שתף קטע נבחר
 

אלון חילו תובע את חברי דירקטוריון פרס ספיר

הסופר החליט לתבוע את מפעל הפיס ואת חברי הדירקטוריון לאחר דיון בוועדת החינוך של הכנסת. "הם היו אמורים למנות את השופטים, ובגלל ההתנהלות הרשלנית שלהם כל זה קרה. אפילו לא נתנו לי זכות שימוע"

הסופר אלון חילו החליט לתבוע באופן אישי את חברי דירקטוריון קרן ספיר, עקב השתלשלות העניינים בפרשת פרס ספיר וביטולו. את הדברים אמר היום (ג') עם תום הדיון בוועדת החינוך של הכנסת בנושא הפרס, אותו יזם חבר הכנסת נחמן שי. כזכור, חילו זכה בפרס על ספרו "אחוזת דג'אני", ובפיס הוחלט לשלול ממנו ומארבעת הפיינליסטים את הפרס.


ח"כ אורבך. "פשרה למען כבוד הסופרים וכבודו של הפרס" (צילום: גיל יוחנן)

 

עוד נכחו בדיון יו"ר הועדה, ח"כ זבולון אורלב, חברי הכנסת ניצן הורוביץ ואורי אורבך, הסופרת נורית גרץ, פרופ' רון שפירא, היועץ המשפטי של מפעל הפיס, נציגת הפורום המשפטי למען ארץ ישראל ועוד.

חברי הכנסת העלו במהלך הדיון מספר הצעות לפתרון הבעיה, אך נציגי הפיס לא נאותו לקבלן.

 

"למען כבוד הסופרים וכבודו של הפרס הצעתי למצוא פשרה מחוץ לכותלי המערכת המשפטית", אמר חבר הכנסת אורבך. "שישלמו לכולם סכום נאה, או שירכשו עוד מהדורה, משהו של רצון טוב ושלא קשור לתחום המשפטי".

 

יו"ר הועדה, ח"כ אורלב הביע צער על עוגמת הנפש שנגרמה לסופרים ואמר כי "כל גוף ציבורי חייב בהתנהלות ראויה, תקינה ושקופה ועל פי אמות מידה. אמון הציבור הוא חשוב ביותר ויש להחזיר אותו לפרס ספיר".

 

"הכל התחיל מההתנהלות הכושלת של הדירקטוריון, שלא הקפיד לשמור על הנהלים שלו עצמו", אמר חילו בשיחה עם ynet.

"על פי תקנון קרן ספיר, השופטים אמורים להתמנות בידי הדירקטוריון, אך בפועל מונו על ידי יו"ר חבר ועד השופטים. זאת היתה הסיבה המשפטית שהביאה לביטול ההחלטה. דירקטוריון הקרן הוא כאן העבריין שהפר את התקנון".

 

"התביעה שלי תהיה אישית נגד כל אחד מחברי הדירקטוריון, כנושאי משרה שהתרשלו והפרו את חובת הזהירות שלהם. דירקטוריון קרן ספיר הוא כאן העבריין מבחינה משפטית, והוא רוחץ בניקיון כפיו. בנוסף, גם עד היום אף אחד מהם לא טרח לתנצל בפניי. יש פה התנהגות אישית מבזה של כל אחד ואחד מהם", הוא הוסיף.

  

את התקנות ניתן למצוא בתקנון פרס ספיר, סעיף 2 א': "חֶבר השופטים יתמנה על ידי דירקטוריון קרן ספיר. כל חבר בחֶבר השופטים יידרש לחתום על הצהרת גילוי נאות".

 

בשבועיים האחרונים התקבל דווקא הרושם כי הצדדים הולכים לכיוון של פשרה, אפילו דובר על כך שהפיס

יחזור בו מהביטול ויעניק את הפרסים לחילו, רונית מטלון, איריס לעאל, נוריץ גרץ ואמנון דנקנר, כפי שסוכם מלכתחילה, אך היוזמה התמסמסה. "היתה יוזמה, אבל כנראה שהדירקטוריון טירפד אותה", אמר חילו.

 

מהוצאת "ידיעות ספרים", בה התפרסם "אחוזת דג'אני, נמסר:

"הוצאת ידיעות ספרים עומדת מאחורי כל החלטה של אלון חילו ותומכת בו לאורך כל הדרך".

 

גם איריס לעאל לא מתכוונת לשבת בחיבוק ידיים. היא אמנם לא הופיעה לדיון, אבל עודכנה על המתרחש. "אני לא יודעת אם אצטרף לתביעה של חילו, אבל אם לא יימצא פתרון - אתבע, ללא כל צל של ספק", אמרה ל-ynet.

 

במהלך הדיון השוותה גרץ את הפרס לתחרות "כוכב נולד", ופקפקה בכך שמדובר בעצם בפרס יוקרתי. לאחר הדיון אמרה "אני כרגע לא נוקטת בצעדים ולא מצטרפת לשום תביעה. אני ממש רוצה כבר לשים את כל הסיפור הזה מאחוריי וללכת הלאה. אין לי יותר כוח".

 

ממפעל הפיס נמסר: "בימים אלה אנו נמצאים בהתדיינות עם נציגים של הזוכה והפינאליסטים האחרים. אנחנו בהחלט מעוניינים למצוא מנגנון של פיצוי כספי עבור הסופרים, עקב הזמן שהם הקדישו והשקיעו בקידום פרס ספיר". 

 

יחד עם זאת, בפיס מדגישים כי עמדתם העקרונית לא השתנתה. "הטעויות נעשו בתום לב ומחוסר תשומת לב וההחלטה על הביטול היא בעלת משמעויות מרחיקות לכת עבור הסופרים. אבל לאחר מחשבה עמוקה ובהתחשב בעובדה כי בישראל מחולק כיום רק פרס ספרותי אחד בעל משמעות – אסור כי יוטל בו דופי ציבורי והוא חייב ליהנות מאמון הציבור".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים