חוק הגיור אושר בקריאה טרומית
איך עוקפים את רשמי הנישואים שלא מכירים בגיורי המדינה? חברי הכנסת הצביעו ברוב גדול בעד ההצעה המעניקה לרבנים מקומיים סמכות לגייר ופותחת את אזורי הרישום בתחום. היוזם, ח"כ רותם: "לא נשקוט עד שהחוק יאושר סופית"
מליאת הכנסת אישרה היום (ד') בקריאה טרומית את הצעת החוק המעניקה לרבנים מקומיים את הסמכות לגייר ופותחת את אזורי הרישום בתחום זה, זאת במטרה לאפשר לכל מתגייר לבחור את בית הדין שידון בעניינו.
בהצעה תמכו 54 חברי כנסת והתנגד לה ח"כ מיכאל בן ארי (האיחוד הלאומי), כשאיש לא נמנע. חבריו לסיעה של בן-ארי נעדרו מההצבעה בהוראתו של הרב זלמן מלמד, שמתנגד לפתיחת אזורי הרישום.
על פי ההצעה, שיזם ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), "רב עיר או מועצה מקומית המכהן בפועל, או מי שכיהן כרב עיר או מועצה מקומית וכהונתו לא הופסקה בשל עבירה או קלון, יהא רשאי לעסוק בגיור ולהקים בית דין מיוחד שיעסוק בענייני גיור, אם הוא וחברי בית הדין, קיבלו הסמכה לכך ממועצת הרבנות הראשית". בנוסף, בית דין מיוחד לגיור יוכל לעסוק בגיורו של כל אזרח או תושב ארעי, מבלי להתחשב במקום מגוריו ולאחר מכן, גם להשיאו. זאת כדי לעקוף את רשמי הנישואים שלא מכירים בגיורי המדינה.
עוד מציע רותם כי "אישור גיור או הכרה וגיור ישמש ראייה מוחלטת ליהדותו של נושא התעודה בפני כל גורם שהוא ולכל צורך ועניין". החוק נועד לצמצם גם את תופעת פסילת הגיורים, והוא קובע כי רק בית הדין המגייר או כאלה שאישרו או הכירו בגיור יכולים לבטלו - "התעוררה שאלת תוקפו של גיור בפני בית דין רבני או בית משפט אחר בישראל - יעביר ההכרעה בנושא הגיור לבית הדין המיוחד שבפניו נעשה הגיור והוא יכריע בדבר".
הערעורים יגיעו אל הרב עמאר
בהצעה הוכנס סעיף נוסף ולפיו כל ערעור על גיור יידון בפני בית הדין הרבני הגדול על ידי הרכב בראשות נשיא בית הדין. בכך מבקש רותם לעגן בחוק את החלטת הרב הראשי שלמה עמאר שנחשפה ב-ynet לדון בעצמו בתוקפם של גיורים. תוקפו של הסעיף המוצע מוגבל והוא יפוג בשנת 2014 – מועד סיום כהונתו של עמאר. רותם אמר היום ל-ynet: "הצבנו את נושא הגיור בראש מעינינו ואכן לא נשקוט עד שיקבל גושפנקא באופן סופי".
בתוך כך, פרץ הבוקר עימות בוועדת
הכנסת בין ח"כ משה גפני (יהדות התורה) לבין נציגי הקואליציה, בשל כוונתם להביא היום להצבעה את הצעת החוק, שנועדה לחולל שינוי בהליכי הגיור בישראל. במהלך הדיון, הטיח ח"כ גפני בח"כ זאב אלקין (ליכוד): "אם מישהו שכח, יהדות התורה היא חלק מהקואליציה. מותר לפני שאתה מביא את זה להליך מהיר לדבר איתנו... אנחנו שותפים להסכם הקואליציני".
כזכור, עמד הנושא במרכז המשא ומתן להקמת הממשלה - כאשר החרדים התנגדו למהלך שמשמעותו הקלה בהליך הגיור. בסופו של דבר גיבש הרב הראשי, שלמה עמאר, נוסחה לפיה כל רב מגייר יאושר על ידי הרבנות הראשית והפתרון הוסכם גם על נציגי ש"ס ויהדות התורה. לדרישת הרב עמאר ובהתאם לנוסחת הפשרה הוכנס להצעת החוק תנאי לפיו "כשירותם של רבני עיר ומועצות מקומיות לכהן כחברי בית דין מיוחד לגיור תוסדר במסגרת הכללים שייקבעו על ממועצת הרבנות הראשית".
בהכנת הידיעה השתתף אמנון מרנדה