שתף קטע נבחר
 

חוק הרפורמה במינהל אושר: מה נשאר?

החוק שאישרה הכנסת יקצר את הליכי הבירוקרטיה של האזרחים והיזמים מול מינהל מקרקעי ישראל, יאפשר העברת בעלות על 4% מקרקעות המדינה הנמצאות היום בחכירה ויקצר את הליכי התכנון. עיקרי התוכנית

מליאת הכנסת אישרה היום (ב') בקריאה שנייה ושלישית את חוק הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל. החוק אושר ברוב של 61 תומכים מול 45 מתנגדים.

 

 

הליך ההצבעה בכנסת התעכב, לאחר שלפני כשבועיים התברר במהלך ההצבעה לקריאה שנייה על הרפורמה כי לקואליציה אין רוב. זאת, משום שחברי הכנסת של העבודה לא הגיעו למשכן להצבעה. יו"ר הכנסת הודיע לקול תשואות הח"כים שההצבעה נדחית.

 

הדרך לאישור החוק נסללה היום, לאחר שהושגה תמיכת העבודה בעקבות סיכום שהושג בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ליו"ר העבודה, אהוד ברק. נתניהו נענה לדרישות העבודה, לפיה הקואליציה תצביע בעד ההסתייגות לפיה תפוצל כמות הקרקעות המוצעות להפרטה: 400 אלף דונם יוצעו להפרטה עד 2014, ועוד 400 אלף אחרי 2014.

   

עיקרי הרפורמה

המטרה: קיצור הבירוקרטיה

מטרת הרפורמה היא להקל את ההליכים הבירוקרטיים של האזרח מול מינהל מקרקעי ישראל, באמצעות העברת הקרקעות המוחכרות לידי בעלי הדירות והבתים, והפיכתן לקרקע פרטית. 

 

הרפורמה תאפשר העברת בעלות מיידית של כ-700 אלף דירות, בתים ועסקים, אשר הוקמו על אדמות מינהל מקרקעי ישראל, בעיקר בשטחים העירוניים, לאזרחים המחזיקים בהן. הדיירים הם כיום במעמד של חוכרים אשר חייבים לקבל את אישור המינהל לפני כל פעולה בנכס, החל בסגירת מרפסת וכלה במכירתו.

 

היישום בשטח: הפרטת 4% מקרקעות המדינה

הרפורמה מקיפה באופן פוטנציאלי 800 אלף דונם, שהן כ-4% מקרקעות המדינה הנמצאות היום בחכירה. כיום תחום המעבר לבעלות מוגבל לשטחים העירוניים הבנויים, שמהווים כ-1% משטח המדינה. הרפורמה חלה גם על יחידות מגורים ומסחר במגזר החקלאי.

 

השינויי המבני: טיפול בחוכרים out, שיווק קרקעות in

 

בנוסף להפרטת הקרקע, כוללת הרפורמה הסבה של חלק גדול מפעילות המינהל ועובדיו, מעיסוק בבירוקרטיה לעיסוק בשיווק קרקע. כיום עוסק המינהל במידה רבה במתן אישורי בנייה וגביית מסים מדיירים בחכירה. לאחר הרפורמה, יופנה זמנם של הפקידים לשיווק קרקעות. השינוי הזה כרוך בהסכמות עם ועד עובדי המינהל, אך ההערכה היא שההסכמה תתקבל ללא בעיות מיוחדות. בענף הנדל"ן מקווים שהשינוי ייתן זריקת עידוד לשיווק אדמות ויגדיל את מצאי הקרקע המידלדל בישראל.

 

תכנון ובנייה: האחריות תעבור לרשויות המקומיות

 

עוד כוללת הרפורמה שינוי בנהלי התכנון והבנייה, כדי להקל על יזמים לבנות באזורים המיועדים לבניה. נהלי שיווק הקרקעות ישונו, הליכי האישור לאזורים שכבר קיבלו אישור עקרוני לתכנון ובנייה יקוצרו, וחלק גדול מהאחריות על מתן אישורי תכנון ובנייה יעבור מהוועדות הארציות וממנהל מקרקעי ישראל לועדות המקומיות שבאחריות הרשויות המקומיות. ארגוני הסביבה מתנגדים לסעיף הזה ברפורמה, אף כי התנגדותם של ארגונים מסויימים נחלשה לאחר שהובטח להם ייצוג במועצת המינהל. עם זאת, בארגונים וברשויות טוענים כי הרשויות לא יצליחו לעמוד בעומס שיידרש מהן לטיפול באישורי בנייה, מה שיוביל להמשך הסחבת הקיימת - או לאישורים לא ראויים שיינתנו תחת לחץ.

 

התשלום: רוב הציבור יקבל את הבעלות בחינם

רוב הציבור לא יצטרך לשלם תשלום כלשהו או לעשות כל פעולה כדי לקבל בעלות מלאה על הנכס שלו. מדובר במי שיש לו דירה בבנייה רוויה, מי שיש לו בית צמוד קרקע על מגרש בכל גודל שהוא בפריפריה, מי שיש לו בית צמוד קרקע על מגרש בשטח של עד רבע דונם במרכז הארץ, וכן בעלי עסקים שיש להם מגרש של עד 5 דונם באזורי עדיפות לאומית.

 

מי יידרש לשלם עבור העברת הבעלות? בעלי בתים צמודי קרקע על שטח של יותר מרבע דונם במרכז הארץ, ובעלי עסקים במרכז הארץ שהעסק שלהם שוכן על שטח של עד 5 דונם.  

 

המגבלה: עד 5 דונם

לא תועבר בעלות בקרקעות לא מתוכננות, בשטחים פתוחים או בשטחים חקלאיים. החוק מסמיך את שר השיכון להגביל הקצאות קרקע ליחידים מעל 15 דונם, כדי לפתח תחרות בשוק. שטחים שגודלם עולה על 5 דונם לא נכללים ברפורמה, והכללים לשיווקם יהיו בהתאם למדיניות הקיימת היום.

 

ומי נשאר בחוץ? קק"ל

 

הרפורמה אינה כוללת, לפי שעה, תוכנית להחלפת קרקעות בהיקף של עשרות אלפי דונם בין קק"ל למינהל, כדי לאפשר לדיירים שבתיהם בבעלות קק"ל להנות גם הם מהעברת הבעלות. זאת, כיוון שההחלפה טרם אושרה סופית בקק"ל. הרפורמה כללה סעיף שלפיו קק"ל תעביר למינהל בתים על אדמות שבבעלותה במרכז ובצפון הארץ, ואלה יופרטו, ואילו המינהל יעביר לקק"ל בתמורה אדמות ריקות בצפון ובדרום וכן פיצוי כספי על ההפרש בין ערכי הקרקעות. הנהלת קק"ל ומועצת קק"ל אישרו את העסקה, אך מתנגדיה עתרו לבית המשפט בטענה שהאישור במועצה נעשה באופן לא תקין ולכן אינו תקף, ובית המשפט טרם סיים לדון בעתירה. אי לכך, הבתים שבבעלות קק"ל יוחרגו, בינתיים, מההפרטה ויישארו בבעלות הקרן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפרטת קרקעות כחלק מהרפורמה
צילום: ענת וינשטיין ברקוביץ
מומלצים