ציפורי העיר "עצלניות" יותר מאחיותיהן בכפר
חוקרים בריטים מצאו שהציפורים בכפר ממהרות להתעופף ולחפש מזון עם עלות השחר, ואילו ציפורי העיר אוכלות מאוחר יותר. אחת הסברות היא שהחום הנפלט מהבתים והמפעלים בעיר עוזר לציפורים שם לצלוח את הלילות הקרים, והן לא "מבזבזות" הרבה אנרגיה על שמירת חום גופן כמו הציפורים הכפריות
ממצאי המחקר הללו לא הפתיעו את החוקרים, אך במהלכו התברר גם שאוכלוסיות של ציפורים אורבניות נפוצות, דוגמת אדום החזה והשחרור, החלו לאכול את מזונן מאוחר יותר מחברותיהם בכפר.
החוקרים השוו בין זמני האכילה של שחרורים ואדומי החזה, שמצויים גם בכפר וגם בערים. לדבריהם, האוכלוסיות העירוניות של השחרורים ואדומי החזה אינן נתונות בלחץ כדי להשיג מקורות מזון ולאכול מוקדם ככל האפשר. החוקרים גם מציעים את האפשרות כי הציפורים הללו צורכות פחות אנרגיה במהלך הלילה מאשר חברותיהן המצויות באזורים הכפריים.
אדום חזה (צילום: BTO)
מייק תוֹמְס, ראש מחלקת האקולוגיה של ציפורי בר במשכנות אדם ב-BTO הסביר: "לילות החורף הקרים הם תקופות מבחן לא קלות, וציפורים קטנות צריכות לנצל כמויות גדולות ממשאבי האנרגיה שלהן כדי לשמור על חום גופן. המשמעות היא שציפורים קטנות נוטות לצרוך מזון מוקדם ככל האפשר באור ראשון, כדי לפצות על הפסדי האנרגיה הללו".
תומס הוסיף ואמר: "אנו יודעים כי עודפי חום שנפלטים ממבנים ומפעלים בעיר יכולים לגרום לעלייה מקומית בטמפרטורה של עד שמונה מעלות - תופעה המכונה כ"אפקט האי האורבני" (urban heat island effect). נראה שתוספת החום הגדולה עוזרת לציפורים לצלוח את לילות החורף הקשים בקלות רבה יותר מאשר הציפורים החיות באזורים כפריים קרירים יותר".
עריכת סקר הציפורים לפני כחמש שנים התאפשרה הודות ל- 5,806 איש - שהשתתפו בערים ובאזורים כפריים - והשכימו קום בחודש דצמבר הקר כדי לתצפת על הציפורים באזור מגוריהם. לדברי אנשי הקרן, בזכות היכולת לשלוח את הנתונים למאגר האינטרנט של הקרן, היה זה אחד מהסקרים האזרחיים המוצלחים ביותר בשנים האחרונות.