שתף קטע נבחר
 

מטבע עולמי חדש: קרוב מאי פעם?

היחלשות המטבע האמריקני היא תופעה כלל עולמית. רוסיה וסין, מחזיקות הדולרים הגדולות, מודאגות מ"ההתנהלות הבזבזנית" של הנשיא אובמה ומבקשות למצוא תחליף לדולר. האם המהלך אותו הן מובילות יצלח, ומי יהיה היורש של השטר הירוק?

הדרמה שהתחוללה השבוע בשוק המט"ח בישראל היא סימפטום לתהליך רחב היקף המתחולל בעולם, המטבע האמריקני הולך ומאבד את אמונם של אזרחי מדינות רבות ברחבי הגלובוס.

 

כאן, אצלנו, בנק ישראל מבצע "הנשמה מלאכותית" לשטר הירוק על ידי רכישה מסיבית של דולרים, מהלך שגורם בינתיים לעצירת הידרדרותו אל מול השקל. אך רבים מטילים ספק בהצלחתו של המהלך, בהתחשב במגמה העולמית.

 

כבר כמה חודשים שמספר מדינות חשובות, בעלות כלכלות מהגדולות בעולם, מערערות על ההגמוניה של הדולר כמטבע העולמי ומדגישות את הצורך בהחלפתו במטבע חדש.

 

מה קרה לדולר?

מדינות רבות קנו את הנכס, שהן האמינו כי הוא הכי פחות מסוכן בעולם – אגרות החוב האמריקניות. אולם כעת הן מתחילות לדאוג. הן עוקבות בדאגה אחרי התוכניות הכלכליות של אובמה וחושבות לעצמן "הכסף שלנו יושב בארה"ב ואובמה מבזבז אותו בצורה מסוכנת", לשיטתן זהו כבר לא הנכס הבטוח בעולם.

 

אותן מדינות מסיקות כעת כי ייתכן והכספים שהושקעו באג"ח האמריקני לא ישובו במלואם ואולי נכון יותר היה להשקיע באג"ח של מדינה אחרת.

 

בנוסף לכך, גם אם נאמר שלארה"ב יש יכולת החזר, טוענות אותן מדינות, כי אובמה מייצר הרבה יותר דולרים ממה שהיה פעם, מהלך שיוביל לפיחות של המטבע. אם כן, גם אם הכסף יחזור, הוא יהיה שווה הרבה פחות. "הפעולות שבהן נוקט אובמה מעוררות ספק לגבי יכולתה של ארה"ב להחזיר את הכסף למשקיעים בעולם" אומר טל עבדה, סמנכ"ל ההשקעות של כלל פורקס.

 

נושא המטבע העולמי החדש עלה בתחילת שנת 2009 , עם ההודעה של אובמה על תוכנית התמריצים שלו. מי שהובילה אז את המהלך היתה רוסיה, שאינה חפה כמובן משיקולים פוליטיים. מובילה נוספת של הרעיון היא סין, שנחשבת לגוף הלא אמריקני שמחזיק בכמות הגדולה ביותר של אג"ח אמריקני.

 

ההצעה אותה מובילות רוסיה וסין היא שקרן המטבע העולמית תייסד מטבע שישמש קודם כל, עוד לפני בעיית האג"ח, כמטבע חליפי לדולר לצורך עסקאות בין לאומיות. כיום, רוב העסקאות הבינלאומיות נקובות בדולר, גם אם אינן קשורות לארה"ב. כך לדוגמה כשסוחר כלשהו מוכר נפט מערב הסעודית להולנד - המטבע שבו נקבעת העסקה הוא בדולר. ולכן הרעיון הוא ליצור קודם כל מטבע חליפי.

 

הדבר השני הוא להפנות חלק מייתרות המט"ח העתידיות של המדינות, לאפיקים אחרים ולא לאג"ח של ארה"ב. מהלך זה יכול להיעשות כך שקרן המטבע העולמית תנפיק אג"ח, או לייצר חבילה של אג"ח שכוללת בתוכה אג"ח של כמה מדינות.

 

מי ייפגע?

מטבע עולמי חדש יפגע בראש ובראשונה בכלכלת ארה"ב, שבה יכולת גיוס הכסף היא חלק מהמודל הכלכלי של המדינה. ארה"ב צורכת יותר כסף ממה שהיא מייצרת ולכן זקוקה לתזרים קבוע מבחוץ (בצורת רכישת אגרות החוב שלה), בשביל להמשיך לפעול. זו הסיבה שרואים את שר האוצר האמריקני טס לרוסיה, לברזיל ולסין ומתחנן בפניהן שימשיכו לקנות את האג"ח של ארה"ב ושלא יחשבו על 'רעיונות' אחרים. אבל לא רק האמריקנים פוחדים מהיום שבו הדולר לא ייתן את הטון.

 

מדינות רבות ובהן סין ורוסיה מחזיקות כיום במיליארדי דולרים. אם מחר בבוקר יחליטו הרוסים והסינים שהם עוברים למטבע אחר וימכרו את הדולרים שלהם, המטבע יצנח וכיוון שהם מחזיקים בהיקפים אדירים של איגרות חוב, הראשונים שיפגעו יהיו הם עצמם. לכן, הם עובדים על התהליך בשקט יחסי, הם צריכים ליצור שיווי משקל: מצד אחד כן להניע את התהליך ולהוציא כסף מארה"ב ומצד שני להניע אותו בלי לגרום לאבדן אמון בדולר שיוביל לקריסתו - תהליך מורכב ביותר.

 

בנוסף, יש לציין שאחת הקונות הגדולות של התוצרת הסינית היא ארה"ב, אם לא יהיה להם כסף - כי סין לא תקנה מהם אג"חים, אז הם לא יבזבזו כסף, וסין תהיה בין הראשונות לסבול מכך. בהחלט מילכוד לא פשוט.

 

היכן עומד הרעיון הזה היום?

בכנס של ה- G8 (כנס המדינות המתועשות) בתחילת השנה, העלתה רוסיה את הנושא וארה"ב הורידה אותו מסדר היום. לאחר מכן, בכנסים אחרים שבהם השתתפו רק מדינות מתפתחות, הנושא נידון בהרחבה. בכנס ה- G8 שנערך לפני כחודש, כבר דנו בנושא הזה כחלק מלוח הנושאים הרגיל כשגם סין וגם ברזיל מצטרפות להצעתה של רוסיה. בבסיס דבריהן טוענות אותן מדינות כי הן חוששות לכספן מאחר וממשל אובמה מדבר על צורך בתוכנית תמריצים - מס' 2 שתגדיל את הסיכון שכבר היום הוא גבוה.

 

רוסיה אמרה שהיא כבר מוכנה למכור אג"ח של ארצות הברית בשווי 400 מיליון דולר ולהפנות אותם למטבע החליפי על מנת להניע את התהליך.

 

חשוב לציין כי לרוסיה וסין אינטרסים נוספים בהחלשתה של ארה"ב וייתכן כי בהובלת המהלך תלויים יותר שיקולים פוליטיים מפיננסיים.

 

האם באמת עשוי העולם לעבור למטבע חדש?

נראה שרוסיה מנסה ליצור מסה קריטית, קואליציה בינלאומית שתאפשר את המהלך, כי היא לא מסוגלת לעשות את זה לבד. היא מנסה להשיג תמיכה מכמה שיותר מדינות וזה לא קורה כל כך מהר, אבל הרעיון בהחלט מתקדם וצובר תומכים.

 

הצלחת התוכנית תלויה גם לא מעט בהתנהלות ממשל אובמה. במידה וארה"ב תמשיך לנהוג בחוסר אחריות מבחינת המשקיעים, ואובמה ימשיך לבזבז כספים, זה יעזור מאד לקדם את המהלך. אם הוא ינהג בשמרנות ואחריות, והמשיקעים יחזרו להאמין בו , מספר התומכים בתוכנית המהפכנית הזו יקטן ולא תבנה הקואליציה הנדרשת להנעת התוכנית.

 

"אובמה מבסס את תוכניות החילוץ שלו על תהליך ה'ניו דיל' של רוזבלט, תוכנית היציאה מהמיתון הגדול שיצאה לפועל בשנת 1933-1935", אומר טל עבדה, "אבל המצב הכלכלי של הארה"ב שונה כיום". לדבריו, יחס החוב תוצר של ארה"ב גבוה בהרבה והעולם גלובלי יותר ולכן למשקיעים יש חלופות השקעה זמינות להפניית ההון במקרה שאיבדו אמון. התוכנית של אובמה עשויה להיות חיובית בטווח הקצר כיוון שהיא יוצרת ביקושים, אבל הרחבה מוגזמת שלה עלולה להגביר את הסיכון המגולם במדינה ולגרום לבריחת משקיעים שתעמיק את המיתון ותאט את תהליך הצמיחה וההתאוששות של הכלכלה האמריקנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים