מזל טוב: בּולבּול קירח התגלה ביערות לאוס
לאחר 100 שנה, חוקרים מארה"ב ואוסטרליה גילו בלאוס מין חדש של בּולבּול בעל ראש קירח וטבעות כחולות סביב עיניו. כעת מקווים כי ניתן יהיה להגן על אזור המחייה שלו מפני כריית מחצבים וחקלאות
אזור אסיה ממשיך להפתיע במינים חדשים למדע: בולבול בעל ראש קירח התגלה על ידי מדענים מאגודת שימור חיות הבר (WCS) ומאוניברסיטת "מלבורן", כחלק מפרויקט שמומן על ידי חברה לכריית מתכות ומינרלים בלאוס.
ציפור השיר זכתה לשם "בולבול חשוף פנים" (Pycnonotus hualon), מאחר שהיא חסרת נוצות על פניה ועל חלק מראשה. זהו הפרט היחיד הידוע של ציפור שיר קירחת במרכז אסיה. החוקרים טוענים כי זהו מין חדש של בולבול שהתגלה במאה השנים האחרונות באסיה, בה ידוע על קיומה של משפחת הבולבוליים הכוללת כ-130 מינים.
בולבול קירח (צילום: רויטרס)
בולבול בגוון ירקרק זית ללא ניצוי בפנים
חלקי הגוף ואברות הכנף של הבולבול החדש שהתגלה הם בגוון ירקרק-זית, ואזור החזה של הציפור בגוונים בהירים צבעוניים. פניו הורדרדות נטולות ניצוי וסביב העין בולטת טבעת כחלחלה בהירה. לדברי החוקרים, הבולבול הקירח שוכן בעיקר על עצים במרבית שעות היממה ונמצא באזורי יערות דלילים וסלעי גיר.
החוקרים מציינים כי מדובר בסביבת מחייה נידחת ומרוחקת, אליה לא מגיעים מבקרים רבים, דבר שמסביר את הגילוי המאוחר של הציפור.
התיאור של ציפור השיר החדשה שהתגלתה פורסם במגזין הצפרות "Forktail". קולין פולי, מנהל תוכנית השימור של האגודה באזור אסיה אמר:"תמיד מרגש לגלות מינים חדשים, אך הנוכחי הוא מיוחד במינו, מאחר שזו הציפור הקרחת היחידה באסיה".
זו לא הפעם הראשונה שמקום התגלית בלאוס עולה לכותרות. בעשור האחרון הוא סיפק תגליות מרשימות של מינים חדשים. בשנת 2000 התגלו בויטנאם ובאזור זה בלאוס ארנב אנאמייט מפוספס. חוקרים סבורים כי מדובר באוכלוסיות של ארנבים שהיו מבודדות באזור במשך מיליוני שנה. בעולם כיום ידועים על שני מיני ארנבים מפוספסים בלבד.
בשנת 2002, התגלתה על ידי חוקר האגודה לשימור חיות בר באותו אזור חולדת הסלעים מלאוס - יונק פרימטיבי, הנחשב למעין מאובן חי שנכחד לפני 11 מיליון שנה והתגלה מחדש במקרה בשוק מזון מקומי.
ארנב אנאמייט מפוספס (צילום: WWF-Canon)
חולדת הסלעים מלאוס (צילום: WWF-Canon)
לאחר הגילוי: דאגה לגורל סביבת המחייה של הציפור
לבולבול צהוב השת הנפוץ בישראל אין סיבה לדאגה מקרוב המשפחה המוזר שהתגלה בלאוס. "זו תגלית מדהימה בעולם הציפורים. שנים אמרו שאי אפשר למצוא מינים חדשים של ציפורים, אבל זה מרגש כל פעם מחדש לשמוע על גילויים במקומות כה נידחים", אמר ל-ynet דן אלון, מנהל מרכז הצפרות בחברה להגנת הטבע.
"הבולבולים במזרח אסיה דומים גם לגירסה המקומית של הבולבול בישראל. גם הם ניזונים בעיקר מפירות, חלקם נוטים להתלהק בזוגות ונחשבים לרעשניים".
עם הגילוי החדש, מגיעה גם דאגה לגורל הציפור החדשה. המדענים רגועים מעט נוכח העובדה שמרבית משטח המחייה המשוער של הבולבול עדיין מצוי בגבולות אזור מוגן וחוקי בלאוס.
אך החשש לעתיד הוא שעם הגידול בכריית המחצבים באזור וחדירת ענפי החקלאות, הדבר עלול לאיים על האזור הטבעי והמבודד.