שתף קטע נבחר

שפעת החזירים: בטוח תרצו למשש את הפסל?

ברחבי העולם מוצבים פסלים וחפצים רבים שנהוג למשש או לנשק כערובה למזל, הצלחה ופריון. שפעת החזירים מציבה דילמה: לוותר בקלות על איבר מינו הזקור של העיתונאי הצרפתי או על אשכי השור של וול סטריט כדי לצמצם אפשרות הדבקה, או לדבוק באמונה - ולעזאזל מיליארדי החיידקים?

ברחבי העולם נושאים עיניים בציפייה לאוסטרליה, שבה החלו לנסות חיסון נגד שפעת החזירים. זאת, לאחר שהמחלה מתפשטת ונהפכת אלימה יותר ויותר, ומתעוררות שאלות רבות וחששות גוברים והולכים. בעיצומו של הקיץ - שיא עונת התיירות בעולם - ראוי לציין רק כמה מהפסלים והחפצים שבני אדם נוהגים למשש, ללטף ולנשק בתקווה ובאמונה כי הדבר יביא להם מזל.

 

סקרנו כמה מהמקומות האלה, כדי לעורר נקודה חשובה למחשבה: נכון, נסעתם עד למקומות שבו הפסלים והחפצים נמצאים זה מאות בשנים, ולא תעשו מה שמיליוני תיירים ומקומיים עשו לפניכם? בעצם, אולי דווקא בגלל זה תוותרו על העניין בעיצומה של מחלה המתפשטת ברחבי העולם וגובה קורבנות?

 

אירופה

בית ג'יולטה (Casa di Giulietta), ורונה, איטליה - הבית שבו כביכול התגוררו בני משפחת קפולט, הוריה של יוליה מ"רומיאו ויוליה", נהפך במרוצת השנים אתר עלייה לרגל בעבור תיירים. החלק המפורסם בבית הוא כמובן המרפסת שבחזיתו, אך בחצר מצוי מוקד משיכה אהוד לא פחות - פסל עשוי ארד של יוליה החושפת את חזהּ. אנשים נוהגים ללטף את השד החשוף כדי לזכות במזל טוב.

 

קברו של ויקטור נואר (Victor Noir), בית הקברות פר לשז (Père Lachaise), פריז, צרפת - בבית הקברות הידוע שבצפון בירת צרפת נחים על משכבם מפורסמים רבים, בהם אוסקר ויילד, פרדריק שופן, ג'ים מוריסון, איב מונטאן ואדית פיאף. ואולם אחד המוקדים לעלייה לרגל, בעיקר של נשים המבקשות להרות בהקדם, הוא קברו של ויקטור נואר.

 

תחת המצבה שעליה הוצב פסל של דמות שוכבת קבור עיתונאי שנרצח בידי קרוב משפחתו של נפוליאון השלישי. איבר המין של הפסל זקור מתחת למכנסיו, ונשים נוהגות למשש אותו כסגולה לפריון. 


חתונה בבית המפורסם בוורונה (צילום: רויטרס)

 

Everard 't Serclaes, בריסל, בלגיה - תושביה של בירת בלגיה נוהגים לומר כי הפסל מעניק מזל וממלא משאלות לכל מי שנוגע בו. זרועה של הדמות האנושית ואפו של הכלב נחשבים לאברים שמעניקים את המזל באופן המובהק ביותר. חלקים פופולריים נוספים למישוש הם פני מלאך ומגן.

 

St. John of Nepomuk, פראג, צ'כיה - פסלו של הקדוש המעונה הוא אחד המקומות המפורסמים והאהודים בבירת צ'כיה. הפסל הוצב לכבודו של הקדוש שהוצא להורג כשהושלך למי נהר הוולטבה מהגשר שעליו ניצב הפסל. בבסיס הפסל מוצגות תמונות המתארות אירועים בחייו של הקדוש, בין השאר מותו.

 

הלוח נהיה מבריק במשך מאות השנים, בידיהם של האנשים שליטפו אותו כדי לזכות במזל. כמו כן, האמונה היא כי ליטוף הלוח מבטיח שהמלטף ישוב לפראג.

 

פסל האריה, ארמון Residenz, מינכן, גרמניה - בארמון ישבו מלכי בוואריה. בימינו הוא משמש אחד המוזיאונים המרשימים ביותר לעיצוב חדרים באירופה. נהוג לגעת באפו של פסל האריה שניצב בכניסת אודנפלאץ כדי לזכות במזל.

 

המזרקה היפה (Schöne Brunnen), נירנברג, גרמניה - מוקד המשיכה הראשי במזרקה הוא טבעת זהב נוצצת, הקבועה באחת הגדרות המקושטות שמקיפות אותה. אנשים מסובבים את הטבעת הזו שלוש פעמים - ומאמינים כי כך הם מבטיחים שמשאלותיהם ייתגשמו.

 

פסל הרמב"ם , קורדובה, ספרד - פסלו של רבי משה בן מימון ניצב סמוך לבית כנסת. נהוג לשפשף את רגלו של גדול חכמי ישראל בימי הביניים כדי לזכות במזל.

 

ארצות-הברית

השור של וול סטריט, ניו-יורק - מדובר באחד הסמלים המובהקים במתחם הפיננסי של מנהטן. פסל הארד המרשים שיצר ארטורו די מודיצ'ה הוצב ליד הבורסה של ניו-יורק כדי להשיב אליה את השוורים, המסמלים עליות שערים - בניגוד לדובים, שמסמלים ירידות. הפסל הוצב ב-1987, לאחר מפולת בשווקים.


שוק של עליות או שוק של חיידקים? (צילום ארכיון: AFP) 

 

סוחרים, ברוקרים ותיירים נוהגים למשש את אשכיו של הפר כדי לזכות במזל.

 

פסל סטפן פוסטר (Stephen Foster), פיטסבורג, פנסליבניה - בפסל מוצג אדם לבן ולרגליו יושב עבד שחור שמנגן. מאז הוקמה התנועה האמריקנית לזכויות האזרח התעורר מפעם לפעם ויכוח ציבורי סביבו. אחדים טענו כי מדובר בגזענות, ואילו אחרים טענו כי השיר שמוצג במקום הוא למעשה אחד השירים הראשונים נגד העבדות.

 

בכל מקרה, אנשים רבים מאמינים כי שפשוף הבוהן ברגלו של העבד מביא מזל. 

 

נערות המופע, לאס וגאס, נבדה - מדובר בפסל ארד במלון ריביירה שבו מחוללות נערות, כשעכוזיהן מופנים אל המתבוננים.

 

מהמרים שרוצים להגביר את סיכויי הזכייה שלהם נוהגים להעביר סיבוב על הישבנים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוותרו על שפשוף רגלו של פסל רמב"ם?
מתמגנים מפני שפעת החזירים ביפן
צילום: AP
מומלצים