בעקבות פרשת הפג בצפון: האם היה לה סיכוי?
בעקבות קביעת המוות המוטעית של הפג בן 21 השבועות בבי"ח בנצרת: מהם סיכויי ההישרדות של פג שנולד לפני השבוע ה-24, מאילו מחלות סביר שיסבלו, ומאיזה שבוע נהוג לבצע החייאה אוטומטית?
הלילה נפטרה הפגה שנולדה בשבוע ה-21 להריון, לאחר שמותה נקבע בטעות יום קודם. אולם בשבוע כה מוקדם להריון, סיכויי ההישרדות הם אפסיים. גם אלה שמצליחים לשרוד, סובלים מפגיעות קשות ובהן פיגור מוחי, זיהומים קטלניים, עיוורון, חירשות, נכות, קשיי נשימה ומחלות כרוניות אחרות.
הפרשה החלה אמש (יום א') כאשר זוג תאומים נולד באחד מבתי החולים בנצרת בשבוע ה-21 להריון. בבית החולים בו נולדו קבע רופא את מותם, אולם בשעות הערב בשעה שרחצו את גופותיהם, הבחינו לפתע כי אחד העוברים מראה סימני חיים. העובר ממין נקבה הועבר לפגייה של בית החולים "העמק" בעפולה על ידי ניידת טיפול נמרץ של מד"א, אולם חרף ההחייאה והטיפול האינטנסיבי הפגה נפטרה.
מדיניות ההחייאות
לפני השבוע ה-23 להריון סיכויי ההישרדות הם פחות מ-5%. סיכויי ההישרדות הללו תלויים בידע ובמיכשור המתקדם של הפגייה, ובמצבו של הפג.
במחקר שהתפרסם החודש בכתב העת הרפואי Pediatrics, נבדקו 6,000 תינוקות שנולדו במשקל של פחות מקילוגרם אחד ברחבי ארה"ב. מסקנות המחקר: הסיכוי של תינוק שנולד במשקל נמוך מ-500 גרמים לשרוד ללא סיבוכים לטווח ארוך
כמעט נקברה חיים
הפגה שכמעט נקברה בטעות - מתה בבית החולים
שרון רופא-אופיר
לפנות בוקר קבעו הרופאים בבית החולים "העמק" את מותה של הפגה שנולדה בשבוע ה-22 - וכמעט הובאה לקבורה, טרם שהראתה סימני חיים. מנהלת בית החולים: "מבחינה רפואית לא היה הרבה מה לעשות - ובכל זאת ניסינו לעשות את המקסימום"
במצב כזה, נדרש צוות הפגייה לבצע החייאה הכוללת הנשמה מלאכותית, חיבור עירוי טבורי, מתן תרופות ונטילת בדיקות רבות. ברוב מדינות העולם המערבי, לא נהוג להחיות פג אם נולד לפני 23 שבועות להריון. בישראל מקובל ברוב בתי החולים שבשבוע ה-23 להריון, ההחלטה על ביצוע ההחייאה תלויה במצב הפג, ברצון ההורים ובדעת הרופאים. עם זאת, החל מהשבוע ה-24 נהוג לבצע החייאה מלאה ללא קשר לרצון ההורים ברוב בתי החולים בארץ.
מערכות גוף לא בשלות
אז מה קורה בשבוע כה מוקדם להריון? הפגים נולדים כשאינם בשלים. הריאות עדיין אינן מפותחות ולא מכילות את החלק הסופי הקרוי "נאדיות ריאה" שם מתבצע שחלוף החמצן ודו-תחמוצת הפחמן. הריאות גם עדיין אינן מכילות את החומר "סורפקטנט" המפחית את תנגודת הריאות, וכך רקמת הריאה עדיין במצב של "קריסה" ואינה מתנפחת דיה כדי לקלוט את שחלוף הגזים.
אבל גם מערכות הגוף האחרות אינן בשלות: כך למשל, מערכת החיסון עדיין אינה מוכנה לעולם החיצוני, נוגדנים עדיין לא הספיקו לעבור מהאם לעובר, ויחד עם הפעולות הפולשניות הרבות והשהות בפגייה המכילה חיידקים עמידים, חלקם הגדול של הפגים לוקה בזיהומים קשים ובהם זיהומי דם, דלקות קרום המוח. חלק מהפגים אכן נפטר בשל זיהום קשה.
אבל לא רק הגוף אינו מוכן ליציאה לאוויר העולם: גם היכולת הטכנית של הפגיות ברחבי העולם לטפל בפגים קטנים כל כך היא מוגבלת, הן מבחינת הידע והן מבחינת הציוד. וכך, רובם המוחלט של הפגים לפני השבוע ה-23 לחיים מוצאים את מותם תוך שעות עד ימים ספורים והבודדים שנותרו בחיים סובלים מנכות קשה ופגיעות המותירות אותם ואת הוריהם בסבל רב.
מערכות לא בשלות
צילום: indezx open
מומלצים