מיטשל בסוריה: חידוש המו"מ עם ישראל - בקרוב
השליח האמריקני לאזור, ג'ורג' מיטשל, נפגש עם אסד והגדיר את החזרה לשיחות כ"מטרה לטווח הקרוב". הוא הבטיח שאובמה "נחוש להגיע לשלום ישראלי-ערבי כולל"
האמריקנים יחזירו את סוריה וישראל לשולחן המשא ומתן? נשיא סוריה, בשאר אסד, נועד הבוקר (יום א') בדמשק עם השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, שכינה את הפגישה "חשובה וחיוביות". לדברי מיטשל, חידוש השיחות בין ישראל לסוריה היא "מטרה לטווח הקרוב" עבור וושינגטון.
"אם אנחנו רוצים להצליח, אנו זקוקים שגם הערבים וגם הישראלים יעבדו יחד איתנו כדי להביא לשלום כולל. אנו נברך שיתוף פעולה מצד סוריה במאמץ ההיסטורי הזה", הוסיף השליח של הנשיא ברק אובמה. הוא לא פירט מה על סוריה לעשות ולא התייחס לתמיכתה בחמאס, שהעיבה על הקשרים עם ארצות הברית בשנים האחרונות.
מיטשל ואסד בארמון הנשיאות (צילום: AFP)
מיטשל אמר עוד לעיתונאים: "אמרתי לנשיא אסד שהנשיא אובמה נחוש לסייע לשלום ישראלי-ערבי אמיתי וכולל". לפי רשת "אל-ג'זירה", הפגישה ארכה כשעה ונכחו בה בין היתר שר החוץ הסורי, וליד אל-מועלם, ועוזרו של השליח האמריקני לענייני סוריה, פרד הוף.
יועצתו המדינית של הנשיא אסד, ד"ר בות'ינה שעבאן, אמרה כי מיטשל העביר לאסד ברכות מהנשיא אובמה וכן את נחישותו של הנשיא האמריקני להגיע ליחסים טובים עם סוריה על בסיס של "כבוד הדדי". שעבאן לא שללה את האפשרות כי בעקבות השיחות בין המדינות "יינקטו צעדים מעשיים", והוסיפה: "הגיעו אלינו מסרים מאובמה שהוא נחוש לפתוח דף חדש".
שבוע קריטי של פגישות בירושלים
מיטשל צפוי לנחות היום בישראל, מה שיחל את שרשרת הביקורים של בכירי הממשל האמריקני - שתימשך השבוע עם בואם של שר ההגנה רוברט גייטס והיועץ לביטחון לאומי, ג'יימס ג'ונס.
מיטשל יביא עמו לירושלים מסרים מסוריה באשר לאפשרות של חידוש הדיאלוג המדיני. אולם, בשלב זה, אין מצפים לפתיחת שיחות. שר הביטחון ברק למשל,
סבור שיש לכלול את הדיאלוג המחודש עם סוריה כחלק מהמתווה האזורי הכולל. בשל המחלוקת הנמשכת עם האמריקנים והקהילה הבינלאומית סביב ההתנחלויות, נראה לאנשיו שאין צפויה השבוע פריצת דרך, כמו הצהרה על פתיחת שיחות עם דמשק.
בהתייחסו לנושא ההתנחלויות והדרישה הישראלית הנגדית לנורמליזיציה ביחסים עם מדינות ערב, מיטשל ציין כי "זו המטרה הסופית" המוגדרת גם ביוזמת השלום הערבית.
גורם מדיני בכיר בלשכת ראש הממשלה בירושלים אמר כי "כל שלושת הבכירים שיגיעו לכאן מדווחים ישירות לאובמה - ומכאן המורכבות והמשמעות הרבה של הפגישות". גורם מדיני בכיר אחר הוסיף כי "יש הבנה שיש להוריד את המתח בין המדינות, גם אם אין הסכמות מלאות, ודאי בסוגית ההתנחלויות".