד. עומד בלחץ
צילום: AP
מומלצים