מהומות בדרום אפריקה: אלפי עניים יצאו לרחובות
תושבי עיירות עוני הפגינו היום, זה היום השני, בדרישה שהממשלה החדשה של ג'ייקוב זומה תמלא את הבטחותיה ותספק להם שירותים בסיסיים. המחאה, שהתפשטה לעיירות עוני ברחבי המדינה, הפכה לאלימה ויותר ממאה מפגינים נעצרו
שלושה חודשים אחרי הבחירות - מהומות בדרום אפריקה: הפגנות של אלפי תושבי עיירות עוני במחאה על מחסור בשירותים בסיסיים, כגון מים ודיור, הסלימו היום (ד') למאבק אלים. המפגינים בתוקוזה שבפאתי יוהנסבורג יידו אבנים לעבר שוטרים, שהגיבו בגז מדמיע וירי כדורי גומי. יותר ממאה בני אדם נעצרו במחאות, שפרצו גם בקייפ המערבי ובצפון-מזרח המדינה. לא ברור אם ישנם נפגעים בעימותים.
המחאות האלימות מגבירות את הלחץ על הנשיא ג'ייקוב זומה, שהבטיח שממשלתו תעזור לעניים לפני שניצח בבחירות לפני שלושה חודשים. במסגרת הפרות הסדר הקשות ביותר שידעה דרום אפריקה מאז נכנס זומה לתפקידו, רגמו מפגינים מכוניות באבנים וחסמו כביש מהיר סמוך ליוהנסבורג.
"יש בעיות רבות כאן בעיירה. יש לנו תלונות רבות", סיפרה אחת המפגינות, לידיה נקוניאנה, "הילדים שלנו מחונכים, אך מובטלים. אתם מבינים? הם יושבים בבית".
אש ומהומות, היום בשכונת עוני באזור בלפור (צילום: רויטרס)
המהומות הגבירו את חוסר הוודאות שהחל בגל של שביתות, על רקע רפורמה בענפי התעשייה בכלכלה הגדולה ביותר באפריקה. המהומות, שהזכירו את מראות אירועי האלימות שהופנתה בשנה שעבר כלפי זרים, ואשר גבתה את חייהם של 62 בני אדם, חותרת גם תחת תקוותה של דרום אפריקה להציג תדמית חיובית פחות משנה לפני משחקי גביע העולם בכדורגל.
המחאות האלימות בתוקוזה שבפאתי יוהנסבורג, פרצו אתמול, כאשר תושבים החלו להפגין בדרישה לדיור ושירותים טובים יותר. 35 תושבים שנעצרו צפויים להופיע בבית משפט. תושבים במיירטון, מדרום ליוהנסבורג, התבצרו באדמות חקלאיות בפלישות שהזכירו את אלו שאירעו
בזימבבווה השכנה. הם מחו על פינוים מהתיישבות זמנים שבה גרו. תחנת רדיו מקומית דיווחה כי באזור הצפון-מזרחי של מפומלנגה, תושבים בעיירה בלפור איימו לשרוף את משרדי העירייה אם מאה אנשים שנעצרו אתמול בהפגנות שם לא ישוחררו.
דרום אפריקנים עניים רבים התלוננו על כך שלא ראו שיפור בתנאי חייהם מאז הסתיים שלטון האפרטהייד לפני 15 שנים. הגברת הסיוע לעניים הייתה נדבך מרכזי במצע מפלגתו של זומה, הקונגרס האפריקני הלאומי. ואולם ממשלתו פועלת בתנאים של המיתון הראשון שהכה במדינה זה 17 שנים, וחוששת מאימוץ מדיניות שעלולה להבריח משקיעים. איגודי העובדים מנגד, שסייעו לזומה להיבחר, הגבירו את איומיהם לשבות אם לא ייענו תביעות השכר שלהם.