שתף קטע נבחר

שפעת החזירים: למה מתים מזה?

בעקבות החשד שמותו של שמעון עזרן, תושב אילת בן 35, נגרם משפעת החזירים: כמה עובדות על הווירוס, ולמה לא צריך עדיין להיכנס לפאניקה

הבוקר נודע כי נתיחת גופתו של שמעון עזרן, תושב אילת בן 35 שמת בסוף השבוע, העלתה כי הוא נדבק בנגיף H1N1 הגורם לשפעת החזירים. על פי ההערכות, זו גם סיבת המוות שלו. עזרן הוא מקרה התמותה הראשון בישראל מהמחלה. מה, אם כן, גורם למקרה המוות משפעת חזירים?

 

שיעור התמותה מהנגיף מגיע עד 4%, והוא נמוך לא בכדי: הנגיף הזה שהתפשט כבר ל-160 ארצות, הוא אמנם מדבק ביותר ועובר בקלות, אולם דומה בהשפעתו לנגיפי שפעת אחרים. על פי ההערכות, רבים מאיתנו נושאים אותו מבלי ללקות במחלה כלשהי. אחרים יראו סימנים קלים של שפעת שיחלפו בתוך מספר ימים.

 

חולים כרוניים: עדיין אוכלוסיית הסיכון העיקרית

אולם בדומה למחלת שפעת רגילה, אוכלוסיות בסיכון ובהם חולים כרוניים (חולי סוכרת, אי ספיקת כליות, מחלות

סרטן, חולים תחת טיפול מדכא חיסוניות) נמצאים בסיכון מוגבר בשל מערכת חיסון שאינה תקינה. הנגיף עשוי לעבור בשיעול, התעטשות, או מגע ישיר עם אדם חולה או חזיר חולה. מסיבה זו תנאים של היגיינה ירודה (כמו זו בארצות מתפתחות דוגמת מקסיקו) מגבירים את שיעור התחלואה.

 

כיצד, אם כן, גורם הנגיף לתמותה? ברובם המכריע של המקרים, מדובר בסיבוך של דלקת ריאות. בלא איבחון וטיפול מוקדם, עלולה דלקת הריאות להסתבך עד לאי ספיקה נשימתית. לזיהום זה עלולים להתלוות גם זיהומים נלווים הדורשים לא רק טיפול ב"טמיפלו" – התרופה היחידה כנגד נגיף H1N1, אלא גם טיפול אנטיביוטי, הנדרש לעתים באמצעות עירוי.

 

קיימים דיווחים בספרות הרפואית על כך שהווירוס עלול לגרום לסיבוכים נוספים, נדירים יותר, ובהם דלקת של שרירי הלב, דלקת ברקמת המוח (אנצפליטיס), זיהום מפושט בדם, פרכוסים, דלקות שרירים ומצב של הלם ספטי בו מתרחשת נפילת לחץ דם ופגיעה רב מערכתית בכל רקמות הגוף.

 

אין סיבה לפאניקה

עם כל אלה, עדיין אין סיבה לפאניקה: שיעור התמותה הגבוה אופייני בעיקר לארצות בהן רמת הרפואה נמוכה, ההיגיינה

 ירודה, הצפיפות גבוהה ויכולת האבחון והטיפול מוגבלים. בישראל הונחו כל צוותי הרפואה בקופות החולים ובתי החולים כיצד יש לטפל בחולים הנמצאים בסיכון גבוה לסיבוך של המחלה ומסיבה זו, שיעור הסיבוכים מהמחלה הוא בין הנמוכים בעולם.

 

עידוד נוסף יגיע בסתיו הקרוב: מספר חברות תרופות כבר הודיעו כי יסיימו בתוך מספר חודשים לפתח את החיסון החדש נגד הנגיף H1N1. מדינות רבות כבר הודיעו על רכישה מוקדמת המונית של החיסון הצפוי. ועד אז נותר להיות ערניים לתסמיני המחלה, להקפיד על היגיינה מירבית ולעקוב אחר הנחיות הרופא המטפל.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין עדיין סיבה לפאניקה
צילום: AP
לקה בוירוס. שמעון עזרן ז"ל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים