ויכוח בממשלה: לפתוח כעת את ציר המתפללים?
השר ישי טוען כי לאחרונה נוקט שר הביטחון ברק בשורה של מחוות ביטחוניות כלפי הרשות הפלסטינית, בלא שהדבר הובא לדיון או לאישור שרי הממשלה. תביעתו לדיון בממשלה נדחתה לפי שעה. לשכת ברק: הציר ייפתח בשבועות הקרובים
מה עתיד לקרות בתוואי הנפיץ ביותר בחברון - ומהו הויכוח המתפתח סביב שולחן הממשלה בהקשר זה? ישראל מתכוונת להתיר כבר בזמן הקרוב תנועת כלי רכב פלסטינים בציר ציון, המכונה "ציר המתפללים" בחברון. מדובר בכביש שאורכו כ-700 מטרים, המחבר את קרית ארבע ומערת המכפלה. תביעתו של סגן ראש הממשלה, אלי ישי, לקיים דיון על כך בישיבת הממשלה הקרובה - נדחתה.
ציר המתפללים נסגר לתנועת פלסטינים מיד לאחר הפיגוע הקשה שהתרחש בו באחד מערבי השבת בנובמבר 2002.
שני מחבלים פתחו באש לעבר מתפללים ששבו מתפילת השבת. בקרב שהתפתח בין המחבלים לכוחות הביטחון נהרגו שניים-עשר לוחמי צה"ל, מג"ב וכיתת הכוננות של קריית ארבע. מח"ט חברון, אלוף משנה דרור ויינברג, נהרג גם הוא בתקרית.
בחודשים האחרונים נערכים דיונים במערכת הביטחון בדבר הצורך בפתיחת הציר לתנועת כלי רכב פלסטינים, כחלק מההקלות לאוכלוסייה המקומית. תנועה רגלית של פלסטינים המתגוררים בסמוך מורשית בתקופה האחרונה, לאור השינוי במדיניות.
נושא פתיחת הכביש אף הובא לפתחו של בג"ץ. בעקבות עתירה נגד פתיחת הציר הודיעה לאחרונה פרקליטות המדינה כי ציר ציון ייפתח לתנועת כלי רכב ערבים בתוך שבועיים ולכל המאוחר - בסוף חודש יולי. עוד הודיעה הפרקליטות כי בניגוד לתכניות המקוריות של משרד הביטחון, לפיהן אישורי הנסיעה על הציר ימסרו באופן פרטני לערבים שיבקשו אותם - החליט שר הביטחון ברק לפתוח את הציר לכלל התושבים הגרים לאורכו.
הכוונה לפתוח את הציר כבר זכתה לביקורת מצד המתנחלים באזור - אך כעת עולה הדרישה לדון במהלך הרגיש בדרג הבכיר ביותר - בממשלה. עם התקרב המועד שנקבע במערכת הביטחון - חלק השר ישי על עמדת ברק ולאחר ששמע לטענתו מהמתנחלים באזור על פתיחתו הקרובה של הציר - תבע דיון דחוף על כך.
ישי: לעצור ולדון בשורת המחוות
ישי הביע דאגה משורת המחוות הישראליות כמו זו, הפוגעות לדבריו בביטחון המתנחלים, כשישראל ניצבת מול סרבנות פלסטינית ואי עמידה של הרשות הפלסטינית במחויבויותיה לדיכוי הטרור. לטענתו, מחוות שכאלה חייבות להידון בממשלה, או בפורום מיניסטריאלי אחר, כמו הקבינט לביטחון לאומי.
הדרישה לקיים דיון בממשלה נדחתה, לכאורה בשל מניע טכני, שכן רשימת הנושאים
שיעלו בישיבת הממשלה ביום ראשון הקרוב כבר נסגרה. בשיחות סגורות הבהיר שר הפנים ישי, שלאחרונה נוקט שר הביטחון בשורה של מחוות ביטחוניות כלפי הרשות הפלסטינית ואזרחיה, בלא שהדבר הובא לדיון או לאישור שרי הממשלה. הוא תובע לעצור לאלתר את התופעה.
מלשכת שר הביטחון אהוד ברק נמסר בתגובה לטענות השר ישי: "במסגרת דיון בבג"ץ בו התחייבה המדינה לפתוח את ציר ציון ולאחר הערכת מצב והמלצת גורמי הביטחון, כי אין מניעה ביטחונית לפתיחת ציר ציון לתושבי הרחוב - החליט שר הביטחון, אהוד ברק, על פתיחתו בשבועות הקרובים".