שתף קטע נבחר
 

התעללו בחיית המחמד שלכם? תתבעו

פגעו לכם בכלב? הרעילו לכם את החתול? למרות העמימות המשפטית הקיימת בנושא, ולמרות שכלב אינו מוגדר "בן משפחה", עו"ד אורן בושרי סבור כי ניתן לתבוע פיצויים מהמתעלל שפגע בחיית המחמד שלכם וגרם גם לכם צער ויגון

דניאל, תושב המרכז, גילה כי כלבו האהוב סובל מחבורות חוזרות ונישנות לאחר שהייה בגינה במהלך היום. הוא חשד באדם שהתעלל בכלב, התלונן במשטרה וזו הצליחה לאתר את החשוד ואף הגישה נגדו כתב אישום. כעת, ממתין דניאל לתחילת המשפט.

 

המציאות מלמדת כי בתי המשפט לא חסים על נאשמים שהורשעו בהתעללות בבעלי חיים, וכבר הטילו עונשי מאסר בפועל עליהם. אך בפועל, מלבד העונש שיוטל על המתעלל, סביר להניח שהפיצוי שייפסק לדני בהליך הפלילי יהיה זעום - כ-2,000 ש"ח. אך בהליך אזרחי יכול דניאל לתבוע פיצוי בגין התעללות בחיית המחמד שלו בגין רגשי צער ויגון, כאילו היה הכלב בן משפחה. אז מדובר בסכום של 100 אלף שקל לפחות.

 


 

כלב אינו נחשב ל"יישות משפטית"

הדבר אינו מובן מאליו. כלב אינו נחשב ליישות משפטית ואינו יכול לתבוע את המתעללים בו. גם בעלי הכלב אינם מוגדרים כ"בן משפחה", ולכן גם הם אינם כשירים להגיש תביעה. למרות זאת, רמזים בפסיקה שניתנה בעבר ופרשנות יצירתית, פותחים פתח לשקול הגשת תביעות מסוג זה.

 

ככלל, בית המשפט לא נוטה לפסוק פיצויים לאדם בשל נזק נפשי וטראומה שנגרם לאחר. עד כה, הקריטריונים להגשת תביעה על ידי אדם שנפגע אך לא חווה על בשרו נזק פיזי - למשל, עד ראייה לנזק של אדם אחר שגרם לו לפתח נזק נפשי בעצמו - היו די מגבילים.
 
עד הראייה היה חייב להיות בסמוך למקום התאונה או ההתעללות ולראות את הנזק הפיזי שנגרם לנפגע הראשי. בנוסף, היה עליו להוכיח כי התפתחות הטראומה אצלו קרתה בסמיכות למועד בה אירעה התאונה לנפגע הראשי.

 

אחד התנאים המגבילים ביותר דרש כי גם הנכות שתיפסק למי שחווה טראומה כעד תהיה משמעותית ולא תפתח משיעור של 20 אחוז לפחות. דבר זה יצר מצב בו כל מעגל הקרובים שסבלו מרגשי צער ויגון לא "זכו" להכרה בנכות הנפשית שנגרמה להם, משום שזו לעולם לא הייתה בגובה הנדרש. 

 

ניתן לתבוע פיצוי כספי מהמתעלל

למרות ההגבלות, עדיין יש תקווה - פסק דין שנתקבל בבית המשפט העליון מרמז שניתן לנסות ולהגיש תביעה לפיצוי כספי מהמתעלל. בתיק של לבנה לוי ואחרים נגד בית החולים "שערי צדק", דן בית המשפט העליון בתביעת הורים לעובר שנולד מת בעקבות רשלנות בית חולים.
 
ההורים לא יכלו לתבוע פיצויים כיורשים משום שהעובר הלך לעולמו בטרם לידתו ולא נחשב כחי. הם אמנם סבלו מנזק נפשי אך הוא הוגדר "קל" ולא הגיע לכדי שיעור של כ-20 אחוז. למרות זאת חשבו השופטים כי עשיית הצדק תוחמץ, ופסקו בשל כך פיצוי כספי להורים. הם נימקו זאת בכך שהקורבן נעדר כשרות משפטית.

 

השופט ריבלין כתב בגזר הדין: משפט המבהיר שייתכן מצב ובית המשפט יפסוק פיצויים בגין טראומה שחווה בעליו של הכלב בשל ההתעללות: "בהחלט תיתכן הנחה לפיה בוצעה פגיעה - ואף נעשתה עוולה, אולם מושאהּ נעדר כשרות משפטית, ומשכך אינו יכול לתבוע סעד בגינה. סברה זו אפשרית, למשל, ולהבדיל, כאשר מדובר בבעל חיים שחווה התעללות..."

 

לבעלים של כלב וחתול שחוו התעללות, מומלץ אם כן להגיש תביעת נזיקין כנגד המתעלל, מאחר שקיים סיכוי ממשי כי השופטים יפסקו לו פיצויים ממשיים, כאילו היה הכלב "בן משפחה".

 

עו"ד אורן בושרי, מומחה בדיני ביטוח ונזיקין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלב אינו נחשב ליישות משפטית
עו"ד אורן בשורי
צילום: יוסי שליו
מומלצים