מוסא למיטשל: לא נעשה שום צעד לנורמליזציה
מסר תקיף ממזכ"ל הליגה הערבית לשליח האמריקני המבקר בקהיר: "הערבים לא יעשו שום צעד, לפני שישראל תפסיק את מדיניות הבנייה בהתנחלויות". מיטשל: לא צריך נורמליזציה באופן מיידי - זה יגיע בהמשך
"הערבים לא יעשו שום צעד של נורמליזציה, כוויתור למען ישראל" -
כך אומר מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא, בתום פגישה עם השליח המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל. מוסא אמר אחר-הצהריים (יום ב') בקהיר כי "הערבים לא יעשו שום צעד, לפני שישראל תפסיק את מדיניות הבנייה בהתנחלויות".
מיטשל ביקר אתמול בדמשק, המשיך לישראל, ולאחר הביקור בקהיר, שלא תוכנן מראש - הוא צפוי להגיע לבחריין. בתום פגישה עם נשיא מצרים, חוסני מובארק, אמר מיטשל כי וושינגטון אינה מבקשת מאף מדינה ערבית למסד נורמליזציה עם ישראל באופן מיידי, אך הבהיר כי "זה יגיע במהמשך התהליך".
מובארק (מימין) ומיטשל, היום בקהיר (צילום: AP)
לדברי מיטשל, בכוונתו להיפגש עם מנהיגים ערבים רבים, "במטרה לעודד אותם לנקוט בצעדים אמיתיים לעבר נורמליזציה של הקשרים עם ישראל". כמו כן, ביקש מהפלסטינים "להימנע מהצהרות או צעדים שעלולים להפוך את קיומו של משא-ומתן משמעותי ופורה לבלתי אפשרי".
פרס על ההקלות בגדה: קונצרט שמנגן היטב
דובר שגרירות ארה"ב, קורט הוייר, מסר מוקדם יותר כי נסיעתו של מיטשל למצרים באה בעקבות בקשתו של הנשיא מובארק. מיטשל היה אמור לבוא לקהיר רק מחר, אך לבסוף "קפץ" לביקור קצר היום, שממנו שב כבר לישראל. עם שובו, נפגש כמתוכנן עם נשיא המדינה שמעון פרס במשכנו בירושלים. בטרם נכנסו לפגישה בארבע עיניים, נשאו השניים הצהרות המתייחסות לדרישות האמריקניות לשינויים במדיניות ישראל בגדה, ולנושאים מדיניים נוספים.
פרס הדגיש את נאום בר-אילן של ראש הממשלה נתניהו, כנקודת מפנה מדינית: "יש אנשים שחושבים שמדובר בצעד קדימה. למעשה מדובר בזינוק קדימה. זהו שינוי משמעותי בפוליטיקה הישראלית. הוא התגאה גם בהקלות האחרונות שעשתה ישראל בגדה המערבית, שכללו הסרת מחסומים: "אני מאמין שהמצב הכלכלי בגדה השתפר בצורה מרשימה. בנושא זה ישראל עשתה הקלות, ומתוך 41 נקודות מעבר, 25 הוסדרו. אנחנו מתרשמים גם מעבודת ראש הממשלה הפלסטיני פיאד וממאמצים של מדינות אחרות. זה נראה כמו קונצרט שמנגן היטב לטובת העם הפלסטיני".
בתגובה אמר מיטשל: "כפי שכולם ראו, יש התקדמות וצריך להכיר בה. ישראל עשתה צעדים משמעותיים בגדה, אני מקווה שכך הדברים יישארו. עכשיו חזרתי ממצרים, והנשיא מובארק ביקש ממני להעביר את תחושותיו אליך, כי גם איחוד האמירויות, בחריין ועוד תומכים במאמץ להתגבר על ההתמקדות בעבר, ולקרוא למדינות ערביות נוספות לעשות מה שהן יכולות על מנת לממש את יוזמת השלום".
מיטשל הדגיש את רצונו של הנשיא ברק אובמה שכל המעורבים יתמכו במאמצים אלו: "ממדינות ערב הוא ביקש לנקוט בצעדים משמעותיים לנורמליזציה עם ישראל. מהפלסטינים לשפר ולהגדיל את אמצעי הביטחון וההגנה, לפעול נגד אלימות ולהימנע מדיבורים ומעשים שמקשים על התקדמות מהירה למשא-ומתן מוצלח, מישראל לקדם גישה משופרת וכלכלית לפלסטינים ולהתמודד מול נושאים קשים, הכוללים בין היתר את ההתנחלויות והמאחזים".
הנשיא ביקש מהשליח האמריקני להתאזר בסבלנות לגבי קביעת תאריכים: "אתה צריך קצת סבלנות, זה לא הצעה פשוטה, אני מכיר את התאריכים ואני יודע שלנשיא יש סדר יום משלו". הוא הוסיף כי הוא מאמין ש"עלינו להמשיך לעבוד, וגם כי הצד הפלסטיני לא יהיה מוכן לפני ה-4 באוגוסט, אז תתקיים ועידת הפתח. עד אז אני לא אחכה לתגובתם, יש להם בחירות ורגישויות אחרות".
גייטס לנתניהו: המו"מ מול איראן - מוגבל בזמן
הבוקר נועד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עם מזכיר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, ועם צוותו. שני המנהיגים דנו בשורה של נושאים שבין שתי המדינות ובנושאים אזוריים - בתחומים המדיניים, הביטחוניים והאסטרטגיים. בלשכת ראש הממשלה אמרו כי הפגישה התקיימה "באווירה חיובית מאוד".
חלק ניכר מהדיון הוקדש לנושא האיראני. גייטס אמר כי ארה"ב וישראל רואות עין בעין את האיום הגרעיני האיראני, והסביר כי מדיניות המשא-ומתן של ארה"ב כלפי איראן תהיה מוגבלת בזמן. ראש הממשלה נתניהו חזר על הרצינות הרבה שמייחסת ישראל לשאיפות הגרעיניות של איראן ועל הצורך לפעול בכל האמצעים כדי למנוע ממנה להשיג יכולת צבאית גרעינית.
השבוע המדיני העמוס והקריטי, שבמהלכו מתקיימות פגישות רבות בין בכירים ישראלים לנציגי הממשל האמריקני, נפתח אתמול בפגישה בין מיטשל לשר הביטחון אהוד ברק, ונמשך הבוקר בפגישה של ברק עם גייטס. בהמשך השבוע יגיע לפה גם היועץ לביטחון לאומי, ג'יימס ג'ונס.