H&M פיטרה עובדת דתייה בשל "פער תרבותי"?
עובדת טוענת שהתקבלה לתפקיד בכיר ברשת בישראל, אך פוטרה כשלא יצאה לפאב, ולמסעדה לא כשרה עם צוות מההנהלה בחו"ל. היא תובעת 408 אלף שקל בביה"ד לעבודה. הרשת: "החלטנו שלא להעסיקה בשל אי התאמתה לתפקיד"
האם רשת H&M העומדת להיפתח בישראל פסלה עובדת לתפקיד ניהולי בשל היותר דתייה? כך טוענת ל' צעירה דתייה שהייתה מועמדת לתפקיד בכיר ברשת והגישה נגדה תביעה בסך 408 אלף שקל בבית הדין המחוזי לעבודה בתל אביב. זאת, כפיצוי על הפגיעה בהכנסתה, עוגמת הנפש והאפליה שנגרמו לה לטענתה.
H&M, רשת אופנה בינלאומית שמרכזה בשבדיה, עומדת לפתוח סניפים בישראל ולקראת הפתיחה מגייסת כמקובל, צוות ניהולי שיקים את הסניפים המקומיים. "עברתי ראיונות בפברואר אצל המנכ"ל ויו"ר הרשת המקומית המיועדים" מספרת ל', "מנהלת כוח האדם המיועדת אמרה לי שהתקבלתי ושאכנס לתפקיד כשהסניפים ייפתחו, כלומר בקיץ הזה.
"באפריל הגיע צוות מהנהלת הרשת בחו"ל לביקור בארץ כדי לבחון את השוק כאן וביקשו ממני להתלוות לאורחים בביקורם. הביקור נמשך שלושה ימים והתנהל באווירה נחמדה מאוד. באחד הערבים הלכנו למסעדה וכשהמנכ"ל שאל אותי מראש על איזה מסעדה אני ממליצה אמרתי שאני מעדיפה כשרה. כשהתברר לי שהם הולכים למסעדה לא כשרה החלטתי לא לבוא. יכולתי לשתות שם כוס מים אבל לא רציתי לבייש את הצוות. בערב אחר הם הלכו לבר, היינו ארבעה גברים ואני, היה מאוחר וזה לא סוג הבילוי שלי ולכן החלטתי שלא לבוא איתם.
פער תרבותי
"ביום שישי באותו שבוע החתימו אותי על חוזה העבודה שלי ואחר כך קיבלתי אי מייל בו הזמינו אותי לפגישה. אלא שעוד לפני הפגישה המיועדת התקשר אלי היו"ר המיועד ואמר לי שהוא מבטל את המינוי שלי. שאלתי למה והוא התחיל להתחמק וגמגם משהו על פער תרבותי. חייתי כמה שנים מחיי בחו"ל ואני מכירה את החברה המערבית היטב לכן לא הבנתי על איזה פער תרבותי הוא מדבר אבל הוא התחמק ולא נתן תשובה ברורה."אחר כך ישבתי עם האישה בחברת ההשמה שהפנתה אותי אליהם מלכתחילה וגם היא אמרה משהו על פער תרבותי והסבירה זאת בכך שלא הגעתי לאותה ארוחת ערב. לקחתי את זה קשה מאוד, בכיתי ימים שלמים ואני עדיין חושבת שזה היה ממש לא בסדר. עדיין לא תפסתי את המנכ"ל ולא קיבלתי הסבר או תשובה ברורים למה ביטלו את המינוי שלי. אני חושבת שזו בפירוש אפליה, גם בשל היותי אישה וגם בשל היותי דתייה".
למה הם לקחו אותך מלכתחילה אם הם לא רוצים אישה דתייה, לטענתך?
"הם לא ידעו שאני דתייה, זה לא דבר שצריך להצהיר עליו מראש. חשבתי שאני חיה במדינה דמוקרטית".
זאת רשת שלא כל הבגדים שהיא מוכרת צנועים. האם לא הייתה לך בעיה למכור את הבגדים הללו, לנהל קמפיינים מקצועיים עם דוגמניות שיציגו אותם ולהסתובב בחנויות בהן מודדים אותם?
"לא, לא הייתה לי שום בעיה עם העניין הזה, אני לא עד כדי כך דתייה וזה לא מפריע לי".
מה לגבי עבודה בשבתות? הייתכן שהם לא רוצים אותך בגלל שהסניפים של הרשת המיועדת אמורים להיות פתוחים בסופי שבוע ואז צריך שהמנהלים יהיו זמינים?
"אני לא יודעת".
מה חושבים ברשת בחו"ל על המקרה הזה?
"אין לי מושג וזו שאלה מעניינת. אני מניחה שאם הם יודעים את הסיבה הם לא יאהבו את זה".
"מקרה ברור של אפליה"
ל' הגישה את התביעה באמצעות עורכי הדין שי אדרי וצבי הלפגוט ממשרד הלפגוט אדרי ושות'. עו"ד אדרי אמר ל-ynet כי: "יש פה מקרה ברור של אפליה כפולה, גם בשל היותה אישה בחברה שמרבית הנהלתה גברית וגם בשל העניין הדתי. אני לא אומר שהם היו צריכים לקחת אורחים מחו"ל דווקא למסעדה כשרה או לוותר על בילוי בבר אבל העובדה שלא התלוותה להם ממש לא הייתה צריכה להפריע להם. אם נוכחותה בבילויים האלו הייתה חיונית הם היו צריכים ללכת למסעדה כשרה ולמקום בילוי צנוע".
מרשת H&M נמסר בתגובה: היינו איתה בקשר והחלטנו שלא להעסיקה בשל אי התאמתה לתפקיד.
המידע הראשוני התקבל באמצעות הדואר האדום