הארגונים החברתיים לשרים: לא אנושי לגרש ילדים
שרים רבים מתנגדים לגירוש ילדי העובדים הזרים, אך לא מעט מהם לא מתייחסים לנושא. בעקבות בדיקת ynet בנוגע לעמדתם, שלחו ארגונים חברתיים מכתב למקבלי ההחלטות: "פעולות האכיפה המתוכננות יקרעו את הילדים מהארץ היחידה אותה רובם מכירים. יש לשמור עליהם". ישי ידון בנושא: מחפש חלופות
גירוש שוהים בלתי חוקיים יחד עם ילדיהם צפוי להתחיל בשבת, אם לא תתקבל החלטה אחרת. בעקבות בדיקת ynet שהעלתה כי רבים מהשרים מתנגדים לגירוש, שלחו אתמול (ד') ארגונים חברתיים מכתב לשרים, שבו הם מבקשים לנקוט פעולה למניעת הגירוש. המכתב נשלח לכלל השרים, אך בעיקר לאלה שסירבו להתייחס לסוגיה - ויש לא מעט כאלה.
במכתב הארגונים החברתיים, הם מבקשים מהשרים לתמוך בהצעת ההחלטה של שר החינוך, גדעון סער, לפיה עד קביעתו של הסדר למתן מעמד לילדים ששוהים בישראל ללא מעמד, לאחיהם ולהוריהם, לא יינקטו פעולות אכיפה נגד הילדים ובני משפחותיהם. "על שרי הממשלה להיענות לקול הציבור - ולשמור על הילדים", אמרו ל-ynet אנשי הארגונים החברתיים.
סוגיית הגירוש - כותרות אחרונות:
- בדיקת ynet: שרים רבים נגד גירוש ילדי הזרים
- המדינה לבג"ץ: 500-600 מסתננים לארץ כל חודש
- בג"ץ לא הוציא צו נגד גירוש עובדות זרות שילדו
- ילד לפני גירוש: התרגלתי לפה. שוב אעזוב חבריי?
במכתב לשרים כתבו נציגי המוקד לסיוע לעובדים זרים, קו לעובד, רופאים לזכויות אדם וארגונים נוספים, כי "מדובר בקבוצה מצומצמת של ילדים למהגרי עבודה ולמבקשי מקלט, אשר נקלטו במערכת החינוך הישראלית, והתערו בחברה בישראל. מאז החלה פעילותה של יחידת עוז נתונים רבים מן הילדים בחרדה. פעולות האכיפה המתוכננות יקרעו את הילדים, שעברית היא שפתם ותרבותו של המקום תרבותם, מן הארץ היחידה אותה רובם מכירים. ילדים יילקחו מבתיהם, ויוחזקו בבתי כלא ובמתקני מעצר".
במוקד הסיוע לעובדים זרים סיפרו ל-ynet כי מאז עלתה האפשרות כי ילדים יגורשו, זינק מספר הפניות אליהם. "אנו מקבלים מאות פניות מאנשים מכל קצוות הקשת הפוליטית, שמתנגדים למהלך. הציבור אומר בימים האחרונים את דברו בצורה מאוד ברורה - לא רוצים לראות ילדים ישראלים במעצר. על שרי הממשלה להיענות לקול הציבור - ולשמור על הילדים".
"הם עברו זוועות ולא ראויים ליחס הזה"
מנתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת עולה כי בארץ שוהים 2,800 ילדים שהם בנים למהגרי עבודה או למבקשי מקלט - מרביתם מתגוררים בתל-אביב. על-פי החוק, עובדים זרים אינם מורשים להביא את ילדיהם לארץ. עובדת זרה שיולדת בישראל מאבדת את האשרה ועליה לעזוב את הארץ בתוך שלושה חודשים (לקריאת המסמך - לחצו כאן).
אלישבע מניקבוסקי, מארגון אס"ף - ארגון סיוע לפליטים - אמרה: "אנחנו מזועזעים מהמהלך הקרוב, שמטרתו לעצור משפחות של פליטים עם ילדים, ולהשאירם בכלא. מדובר בפליטים שעברו זוועות רבות עד שהגיעו לישראל, ולא ראוי שמדינת ישראל תתייחס אליהם בצורה כזאת".
"לפעול בהקדם האפשרי להסדרת מעמדם" (צילום: אוהד צויגנברג)
עורך הדין עודד פלר, מהאגודה לזכויות האזרח, הוסיף: "גירוש ילדים הוא מעשה לא הומני. הממשלה מתעלמת מהעובדה שמדובר בילדים שרובם ככולם נולדו בישראל, מתחנכים בישראל ומדברים עברית. על ממשלת ישראל להימנע ממעצר של הילדים, שלא חטאו בדבר, ולפעול בהקדם האפשרי להסדרת מעמדם באופן קבוע במדינה היחידה שהם רואים בית".
במקביל, הודיע מטה המאבק "ילדים ישראלים" על ההפגנה שתתקיים בשבת - 1 באוגוסט - תאריך בו יחידת עוז תתחיל במבצע ההרחקה. "נעמוד כולנו - מהגרי עבודה, פליטים ואזרחים - יד ביד, נגד ציידי האדם ושולחיהם. יחד ניצור שרשרת אנושית ארוכה שתקיף את גינת לוינסקי, באזור בו מתקיימים רוב המעצרים, ונקרא לסולידריות עם הקהילות הנרדפות, בקריאה להפסקתו המיידית של המבצע זה, שנמשיך להתנגד לו, כולנו, בכל דרך אפשרית", הודיעו בארגון.
ישי: רגיש לסוגיית הילדים
ביום ראשון בצהריים, מיד בתום ישיבת הממשלה שצפויה לעסוק בין היתר בנושא זה, תתקיים בלשכת שר הפנים, אלי ישי, ישיבה מקצועית לבחינת פתרון לסוגיית גירוש ילדי הפליטים והעובדים הזרים. בדיון שזימן השר צפויים להשתתף אנשי הלשכה המשפטית, נציגי רשות ההגירה, יחידת עוז ומנכ"ל משרד הפנים.
רוצים להישאר בישראל (צילום: פלומבה)
"החלטתי לשמוע אם יש חלופות שלא דורשות שינויי חקיקה ומהלכים ארוכי טווח כדי לפתור את בעיית ילדי הפליטים. זאת מאחר שכל שינוי חקיקה במהלך פגרה הוא תהליך ארוך", אמר השר ישי. "אמרתי יותר מפעם אחת שאני רגיש מאוד לסוגיית הילדים, אך מאחר שאין בכוונתי לומר מהפה ולחוץ משפט לא אחראי, החלטתי לכנס את הדיון ולשמוע על חלופות אפשריות. לאחר הדיון מקצועי יתקבלו החלטות".
לדבריו, פרט לדיון המיוחד, הוא הנחה את אנשי משרדו ורשויות ההגירה להתייחס לסוגיית ילדי הפליטים "בכל מקרה ובכל הנסיבות" - ברגישות יתרה. "ילד לא אמור לסבול ממעשה לא חוקי של הוריו".
גורם בלשכתו של השר מסר ל-ynet כי דעתם של רוב שרי הממשלה, המתנגדים לגירוש הילדים, לא השפיעה על החלטתו לכנס את הישיבה. "זו עמדתו של השר עמה הגיע מהבית. הוא סבור כי נכון לנהוג ברגישות כלפי הילדים ולא צריך את גדעון סער וחבריו שיאמרו לו אחרת", אמר הגורם.