שתף קטע נבחר

 

הלחץ הבינלאומי: איך להתמודד מול העולם?

לקראת משלחת הבכירים מארה"ב, שאלנו את המומחים מה צריך לעשות נגד הלחץ הבינלאומי על ישראל. שי בזק מציע לומר לעולם את דעתנו. דורי גולד סבור שישראל צריכה להגיע להבנות עם ממשל אובמה ואילו בני כהן מתמקד בהסברה

בשבוע שעבר היתה זו ארצות-הברית שהביעה התנגדות לבנייה בהתנחלויות, אבל גם תגובתו הנחרצת של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לפיה לא תימנע מיהודים האפשרות לבנות בית בכל אזור בעיר, לא הצליחה לעצור את שטף הדרישות הדומות שהגיעו מהקהילה הבינלאומית. במהלך השבוע הצטרפו לדרישה האמריקנית גם רוסיה, שבדיה וגרמניה. בשבוע שעבר נפגש השגריר הישראלי בפריז עם המנהל הפוליטי במשרד החוץ הצרפתי - וגם שם הוא שמע דרישות להפסיק את הבנייה הישראלית בהתנחלויות. כעת מגיעה לישראל משלחת בכירים מארצות הברית, לדיונים קריטיים. כיצד תיחלץ ישראל מהלחץ הבינלאומי?

 

"לא נוכל לפתור את הבעיה הזאת באמצעות הסברה", אמר ל-ynet שי בזק, לשעבר יועץ התקשורת של נתניהו וקונסול ישראל בפלורידה. "הסברה לא תגרום לשינוי עמדות. לכן, כל עוד אנחנו לא עומדים עם חרב על הצוואר, הדרך הנכונה להתמודד עם לחץ בינלאומי כזה הוא פשוט לעמוד על צדקת דרכנו, לזקוף את הראש, להסתכל ישר בעיניים למותחי הביקורת ולומר להם - אנחנו חולקים עליכם".

 

בכל מקרה, לדבריו, אסור לחטוא להסברה שתעסוק בפרטים הקטנים. "בעולם לא מבינים את הסיפור הזה. יש להם עמדה מסוימת ולשכנע אותם בזמן קצר להפוך אותה, זה דבר כמעט בלתי אפשרי. לכן יש להדגיש כי יש לנו זכות גידול טבעית ואיננו מתכוונים להתנצל על כך. עם צריך לדעת איפה הוא מציב את קוויו האדומים, מנהיגים צריכים לדעת איפה לומר - לא נוותר על העמדה, אחרת ימשיכו ללחוץ עלינו. הקהילה הבינלאומית תמיד בוחנת עד איפה אנחנו מוכנים לסגת מעמדתנו. אם איננו נסוגים, היא הולכת לכיוונים אחרים בהם היא יכולה להשפיע".

 

הסברה נקודתית

דורי גולד, לשעבר שגריר ישראל באו"ם, מסכים כי ישראל צריכה לעמוד על שלה בנחרצות מול הדרישות לחדול מבנייה במזרח ירושלים, אולם הוא סבור כי הפתרון ללחץ הבינלאומי מצוי דווקא בהסברה נקודתית של סוגיות חוקיות.

 

"צריך להבהיר כי הבנייה לא מפרה את הסכמי אוסלו וכי יש בנייה פלסטינית לא חוקית בשטח C והמערכת הבינלאומית לא מתייחסת לכך. זה יוצר מצב א-סימטרי כשיש התעלמות מהפרות הצד השני", אמר גולד. "ישראל צריכה לשאוף להגיע להבנה עם הממשל האמריקני בנושא הבנייה כשהיא מגייסת את כל הטיעונים הללו, כי וושינגטון היא המפתח לגל הנוכחי של התייחסות המערכת הבינלאומית למצב. אם תהיה הבנה עם ממשל אובמה, המערכת הבינלאומית תגיב אחרת".

 

גולד הדגיש: "נושא ההתנחלויות מופיע כאחד הנושאים שעליהם ישראל צריכה לדון עם הפלסטינים בשיחות על הסדר הקבע וההתערבות הזאת היא סטייה מההסכמים הקיימים. בהסכמי אוסלו להן מחויבת ישראל לא מופיעה דרישה להקפאת התנחלויות, ובהסתייגות הרשמית למפת הדרכים קבעה ישראל כי נושאים הקשורים להסדר הקבע כמו סטטוס ירושלים לא אמורים להיות חלק מהמהלכים בשלבים הראשונים של המשא ומתן".

 

שיטת ההבחנה

בני כהן, מנהל משברים, לשעבר יועץ התקשורת של יצחק רבין ז"ל, סבור כי יתכן שמדובר בשאלה של מיתוג הסוגיה. "העולם לא מבחין בין מזרח למערב ירושלים כפי שאנו לא מבחינים בין מערב למזרח מינכן. בדרישות עצמן למנוע בנייה בהתנחלויות יש חשש דה-לגיטימציה בבנייה בירושלים בכלל. עוד רגע כבר לא נוכל לבנות בגילה", הוא אומר.

 

"יש כמה דרכים לתקוף את הסוגיה הזאת תקשורתית - ניתן, למשל, למתג או לייצר הבחנה בין ירושלים לעיר העתיקה ולא בין ירושלים המזרחית והמערבית, כדי לא לערפל את מעמדה של העיר", הוא מציע. "מדובר בקרב מאוד מורכב כי הוא מתואם במסגרתו מדינות המערב המנסות לדחוף את ישראל לקראת הסדר קבע. ניתן וצריך להסיט את תשומת הלב לסוגיה אחרת ולא לירושלים. החוכמה היא ליצור סדר יום אחר ולא להיגרר לסדר היום שמישהו גורר אותך לתוכו. כרגע אנחנו נגררים לסדר יום של ירושלים, אך אם נמשיך להיאבק בזירה זו נשרת את מי שהחל את הספין. יש ליצור זירה אחרת שכולם יתעסקו בה וירושלים וההתנחלויות ידחקו למקום אחר בתקשורת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר בנייה באפרת
צילום: רויטרס
בזק. הסברה לא תגרום לשינוי עמדות
צילום: צביקה טישלר
גולד. המפתח בוושינגטון
כהן. ליצור זירה אחרת
מומלצים